logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać dwie łamigłówki kombinacyjne z cyframi?

xaver23 26 Maj 2007 13:07 980 4
REKLAMA
  • #1 3922721
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Znajomy dał mi dwa takie zadania siedziałem nad nimi i szczerze powiedziawszy nic..... Macie może jakieś pomysły???

Z góry dziękuję za pomoc
    Załączniki:
    • Jak rozwiązać dwie łamigłówki kombinacyjne z cyframi? Clipboard02.jpg (8.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak rozwiązać dwie łamigłówki kombinacyjne z cyframi? Clipboard01.jpg (22.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3924313
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    i wcale nie dziwię się, iż masz problem, skoro na obrazku 2 nie są opisane krawędzie siatki Karnaugha, więc nie można zapisać funkcji wyjściowej.
    Natomiast zadanie z obrazka 1 jest typu; a co by było gdyby... a ja nie lubię gdybać, więc nawet nie próbowałem tego rozwiązywać.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3924748
    tamam
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    xaver23 napisał:
    Znajomy dał mi dwa takie zadania.... Macie może jakieś pomysły???.

Ten "znajomy" to pewnie dr T.G.?
    Mysl studencie, mysl. Polsce potrzebne sa wyksztalcone kadry, a nie wyksztalciuchy.
    Drugie zadanie banalne. Rozpisz sobie funkcje z bramek i porownaj z funkcja zadana.
    Pierwsze zadanie odrobine na pomyslunek. Rzeczywiscie 3 bramki NOT i troche AND i OR wystarcza. Uzyj tez koniecznie praw de Morgana....
    Trzeba "sprytne" zakreslic jedynki i nie tylko :-) (Beda dwie grupy. Jedna baaaaaardzo duza, lecz niesymetryczna; druga grupa to zaledwie jedna jedynka). Byc moze jest wiecej rozwiazan, ale przy tym ograniczeniu 3xNOT w powyzszy sposob uzyskasz rozwiazanie.
    A zreszta - masz te podpowiedz do konca:
    Te trzy negatory (~ jako symbol negacji) uzyj dla:
    ~a
    ~(bcd)
    ~(b+c+d)
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 3925050
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Quarz napisał:
    Witam,
    i wcale nie dziwię się, iż masz problem, skoro na obrazku 2 nie są opisane krawędzie siatki Karnaugha, więc nie można zapisać funkcji wyjściowej.
    Natomiast zadanie z obrazka 1 jest typu; a co by było gdyby... a ja nie lubię gdybać, więc nawet nie próbowałem tego rozwiązywać.

Pozdrawiam

oj Quarz nie wiem dlaczego ale poczułem się jakbyś miał mnei za idiotę... tak jakby opisać tą siatkę to problem był......
  • #5 3925063
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    xaver23 napisał:
    Quarz napisał:
    Witam,

Pozdrawiam

oj Quarz nie wiem dlaczego ale poczułem się jakbyś miał mnei za idiotę... tak jakby opisać tą siatkę to problem był......

Kolego, to nie są moje słowa, tylko Twoje, a siatkę Karnaugha, dla czterech zmiennych, można opisać na dwa sposoby... :cry:

Pozdrawiam
REKLAMA