logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć 70 komputerów. Jak się za to zabrać? Prędkość?

Compiler 12 Sty 2009 21:38 1872 13
REKLAMA
  • #1 5990094
    Compiler
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,
    Nigdy nie tworzyłem sieci większej niż 2 komputery i mam problem :)
    Muszę stworzyć sieć na 70 komputerów ( 2 piętra po 35 na każdym )
    Mam pytanie jak się za to zabrać :)
    Jak obliczyć jaką prędkość internetu dobrać (DSL) tak, aby na każdym komputerze prędkość pobierania plików była co najmniej 100 kB/s :)
    Czy zastosować switche i ile oraz jakie ? Jaki kabel do tego?

I czy do tego trzeba serwer a nie wystarczy router DSL i do tego switche ?

Dzięki za odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #2 5990174
    nival
    Poziom 11  
    Po pierwsze podaj ile masz kasy na zakup sprzętu bo tak nic ci nikt nie powie
  • #3 5990206
    Compiler
    Poziom 12  
    Nie wiem ile szef ma kasy :P Na pewno tyle ile będzie trzeba :D
    Najlepiej jak najtaniej ale bez przesady :)
  • #4 5990311
    Miłosz16
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Nom dokladnie, powiedz jakie masz dostępne fundusze na ten cel, ale juz bez tego moge Ci powiedziec ze najlepiej moim zdaniem bedzie zakupic dwa switche, do tego przydalby sie serwer zeby mozna bylo np zrobic system domen, podzielic transfer na jednostki i takie tam inne rzeczy ktore moglyby Ci sie przydac przy tworzeniu takiej pracowni. Oczywiscie mozna kupic router zeby zaoszczedzic troche kasy, bo serwer to nie tylko sprzet ale tez system a jesli nie znasz linuxa to pozostaje kupno windowsa... A jeszcze powiedz jaki jest cel tworzenia tej sieci? Kto bedzie korzystal z tych komputerow? szkoła? kawiarenka internetowa?
    A co do kabla to wystarczy zwykla skretka koncentryczna. Pytasz o predkość internetu tak zeby miec na kazdym komputerze 100 kB/s?
    prosty rachunek: 70[stacji]*100[kB/s]*1/1024[zamiana na mega]*8[bitow]= ok 54 Mb ;P wartosc dosc kosmiczna;] mysle ze tu wystarczy znacznie mniejszy internet np 9 Mb, to jest juz wystarczajaco, ale to zalezy od tego ile pieniedzy bedziesz mial na miesieczne utrzymanie
  • REKLAMA
  • #5 5990322
    nival
    Poziom 11  
    Jak szef chce mieć to zrobione na lata to ja bym zrobił to na sprzęcie cisco trochę kosztuje ale za to kupujesz i zapominasz napisz na forum cisco w odpowiednim dziale a ktoś tam na pewno ci doradzi link wysłałem na priva
  • REKLAMA
  • #6 5990381
    agorny
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Przy tych założeniach to DSL 6M minimum będzie potrzebny (choć sam DSL na tyle komputerów to średni pomysł). Co na nich będzie używane?
  • REKLAMA
  • #7 5990416
    Compiler
    Poziom 12  
    Chodzi o bursę szkolną gdzie będzie internet dla uczniów ( 2 gniazdka w każdym pokoju ), dlatego przydałby się przyzwoity transfer :) ale wiadomo też na raz rzadko siedzi 70 osób online :)
    Zyski to powiedzmy 70-20=50 osób niech każdy zapłaci po 20 zł to będzie 1000 zł. A na koszty oprócz kabli i serwerka mógłbym wydać 500-700 zł ( switche ).
    Ad. wyżej : 2 switche 24 portowe nie pokryją 70 komputerów :)
    A nie można bez serwera ? Bo z linuksa jestem cienki ( tylko podstawy :( )

Co do DSL to musi być DSL bo nie mam innej możliwości.
  • #8 5990450
    Wlodzimierz Piotrowski
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Kolega Miłosz16 ma rację, że wystarczy 9 Mb. Przecież nie wszyscy w tym samym momencie korzystają z internetu.
    Proponuję jednak następującą modyfikację:
    rozbić dostęp na dwa różne łącza: DSL 8Mb + Polpak 2Mb.
    Dzięki temu mamy większą niezawodność oraz lepiej zbalansowane łącze w kierunku uplink (Polpak jest symetryczny).
    Pytanie do nival: Przez ile lat Cisco standardowo daje aktualizacje do swojego sprzętu?
  • #9 5990502
    Miłosz16
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jesli posiadamy tak "skromne" fundusze to z zaproponowanego rozwiazania kolegi nival'a - firmy cisco nici, one sa bardzo dobre ale i tez drogie, a z mojego co prawda malego doswiadczenia wiem ze zamkniecie funduszy wg planow czesto graniczy z cudem, zawsze trzeba troche dolozyc ponad program, wiec trzeba szukać czegos tańszego.

A co do rozbicia łącza na dwa tak jak mowi moj przedmówca to jak najbardziej dobry pomysl
  • #10 5990518
    manyal1
    Poziom 12  
    Do takiej sieci nie jest potrzebny serwer, wystarczy przyzwoity router coś na proc. XScale.
    Serwer zawsze można dostawić, jeśli się okaże że jest potrzebny.

Podział łącza jest faktycznie bardzo dobrym pomysłem, ale aby się jakoś wyrobić w kosztach przy podłączeniu DSL i Frame Relay polpaka musisz: albo kupić używane Cisco lub 3Com, albo router Multilink z Goramo.
    Inteli nie polecam bo od dawna nie mają supportu i mnóstwo dziur w zabezpieczeniach.
  • #11 5990645
    Compiler
    Poziom 12  
    Może trochę przesadziłem z tymi 700 zł :D
    Jakiś czas temu na 1 piętrze była zakładana taka sieć to ktoś wziął za to 3000 i w tym było całe okablowanie, listwy oraz chyba switche (nie widziałem) które co jakiś czas trzeba restartować :D ( też nie wiem dlaczego).
    Więc ja muszę okablować jeszcze 2 piętra (17 pokoi na piętrze i po 2 gniazdka w każdym, szerokość pokoju 5m).
    I muszę się wyrobić w max 5 tys. a musi też zostać coś dla mnie :)

Co do drugiego łącza to TP twierdzi, że nie ma już wolnych kabli w tym rejonie :(
  • #12 5993066
    nival
    Poziom 11  
    Jak kolega ma skromny budżet to polecam używany sprzęt cisco na allegro albo ebay coś znajdziesz ja rok temu kupiłem używany router cisco i działa do teraz i będzie działać przez lata
  • #13 5998185
    dziadzia
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Ruter to nie wszystko. Z taką kasą to nawet kolegi nie stać na catalysta Cisco. Więc od razu można wykluczyć Cisco. A może by się zastanowić nad jakimś Dlink'iem albo 3Com'em ?
  • #14 6008816
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Witam,

tak po mojemu, to chyba stawiajac jakis prosty serwerek wyjdzie najtaniej, linux trudny nie jest, a zawsze znajdzie sie ktos kto pomoze..
    switche Cie zjedza, bo pasuje kilka 24p zanabyc..
    jesli ma byc ladnie i jest mozliwosc sciagniecia wszystkich kabli do jednego pomieszczenia to do tego szafka rack'owa

a nie masz innych dostawcow? moze jakis ISP ktory ma swoje bazowki w okolicy po 5ghz Ci cos sensownego zestawi?

podrawiam;

Podsumowanie tematu

✨ Planowana sieć ma objąć 70 komputerów rozmieszczonych na dwóch piętrach (po 35 na każdym), z dwoma gniazdkami w każdym pokoju bursy szkolnej. Wymagane jest zapewnienie minimalnej prędkości pobierania 100 kB/s na komputer. Obliczenia wskazują, że łącze internetowe DSL o przepustowości około 9 Mb powinno wystarczyć, biorąc pod uwagę, że nie wszyscy użytkownicy będą korzystać z internetu jednocześnie. Zalecane jest zastosowanie przełączników (switchy) 24-portowych, jednak ze względu na liczbę komputerów potrzebne będzie kilka takich urządzeń. Do okablowania rekomendowana jest skrętka (kabel UTP).

W kwestii sprzętu sieciowego pojawiły się sugestie dotyczące użycia routera z procesorem XScale oraz rozważenie serwera do zarządzania siecią i ewentualnego systemu domenowego, choć serwer nie jest konieczny na początkowym etapie. Wskazano, że serwer wymaga dodatkowych kosztów i znajomości systemów operacyjnych (Linux lub Windows).

Budżet na switche i okablowanie szacowany jest na około 500-700 zł, a całkowity budżet na okablowanie dwóch pięter i sprzęt sieciowy do 5 tys. zł. Zwrócono uwagę na możliwość zakupu używanego sprzętu sieciowego, zwłaszcza marki Cisco, aby obniżyć koszty, choć Cisco jest droższe i może przekraczać budżet. Alternatywnie proponowano sprzęt marek D-Link i 3Com jako tańsze rozwiązania.

Rozważano także podział łącza internetowego na dwa różne łącza (np. DSL 8 Mb + Polpak 2 Mb) dla zwiększenia niezawodności i lepszego bilansowania ruchu, jednak w danym rejonie brak jest dostępnych kabli do drugiego łącza.

Podsumowując, rekomendowane jest:
- zastosowanie kilku switchy 24-portowych,
- okablowanie skrętką UTP,
- zakup przyzwoitego routera (np. z procesorem XScale),
- łącze DSL o przepustowości około 9 Mb,
- ewentualne użycie serwera w przyszłości,
- rozważenie używanego sprzętu sieciowego dla optymalizacji kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA