logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy DSL modem podłączony do switcha zapewni internet dla 20 komputerów?

koyotr 25 Maj 2007 13:12 1407 5
REKLAMA
  • #1 3919818
    koyotr
    Poziom 11  
    WItam

obecnie posiadam ISDN podłaczony do kompa, za posrednictwem sieci rodzielam sygnał na 20 komputerow usługą "udostepnianie połaczenia.." czyli najpardziej prosty sposob :D

od 5 lat nie bylo zadnych problemow :!::D

teraz jednak chce przejsc na DSL

pytanie

1. czy dostajac DSL modem i podepne go do SWITCHA - bez dodatkowych ustawien wszyscy beda posiadac internet ???

2. czy inwestowac w menadzera pasma ? jezeli nie chce kontrolowac uzytkownikow co do wykorzystywania zasobow ???

3. czy potrzebuje rutera ??? jezeli modem podepne do SWICHA 20 port ?

czy np. nastepca PLANET BM 500 nie pamietam jak sie teraz nazywa "chroni siec" przed zagrozeniami ?
  • REKLAMA
  • #2 3919853
    Modzel
    Poziom 11  
    Witam.

Ad 1.
    Zakladajac, ze chodzi Ci konkretnie o iDSL z tpsa, takie rozwiazanie nie zadziala`przy 20 komputerach.

Ad 2.
    Zdecydowanie tak

Ad 3.
    Przy 20 kompach potrzebujesz routera, podpinajac modem do switcha to nie zadziala poprawnie.

Ad Planet BM 500- osobiscie odradzam. Dlaczego? Po raz, szkoda pieniedzy, po 2 rozwiazanie takiesobie (mowie z autopsji).

Osobiscie w podobnym zastosowaniu uzywam darmowego systemu m0n0wall. Bedzie Ci do tego potrzebny komputer, wystarczy stare pentium 166MHz. Twierdze, ze przebija rozwiazania typu BM 500 zarowno pod wzgledem mozliwosci, jak i pod wzgledem jakosc/cena...

Nie rozpisuje sie dalej, bo nie wiem czy sie zainteresujesz tematem, ale jesli tak, topociagniemy temat :)
  • REKLAMA
  • #3 3920184
    koyotr
    Poziom 11  
    czy oprogramowanie o ktorym piszesz jest w j. polskim ???

czy jest cizkie w konfiguracji ??

nie lepiej miec sprzet/ruter i zapomniec o nim

tak mam w domu BM500 ostani ra zzagladalem do niej 2 lata temu
  • REKLAMA
  • #4 3920256
    felixxx
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jak to mowil Pan prezydent Lech Wałęsa są plusy dodatnie i plusy ujemne
    BM500 - jest ok zapominasz o zasilaczach pamieciach dyskach miejscu na kompa itd stawiasz konfigurujesz i dziala sam mam takie roziwaznie w jednej z sieci natomiast jak chcesz cosik wiecej zainteresuj sie projektem IPCOP na elektrodzie jest poświęcony cały temat naprawdę bardzo proste rozwiazanie z konfiguracja przez www z menadzerem pasma z odcinaniem programow p2p z proxy z serwerem czasu itd no i najwazniejsze darmowe.
  • REKLAMA
  • #5 3921083
    koyotr
    Poziom 11  
    zakładam ze nie chce przesladowac uzytkownikow ! to siec firmowa nikt nic nie syssa !

interesuje mnie najtansze rozwiazanie

od tpsy mam modem DSL a dalej co ??

byle jaki ruter ???
  • #6 3921880
    Modzel
    Poziom 11  
    koyotr m0n0wall jest po angielsku, tak samo jak 99% (a moze 100%?) routerkow sprzetowych.
    Co do konfiguracji, nie jest bardziej skomplikowana niz w BM 500 czy dowolnym innym routerku. Piszesz, ze interesuje Cie najtansze rozwiazanie. Mysle, ze nie znajdziesz tanszego rozwiazania niz m0n0wall, czy jakakolwiek mala dystrybucja linuxa. Dlaczego? Bo sa poprostu damowe, musisz tylko miec jakis stary komp zeby to tam odpalic. Napewno cos masz w firmie, a jesli nie to jest to kwestia kilkudziesieci zl. Wracajac do m0n0walla, ma on ta zalete, ze doslownie wszystko konfiguruje sie z poziomu przegladarki www, dokladnie jak w routerkach sprzetowych. Jest bardzo fajny forewall, serwer dhcp (lacznie z nadawaniem adresow IP po MAC), jest zarzadzanie pasmem, co mimo wszystko jest przydatne chocby po to, zeby www czy poczta mialy wyzszy priorytet niz powiedzmy torrenty;) i jest jeszcze masa innych rzeczy. Mozesz z tego zrobic nawet Access Point, zakladajac ze w firmie pojawia sie jakies laptopy np. Co do skonfigurowania i "zapomnienia" o istnieniu, to jak najbardziej. U mnie m0n0wall po konfigu pracowal przez rok wlasciwie bez dotykania (nie licze dopisywania nowych uzytkownikow), a pewnie dzialalby dluzej ale zjaral sie komp przy okazji burzy ;>

Jesli chcesz sie dowiedziec wiecej, to oficjalna strona projektu: www.m0n0.ch/wall albo www.m0n0wall.eu - to jest polska oficjalna strona. Jest tam forum, na ktorym siedzi kilku "oblatanych" w temacie gosci :)

I jeszcze na koniec- jak od tepsy dostaniesz modem, to potem tak jak mowisz- wpinasz go w byle jaki router, a z drugiej strony routera podlaczasz switcha i komputery swojej sieci.
REKLAMA