logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 6L - jak usunąć poprzeczne jasne smugi na wydruku z nowym bębnem OPC?

Dragonow 18 Lip 2006 19:34 5733 12
REKLAMA
  • #1 2831440
    Dragonow
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Kupiłem Drukarke HP 6L z regenerowanym tonerem i nowym bębnem światłoczułym (OPC). Drukuje ładnie, ale przy drukowaniu jasnej szarości pojawiają sie jaśniejsze poprzeczne smugi, a przy drukowaniu zupełnej czerni efekt jest słabo widoczny ale jest.
    Sprzedający twierdzi że nawet z oryginalnym tonerem sa smugi.
    Skoro bęben OPC jest nowy to co może być przyczyną takiego efektu?
    Co ewentualnie można by wymienic, przeczyścić, naprawic...?

Za pomoc z góry dziękuje
    Pozdrawiam Artur
  • REKLAMA
  • #2 2831541
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    prawdopodobnie przyczyną może być brudna lub zużyta rolka ładująca bębna lub kiepskiej jakości bęben czy zasypka. A sprzedawca raczej kłamie na oryginalmym cartridge nie ma smug i dobrze przenosi odcienie
  • REKLAMA
  • #3 2831585
    -devil-
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Wymień toner jak powiedział kolega to napewno jego wina,
    tylko kup lepszej jakości :)
  • #4 2831586
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    1. winny może byc marnej jakości toner
    2. lustro wirujące lasera było czyszczone :?: jeśli nie to jego zakurzenie może dawać taki efekt - lekarstwo to konserwacja.
  • REKLAMA
  • #5 2831732
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Winny pewnie będzie kartrigae ale aby sprawdzić który wałek to powoduje to zmierz odległość powtarzania się tego efektu.
  • #6 2832952
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Wydruk poprawi również wymiana wałka transferowego pod tonerem, ewentualnie jego wyczyszczenie.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • REKLAMA
  • #7 2832999
    n-d-render
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    jeżeli nie potrzebujesz zaszarzenia na codzień, szkoda kupować nowy toner :)
    winna może być sprężynka w tonerze - zazwyczaj podczas regeneracji się jej nie wymienia, a naprawa trwa pół dnia.
    także sam bęben może być naświetlony prze światło słoneczne.
    oryginalne kartridże też tak mają, jeżeli HP je zregeneruje.

pozdrawiam,
    n-d-render
  • #8 2834863
    Dragonow
    Poziom 10  
    Jeżeli chodzi o odległości między prążkami to są różne od 3mm do 1,5cm. Najlepiej jak dołącze skan wydruku.
    Jeszcze zaobserwowałem, że na zupełnej czerni jest prążek wzdłuż kartki i szeroki pas w poprzeg na dole kartki - też dołącze skana. Skąd te białe kropki?
    Prążki na szarej stronie są za każdym razem gdzie indziej natomiast na czarnej zawsze w tym samym miejscu.

Jeżeli chodzi o lustro to możliwe że jest brudne bo drukarka w srodku byla dosyć mocno brudna. Wałek który jest pod bębnem OPC (szary) nie jest jednakowej barwy - jest jaśniejszy przy jednym końcu.

Moge to wszystko oczyścić ale mam dwa pytania: jak otowrzyc drukarke? - po wykręceniu trzech wkrętów z tyłu drukarki mimo wszytko coś trzymało i nie ciągnąłem żeby nie urwać. Czy ma ktoś może opis jak to rozebrać i żeby później dobrze złożyć bo chyba podajnik też wychodzi razem z tą osłoną.
    Drugi pytanie to czym czyścić te wałki?

Dziekuje za porady
    Pozdrawiam Artur[/b]
  • #9 2835004
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Polecam ci ściągnąć sobie manuala, jest tam krok po kroku (w formie obrazków) opisane jak rozebrać drukarkę.
    Pozdrawiam
  • #10 2835020
    Dragonow
    Poziom 10  
    A skąd?
    Bo szukałem ale znalazłem tylko jak zregenerować toner.
    Jak masz adres to bardzo prosze o padanie :)
  • #11 2835099
    pitus_
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Ja bym najpierw przeczyścił optykę drukarki oraz zerknął na film w piecyku czy nie jest zabrudzony. Popatrz również na docisk w piecyku czasem jest do niego przypalony stary toner i przez to dzieją się różne rzeczy. Optykę i film najlepiej czyścić małymi bawełnianymi patyczkami a docisk czyści się najlepiej rozpuszczalnikiem. Jak to nie pomoże to znaczy że OPC jest stary i nie ma już idealnych właściwości światłoczułych. Jak potrzebujesz service manuala do tej drukarki to pisz do mnie na priv. Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Ps. Moja rada to: nie czyść wałka transferowego bo może być jeszcze gorzej. Pyzatym nie wydaje mi się aby on był przyczyną takich wydruków. Pamiętaj wałek transferowy jest bardzo czuły, nie dotykaj tej gąbkowatej powierzchni palcami. Jak już koniecznie chcesz go czyścić to jedynie na sucho. Żadnych płynów bo inaczej będą Ci białe kartki wychodzić.
  • #13 2835248
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Pożycz gdzieś oryginalny nowy wkład z tonerem i problem powinien zniknąć. Jeśli nie to pozostaje jeszcze optyka i - w co wątpię - rolka transferowa. Osobiście stawiam na źle zregenrowany wkład.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem są jasne, poprzeczne smugi pojawiające się na wydrukach z drukarki HP 6L wyposażonej w regenerowany toner i nowy bęben światłoczuły (OPC). Smugi są bardziej widoczne przy jasnej szarości, a przy czerni występują słabo. Przyczyny mogą obejmować: niską jakość tonera, zabrudzoną lub zużytą rolkę ładującą bębna, zanieczyszczone lustro wirujące lasera, zabrudzenia optyki drukarki, uszkodzenia lub naświetlenie bębna OPC, wadliwą sprężynkę w tonerze, a także ewentualne problemy z wałkiem transferowym pod tonerem. Zalecane działania to wymiana tonera na lepszej jakości, dokładne czyszczenie optyki (lustra, filmu w piecyku) i elementów mechanicznych za pomocą bawełnianych patyczków i odpowiednich rozpuszczalników, unikanie czyszczenia wałka transferowego płynami, sprawdzenie odległości powtarzania się smug w celu identyfikacji wadliwego wałka, a także rozebranie drukarki według instrukcji serwisowej w celu dokładnego czyszczenia i inspekcji. Wskazano dostępność manuala serwisowego oraz dokumentacji na forum elektroda.pl. W przypadku braku poprawy po wymianie tonera i czyszczeniu optyki, problem może leżeć w uszkodzonym lub źle zregenerowanym kartridżu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA