piotr_go napisał: @[g.d.]
Jak to dokładnie ma wyglądać?
Niestety nie mam gotowego przepisu, bo przez JTAG wysylalem co najwyzej wlasne komendy a nie zawartosc *.bit No i raczej na juz przy zaprogramowanym ukladzie FPGA.
piotr_go napisał:
Z czytaniem IDCODE nie mam problemu.
A IDCODE to chyba nawet w resecie jest zatrzaskiwany i wysuwany bez dodatkowych polecen. Lepiej pokombinuj jeszcze z kolejnoscia bitow w bajcie.
Ja bym probowal odczytac jakis rejestr FPGA, ale to juz musisz poskladac wlasne polecenie i wyslac tak jak konfiguracje z pliku *.bit. To troche wiecej materialu do przerycia, ale pozniej bedziesz mogl sam udzielac takich porad na forum. ;D
piotr_go napisał:
Czy po każdym zapisie(wysłaniu wszystkich bitów) do "Shift-DR" i "Shift-IR" ostatni bit ma być z TMS=1? Co potem? Przechodzić do Run-test-idle czy od razu do rejestru który będę zapisywał?
"Clock TCK for the length of the startup sequence." ile tego i gdzie ?
Kluczowe wydaje sie ostatnie zdanie. Nie wiem ile tego ale zdecydowanie na TCK, czyli poprostu wysylasz jakies smieci po JTag-u, albo jak masz taka funkcje biblioteczna to generujesz dodatkowe cykle zegarowe na TCK(chyba w stanie RTI, ale glowy nie dam). Kluczowe o tyle ze na tym zegarze bedzie wstawala kosc po zaprogramowaniu przez JTag.
Z tym TMS=1 to poprostu nie wiem

sugeruje ekperyment w kwestii stanow TLR i RTI. Dopoki cos robisz na JTag-u to mozesz w ogole w te stany nie wchodzic. Dopiero jak konczysz prace z JTag-iem to pasuje zostawic TAP FSM w jakims rozsadnym stanie.
Powodzenia
Dodano po 52 [minuty]: Nie wiem czy jest taka opcja, ale jakby udalo Ci sie zmienic (np. przy generacji pliku *.bit) "zegar konfiguracji" z TCK na jakis wewnetrzny oscylator to moglbys olac te dodatkowe cykle zegara TCK.