logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać zabezpieczenie przeciwzwarciowe do zasilacza Jabel 0-30V 2A?

dybcio28 25 Maj 2007 13:10 2951 4
REKLAMA
  • #1 3919809
    dybcio28
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    witam drodzy koledzy zakupiłem gotowy zasilacz"kit" firmy Jabel, wszystko ok. zastosowałem transformator zalecany, problem powstaje w momencie zwarcia styków a co za tym idzie spalenie trnzystora w modóle regulacji, zasilacz ten nieposiada żadnego zabezpieczenia przeciw zwarciowego.Czy ktoś wie jak zrobić najłatwiej taki modól będe bardzo wdzięczny.Parametry wzmacniacza to napięcie reg.0-30V prąd 0-2A MOŻE KTOŚ MA JAKIŚ SCHEMAT JAK ZROBIĆ
  • REKLAMA
  • #2 3923010
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Najprościej chyba wstawić bezpiecznik.
    Poza tym można zbudować układ mierzący napięcie na rezystorze szeregowym i sterujący odpowiednio zasilaczem. Poszukaj schematów zasilaczy z regulowanym ogranicznikiem prądu może coś będzie się dało łatwo zastosować w Twoim zasilaczu. Jaki to kit?
  • REKLAMA
  • #3 3925195
    dybcio28
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    cześć ten zasilacz to J-101 moduł zasilacza 0-30V/0-2A tak brzmi pełna nazwa jest to firmy Jabel, a czy nieorjentujesz się czy są jakiś bezpieczniki co tylko wybiją na takie napięcie bo słurzy on mi do naprawy sprzętu i musiał bym miec worek zapasowych bezpieczników, odp. może co wykombinujesz, bo ja do dziś niumiem zrozumieć jak można wyprodukować zasilacz bez jakiego kolwiek zabezpieczenia

Moderowany przez Błażej:

A ja nie mogę zrozumieć, jak można tak pisać?!? Multum błędów ortograficznych, pogarda dla znaków interpunkcyjnych, wielkiej litery... Ostrzeżenie za pisownię! Dodatkowo Regulamin pkt 10.9 - popraw temat!

• REKLAMA
  • #5 3926725
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego dybcio28, zobowiązuje kolegę do poprawienia swojego niechlujstwa PRZED napisaniem kolejnego postu.
REKLAMA