logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zarysowania bębna OPC HP, by uniknąć czarnych kropek?

sppp 25 Maj 2007 12:55 4126 11
REKLAMA
  • #1 3919760
    sppp
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam takie pytanko. Posiadam orginalne bębny HP tyle, że mają uszkodzenia mechaniczne - są porysowane. Te zarysowania można podzielić na dwie grupy:
    - głębokie - w miejscu zarysowania bęben zostawia czarne kropki na białym tle
    - płytkie - w miejscu zarysowania bęben nie zaczernia ale nie zostawia czarnych kropek na białej kartce.

O ile płytkie uszkodzenia w niczym nie przeszkadzają - widać je tylko na wydrukowanej czarnej kartce. Przy normalnym druku zwykłych dokumentów nie przeszkadzają.
    Jednak zabrudzenia głębokie pozostawiające czarne ślady na białej kartce są już niedopuszczalne. W efekcie bęben z relatywnie niewielką ryską powinien pójść do kosza mimo, że nie jest zużyty i mógłby bez problemu drukować.

I tu moje pytanie - jak naprawić te drobne uszkodzenia bębna? Czy jest jakaś sprawdzona przez kogoś metoda? Chodzi o to, żeby tak zaszpachlować/zamalować ten ubytek żeby bęben w tym miejscu nie zostawiał czarnych kropek. Wiem, że nie będzie on już w tym miejscu aktywny i nie będzie zaczerniał, ale będzie nadawał się do dalszej eksploatacji.

Pozdrawiam
    Sebastian Piasecki
  • REKLAMA
  • #2 3919935
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 832
    Odpuść sobie! Nie ma dobrych metod naprawy takich ubytków ! Próbowano wszelkich metod od past polerskich po lakier do paznokci i pstę do zębów. Wszystko to jest tylko "leczeniem syfa pudrem" . Lepiej zamiast inwestować w polerki i inne środki kup zamienniki bębnów (nioryginalne) !

C.
  • #3 3919980
    sppp
    Poziom 12  
    Wiem, że to leczenie syfa pudrem, ale po dobrym zapudrowaniu syfa nie widać, prawda? I o to właśnie chodzi.
    Czekam na dalsze propozycje.
  • REKLAMA
  • #4 3920262
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Koszt nowego bębna nie jest taki wysoki więc lepiej wymienić niż stracić klienta.
  • #5 3920391
    sppp
    Poziom 12  
    Wiem ile kosztuje bęben itd.
    Proszę o wypowiedzi na temat.
  • REKLAMA
  • #6 3920544
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    kropki można traktować lakierem do paznokci ( w tym miejscu będzie biała plamka - nie naniesie tonera )

Zarysowania są nie do zatuszowania :!:

Jakbyś użył opcji szukaj to byś wiedział bez dodatkowego pytania.
  • #7 3931825
    djtomi2
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    ja cos slyszalem ze smaruja kremem nivea ale co to daje i po co to niewiem
  • #8 3931998
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 832
    Bo krem NIVEA zmarszczki redukuje :-) ! A NIVEA SOFT jeszcze dodatkowo nawilża :-) ! Ale na poważnie to już chyba przegina! krem jest tłusty i wszystko się klei i ciągnie po bębnie .

C.
  • #9 3932172
    djtomi2
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    tak sie wlasnie zastanawiam po co na co ale tak slyszalem czytalem
  • #10 3932288
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    sppp - proszę , zamknij temat jako nic nie wnoszący do zagadnień serwisowania kserokopiarek czy drukarek laserowych. Zakończ tę żenadę, oszczędź wstydu sobie, nam i wszystkim początkującym szukającym PORADY na tym Forum a znajdującym bajki, by nie powiedzieć - bzdury :| . Nie nalegaj na konkretne wypowiedzi, bo ich nie dostaniesz :| .

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #11 3936093
    mmcinek
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Z naprawianiem bębna OPC jest tak samo jak z łataniem kondona.
    Jedno i drugie jest albo dobre, albo złe i próby regeneracji nie odwrócą nieuniknionego.
    Pozdrawiam.
  • #12 3946825
    sppp
    Poziom 12  
    Wszyscy się jak najbardziej na temat wypowiadają...

Do marek216:
    Owszem szukałem, czytałem i próbowałem patentu z lakierem do paznokci. Dokładnie o taki efekt mi chodzi, żeby zamiast czarnej kropki była biała. Niestety ten patent nie przechodzi na orginalnych bębnach HP. Lakier do paznokci zawiera aceton a niestety lakier którym jest pokryty bęben HP nie lubi rozpuszczalików benzenopochodnych. Po zamalowaniu kropki zamiast białej jest dalej czarna ale kilka razy większa.

A do innych (w szczególności do waldek83):
    Szkoda, że wypowiadają sie głównie ludzie, którzy nie mają nic do powiedzenia na temat. Pytanie było jasno postawione, poniżej jeszcze prośba o wypowiedzi na temat. Ale widocznie niektórzy nie chcą czytać. Na osiem wypowiedzi jedna na temat...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zarysowań na bębnie OPC oryginalnych bębnów HP, które powodują powstawanie czarnych kropek na wydrukach. Zarysowania dzielą się na głębokie, które skutkują czarnymi plamkami na białym tle, oraz płytkie, które nie wpływają na jakość druku dokumentów. Próby naprawy uszkodzeń mechanicznych bębna, takie jak stosowanie lakieru do paznokci, past polerskich czy kremu NIVEA, nie przynoszą trwałych efektów. Lakier do paznokci zawiera aceton, który uszkadza powłokę bębna HP, powodując powiększenie czarnych plam zamiast ich eliminacji. Naprawa bębna OPC jest porównywana do nieskutecznego "łatania kondoma" – próby regeneracji nie odwrócą uszkodzeń. Zalecane jest raczej zastąpienie uszkodzonego bębna nowym lub zamiennikiem, gdyż koszt nowego bębna nie jest wysoki. W dyskusji podkreślono brak skutecznych metod naprawy i wskazano, że zarysowania bębna są trudne do zatuszowania, a stosowanie domowych sposobów jest nieskuteczne i może pogorszyć jakość wydruku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA