logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wylutować mikroskopijną nóżkę z płyty głównej.

hdx 27 Maj 2007 16:27 1697 8
REKLAMA
  • #1 3926055
    hdx
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, ostatnio musiałem wymienić kondki na mobo. Jako, że jestem laikiem w sprawach elektronicznych wylutowywałem transformatorówką. Najpierw dolutowałem nóżki do wlutowanych [wyrwałem kondki żeby zostały wlutowane nóżki]. Jednak nie dało się zbyt komfortowo tego wlutować, a bałem się uwalić plastiki przy PCI [akurat pomiędzy 2 slotami musiałem 4 kondki wymienić]. Jednak takie wyjście nei okazało się zbyt dobre, po pewnym czasie kondek odpadł. Postanowiłem wlutować je normalnie. Wylutowałem nóżki z jednego kondka, ładnie przylutowałem nowy i jest ok. Przy drugim udało mi się wylutować 1 nóżkę, a druga się złamała tak, że nie ma za co złapać [dosłownie siedzi w dziurce i nie wiem jak to teraz wylutować]. Myślę, że wiecie o co mi chodzi. Proszę poradzcie jak można łatwo lutownicą transformatorową wylutować nóżki od starych kondków.

Pozdrawiam, hdx.
  • REKLAMA
  • #2 3926085
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 839
    Trochę nieciekawe narzędzia masz do tego typu prac.
    Możesz po prostu uszkodzić płytę.
    Niemniej na swoją odpowiedzialność spróbuj wykorzystać igłę injekcyjną do wypchnięcia pozostałości.
  • #3 3926089
    hdx
    Poziom 11  
    Taką igiełkę dostanę w elektronicznym? Tylko problem jest z nagrzaniem tego, bo nie ma zbytnio jak, próbuję dorwać dobry grot zakończony igiełką właśnie.
  • REKLAMA
  • #4 3926101
    2852

Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam
    Od strony gniazd PCI szczypce, a podgrzewać lutownicą z drugiej strony. Uważać nalezy przede wszystkim żeby nie przegrzać laminatu i nie wyciągnąć "tulejki" która jest w otworze.
    Powodzenia
    Konto firmowe:
    CeTech Serwis Komputerowy
    Piastowska 1, Kostrzyn nad Odrą, 66-470 | Tel.: 95 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.cetechserwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 3926111
    hdx
    Poziom 11  
    Hmmm... tylko jak to nagrzać, bo grocik taki standardowy i ciężko precyzyjnie nagrzać. Nie mam za bardzo jak dostać taki grot. Zresztą koszt to aż 3 zł za sztukę, a musiałbym kupić kilka.
  • #6 3926147
    2852

Poziom 17  
    Ocena: 4
    Kupić - wersja dla leniwych.
    Zapewne odezwie sie kilka głosów krzyczących o "amatorszczyźnie", ale do transformatorówki groty robię sobie sam, dostosowane do swoich konkretnych potrzeb. Nie zastanawiał się kolega nad zakupem na początek prostej lutownicy kolbowej ? Na allegro można to dostać już za kilkanaście złotych.

Ze stacją lutowniczą to ma tyle wspólnego, że jest zasilane prądem.
    http://www.allegro.pl/item196594324_zestaw_lutownica_40w_odsysacz_elektryczny_40w.html
    Konto firmowe:
    CeTech Serwis Komputerowy
    Piastowska 1, Kostrzyn nad Odrą, 66-470 | Tel.: 95 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.cetechserwis.pl
  • #7 3926156
    hdx
    Poziom 11  
    Przyjdziedzie ojciec to będę myślał o stacji lutowniczej i zabawie w [pseudo]elektronika.
  • REKLAMA
  • #8 3926160
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    2852 napisał:
    Kupić - wersja dla leniwych.
    Zapewne odezwie sie kilka głosów krzyczących o "amatorszczyźnie", ale do transformatorówki groty robię sobie sam, dostosowane do swoich konkretnych potrzeb. Nie zastanawiał się kolega nad zakupem na początek prostej lutownicy kolbowej ? Na allegro można to dostać już za kilkanaście złotych.

Lepiej jednak wydac kilka zl wiecej i kupic juz np Salomona 40W.

Ja ta lutownica bez problemowo i "bezinwazyjnie" wylutowywuje rozne czesci z plyt glownych. I bardzo trwala jest w porownaniu do chinszczyzny...

Jedynie pozostaje ci nagrzac punkt lutowniczy i wypchnac pozostale resztki nogi cienka igla...
  • #9 3926656
    PiotrDerf
    Poziom 18  
    Nie kupuj przypadkiem tego odsysacza bo do wylutowywania kondensatorów się nie za bardzo nadaje (chiński szrot którym prędzej zrobisz dziurę w laminacie niż uda ci się odessać cynę).
    Ja (i pewnie niektórzy mnie za to ostro skrytykują) do wylutowania kondensatora z płyty też używam lutownicy transformatorowej z tym że grot jest ukształtowany w kształcie litery "U" o szerokości podstawy takiej aby grzać jednocześnie obydwie nóżki kondensatora i jest on uziemiony (nie wiem czy to wystarczające zabezpieczenie ale na razie wymieniałem kondensatory tą metodą w kilku płytach i "żyją").
    A teraz całkowita herezja dla niektórych - zauważyłem że kondensator gładko wychodzi gdy wcześniej lekko nagrzeję laminat w okolicach kondensatora zwykłą suszarką do włosów.
    Pewnie zaraz za to co napisałem "dostanę nieźle po uszach" lecz tak jak już napisałem wcześniej - nie miałem do tej pory problemów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wylutowania złamanej nóżki kondensatora z płyty głównej przy użyciu lutownicy transformatorowej. Zalecane jest ostrożne podgrzewanie punktu lutowniczego lutownicą kolbową lub transformatorową z odpowiednio ukształtowanym grotem, np. w kształcie litery "U", aby równomiernie nagrzać obie nóżki kondensatora. Do usunięcia pozostałości nóżki sugerowano użycie cienkiej igły (np. igły iniekcyjnej) do wypchnięcia fragmentu z otworu, przy czym należy unikać przegrzania laminatu i uszkodzenia tulejki w otworze. Wskazano, że suszarka do włosów może pomóc w delikatnym podgrzaniu laminatu, ułatwiając wyjęcie kondensatora. Zalecano również rozważenie zakupu prostej lutownicy kolbowej (np. Salomon 40W) zamiast transformatorowej, co ułatwia precyzyjne nagrzewanie i minimalizuje ryzyko uszkodzeń. Krytykowano natomiast chińskie odsysacze cyny jako mało skuteczne i potencjalnie szkodliwe dla laminatu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA