logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Q2612A - czarne plamy po czyszczeniu rolek PCR, jak uniknąć?

sppp 03 Mar 2007 17:41 1458 6
REKLAMA
  • #1 3639244
    sppp
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam następujący problem z rolkami PCR.
    Brudna rolka w tonerze orginalnym pracuje bez zarzutu. Przy regeneracji tonera czyszczę powierzchnię rolki środkiem do mycia okien.
    Zdarza się 1 przepadek na kilkadzesiąt sztuk, że rolka po wyczyszczeniu w pewnych miejscach staje się nieaktywna - nie ładuje bębna. Efekt - czarne plamy lub kropki na wydruku.
    Może ktoś wie skąd się ten efekt bierze i jak tego uniknąć.

Pozdrawiam
    sppp
  • REKLAMA
  • #2 3639311
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    przestałem je myć tylko wymieniam
  • REKLAMA
  • #3 3639330
    areksuchodolski
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    witam ja wycieram na sucho, a jak nie daje rady wyczyscic to izopropanolem, i narazie nie mialem problemu.
  • REKLAMA
  • #4 3639429
    sppp
    Poziom 12  
    Do ABLublin:
    Skoro Pan wymienia to pytanie - gdzie je kupić za normalne pieniądze?

Do areksuchodolski:
    Problem jest tylko taki, że izopropanol rozpuszcza powierzchnię rolki PCR - zostają ślady i wgłebienia.
    Podobny problem jest z benzyna ekstrakcyjną - nie uszkadza powierzchni rolki ale bardzo mocno w nią wsiąka. Na wydruku pojawiają się białe i czarne plamy. Efekt ustępuje po kilkunastu minutach, ale nie chcę ryzykować.
  • REKLAMA
  • #5 3639551
    areksuchodolski
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    wiem o tym ale izopropanol tylko czasami, i w ilościach śladowych bo faktycznie czasami można przedobrzyć i wtedy pozostanie wymiana na nowy.
  • #6 3639666
    sppp
    Poziom 12  
    ale ze wszystkich tych środków rolkę PCR nalepiej (tzn. do czysta i bez problemów) czyści detergent. Tyle, że nie wiem skąd bierze się ten efekt że w niektórych miejscach rolka nie ładuje bębna. Można zrozumieć, że może to być jakaś nieregularna plama, przyszarzenie na wydruku. Ale mam kilka takich rolek które robią kropkę - i to tak wyraźną jakby ją na wydruku flamastrem domalować. I to jest dla mnie dziwne.
  • #7 3641634
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Ja wszystkie rolki ładujące myję ciepłą wodą i mydłem w płynie przy pomocy gąbki lub ściereczki. Takie czyszczenie nigdy jeszcze nie spowodowało nieprawidłowej pracy tej rolki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy rolek PCR w tonerze HP Q2612A, które po czyszczeniu środkiem do mycia okien wykazują miejscową nieaktywność, skutkującą czarnymi plamami lub kropkami na wydrukach. Czyszczenie izopropanolem może uszkadzać powierzchnię rolki, powodując wgłębienia, a benzyna ekstrakcyjna wnika w rolkę, wywołując plamy, które znikają po czasie, lecz jest ryzykowna. Proponowane metody to wycieranie na sucho lub mycie ciepłą wodą z mydłem, co nie powoduje problemów z działaniem rolki. Niektórzy użytkownicy decydują się na wymianę rolek zamiast ich czyszczenia. Detergenty są wskazywane jako skuteczny środek do czyszczenia, jednak przyczyna powstawania miejsc nieładujących bębna pozostaje niejasna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA