logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSL 2000 - wolne łącze przy podłączeniu 4 komputerów przez switch

Filip80 21 Mar 2007 22:54 2787 13
REKLAMA
  • #1 3705020
    Filip80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam !!!

od kilku dni jestem posiadaczem dsl 2000 (wczesniej neostrada 2mb)

narazie podlaczone sa 4 komputery:

speedstream > switch > 4 kompy

problem jest w tym ze na kazdym kompie idzie jak krew z nosa, no chyba wolniej juz nie umie...

moze wiecie co jest nie tak ustawione ?

z gory dziekuje za odp i pomoc

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3705330
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    No jasne !! :) Speedstream to nie router !! (w każdym razie tak działa przy DSL. Bo to w sumie jest router, ale hasło zna tylko TPSA) Żeby dzielić pasmo, musisz mieć router.

Albo kupujesz mały, albo stawiasz na starym pentium IP COP-a
  • REKLAMA
  • #3 3705354
    Filip80
    Poziom 11  
    mozesz jasniej ? bo chyba nie skumalem :|

i co musze zrobic ? mam d-linka 504t to cos da ?
  • #4 3705399
    mischa
    Poziom 23  
    Nie. Ponieważ D-Link 504T (jak tu:http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&back=&ID=2988&katid=49)
    ma wbudowany modem ADSL (do Neostrady np. A nic nie piszą o wejściu WAN) a Ty potrzebujesz zwykłego (tańszego) routera jak np. D-Link 604 (którego nie polecam, bo to śmietnik). Nawiasem... to jak Ty podłączyłeś do tego 504 tego DSL-a ?????????
  • #5 3705419
    Filip80
    Poziom 11  
    teraz nie jest podlaczony, obecnie jest switch do speedstreama podlaczony i to on rozdziela.

ale po podlaczeniu d-linka do speedstreama tez dzialalo...

ps. no dobrze i jesli bede mial cos takiego jak d-link 604 to wtedy poprawi sie jakosc ? czym to sie bedzie roznic od podlaczenia przez switch jak jest obecnie ?
  • #6 3705423
    mischa
    Poziom 23  
    Zrozum ! Switch łączy, nie rodziela pasma ! Nie przeskoczysz konfiguracji:
    - DSL (Speedstream)
    - router
    - kompy

lub

- DSL (Speedstream)
    - router
    - switch ( 1 lub więcej)
    - kompy

!!
  • REKLAMA
  • #7 3705424
    Filip80
    Poziom 11  
    ok rozumiem

a teraz mi powiedz jaki mi polecasz router ? najlepiej jakbym mogl zarzadzac rozdzielaniem (Qos)
  • Pomocny post
    #8 3705432
    mischa
    Poziom 23  
    :)

Na taki na jaki Cię stać ;)

poczytaj, poszukaj.

pozdro

P.S. Bez routera Twoje kompy losowo i na chwilkę miały dostęp do neta w takim układzie. Dlatego, że pakiety wychodziły ze stacji poprzez speedstreama, ale powrotne nie wiedziały dokąd mają trafiać. Stąd taki objaw. Teraz kumasz ? :) ...
  • REKLAMA
  • #9 3705442
    Filip80
    Poziom 11  
    teraz jest jasno i przejrzyście :)

wielkie dzięki za szybką pomoc :)

pozdrawiam
  • #10 3705833
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Nie do konca zgodze sie z tym tokiem rozumowania. O ile wiem dsl2000 ma 5 lub 6 adresów zewnętrznych. Wpisujesz je w każdym kompie po kolei, a jako brame ustawiasz ip netsrema. Jesli to nie zadziała to chyba nie wiem co to jest net. Wadą rozwiązania jest brak podziału pasma( kto pierwszy ten lepszy). Odradzam jednak sprzętowe routery. Z taniej półki żaden nie ma potrzebnych mozliwości, na orginalnym software.
    Są takie co można adoptować do w/w celów poprzez wymiane oprogramowania. Nie jest to czasem łatwe i często grozi awarją i utrata gwarancji.
    W pościw wyżej masz propozycje ICpopa, mozna ndd lub fresco(dla ambitnych dowlony linuks z rekonfigurowanym jadrem i skryptami ( ja mam slacka z LMS i bardzo sobie to cenie)
    pozdrawiam
  • #11 3706175
    maniacs
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    dokładnie jak napisał poprzednik

z tym że ja polece mino wszystko IPCOP'a,
    na forum masz ładny temat na 17stron o konfiguracji

jak masz jakiegoś starego kompa (procek bylejaki, byle ram 128 było i jakiś 4-6giga hdd) to masz po problemie

obecnie przy takim układzie jaki podałeś (dsl, swicz, kompy ) nie jesteś w stanie zapanować nad ruchem w "sieci" i każdy user odpalając programy p2p zabija wcale nie mizerny upload twojego dsl'a,

inna prawda jest taka że obecnie po zdjęciu limitów na neo węzły tepsy są mocno przeciążone w niektórych miejscach i net czasami idzie jak .......
  • #12 3706660
    Filip80
    Poziom 11  
    niestety nie mam teraz mozliwosci ze przez ip copa polaczyc...

ale jesli podlacze takiego d-linka 604 do speedstreama i do niego kompy to powinno byc ok ?

bo widze poprzednik nie zgadza sie troszke...
  • #13 3707386
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Niezgodziłem się z tezą że bez routera to nie ma chodzić. Bedzie chodzić z każdym routerem który na wanie ma zwykłe wyjście ethernetowe. Sprzętowe routery słabo znam gdyż na ogół miałem je dzień lub dwa i sobie głowy tym nie zawracałem. Kolega ma sieci ma jakiegoś edimaxa..kiedyś pomagałem mu to poustawiać...ale to ze dwa lata temu..więc dokładnie nawet modelu nie pamiętam. Moge do niego ewentualnie tyrknąć. Mówie o nim gdyż wtedy jako jedyny z tanich miał soć co sie nazywa qos (podział łącza). Może to tylko była mała iplementacja, gdyż można było pasmo podzielić na usługi(http,poczta,itp) a nie dla każdego urzytkownika. Jak żeśmy to postawili tak do dziś chodzi. Czasem zrobi mu restart. Ma na sieci 10 kompów i dsl-2000.
    pozdrawiam
  • #14 3708233
    Filip80
    Poziom 11  
    ok rozumiem...

teraz inny problem ech...

jednak zakupilem DI-604 i bzyka az milo ale jak mam przydzielic komputerom stale ip ? bo teraz router ma wpisane ip jednego z uzytkownikow i rozdziela. a jak zrobic zeby kazdy komp mial wlasne ?

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz łącza DSL 2000 podłączył cztery komputery przez switch do modemu Speedstream, co skutkowało bardzo wolnym działaniem internetu na wszystkich urządzeniach. Problem wynika z faktu, że Speedstream działa jako modem/router z ograniczonymi funkcjami i nie rozdziela pasma na wiele komputerów bez dedykowanego routera. Switch jedynie łączy urządzenia, nie zarządza ruchem ani nie dzieli łącza. Zalecane jest zastosowanie routera pomiędzy modemem a switch’em lub komputerami, co umożliwi prawidłową dystrybucję adresów IP i zarządzanie ruchem sieciowym. Router D-Link DI-604 jest przykładem taniego urządzenia, które może poprawić sytuację, choć nie jest idealne pod względem funkcjonalności QoS. Alternatywnie można użyć routera programowego na starym komputerze (np. IPCop), co pozwala na zaawansowaną kontrolę pasma i stabilność sieci. W dyskusji poruszono także kwestie przydzielania stałych adresów IP w sieci lokalnej za pomocą routera. Warto pamiętać, że bez routera pakiety zwrotne z internetu nie trafiają poprawnie do poszczególnych komputerów, co powoduje niestabilność i niską prędkość połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA