logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak emulować JTAG do programowania pamięci XCF01S bez kabla?

krolmrowek 25 Maj 2007 15:34 1616 2
REKLAMA
  • #1 3920258
    krolmrowek
    Poziom 10  
    Witam. Mam do rozwiązania następujący problem: mam na płytce- AVR ATmega128 oraz pamięć Flash XCF01S programującą bitstreamem FPGA Spartan3. Sa one połączone łańcuchem JTAG. Normalnie aby przeprogramować Flasha wpinam w łańcuch(zamykając go) na goldpiny ISP JTAG i programuje pamięć iMPACTem. Chodzi mi o zmodyfikowanie układu, mianowicie o to aby móc przeprogramować Flasha bez wpinania kabla. Sciślej mówiąc procesor ma emulować interfejs JTAG i wysterowując pamięć Flash w odpowiedni stan(odpowiednia instrukcja JTAG) przeprogramować ją(FPGA jest wtedy w stanie BYPASS, a na goldpinach zworka by zamknąć łańcuch). I tu pojawia się problem. Nigdzie nie moge znaleść jakiegoś datasheeta na temat programowania pamięci XCF01S emulując interfejs JTAG. Wszędzie jest tylko pokazane jak zaprogramować tą pamięć in-system przy pomocy kabla i iMPACTa. Nie moge nawet znaleść opisu instrukcji JTAG tej pamięci innych niż standardowe. Może ktoś zajmował się czymś takim i wie gdzie to znaleść lub mógłby mnie naprowadzić jakoś na trop?
  • REKLAMA
  • #3 3936066
    krolmrowek
    Poziom 10  
    Dzięki, właśnie do tego dokumentu dotarłem pare dni wcześniej, ale wystąpił inny problem, który już się na szczęście rozwiązał...
    Opisze rozwiązanie bo może kiedyś komuś się przyda....
    Na początek znalazłem dokument Xilinxa zatytułowany "Xilinx In-System Programming Using an Embedded Microcontroller"

www.xilinx.com/bvdocs/appnotes/xapp058.pdf

Jednak w tym dokumencie nie było żadnej wzmianki, że uniwersalne moduły udostępnione przez Xilixa napisane w C obsługują też pamięć Flash XCFxxS, była natomiast wymieniona inna pamięć PROM oraz układy FPGA i CPLD(zresztą nigdzie nie było żadnej wzmianki jak to robić z pamięcią XCFxxS). Po ściągnięciu tych gotowych modułów spakowanych Zipem

ftp://ftp.xilinx.com/pub/swhelp/cpld/eisp_pc.zip

okazało się, że w środku siedzi zwykły plik tekstowy w którym jest opisane jak bezpośrednio programować tą właśnie pamięć z mikrokontrolera :].... Ech nie ma to jak dobrze napisane datasheety i spójność informacji...
REKLAMA