logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP AR-M160 - nierównomierne zagęszczenie developera na wałku magnetycznym

Stasio84 27 Maj 2007 18:36 1715 5
REKLAMA
  • #1 3926409
    Stasio84
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam Panowie
    Co prawda zajmuję się Sharpami dosyć długo, ale ten przypadek mnie zaskoczył i nie mogę sobie z nim poradzić.
    Wygląda to tak: na wałku magnetycznym w wywoływaczce robi się pasek, przestrzeń (ok 4cm) gdzie jest mniejsze zagęszczenie developera. Gdy robię wydruk testowy to właśnie w tym miejscu na stronie odzwierciedla mi się ten jaśniejszy pas (oczywiście wzdłuż krótszej krawędzi kartki). Co ciekawe, ten pas zmienia czasem swoje położenie na wałku magnetycznym. Gdy wyjmuję wywoływaczkę i pokręcę trochę mieszadłem to problem znika na kilkadziesiąt kopii.
    Najpierw myślałem że jest zły toner i/lub developer. Wymiana pomogła ale problem wrócił po 2tys kopii. Potem rozebrałem doszczętnie wywoływaczkę i gruntownie wyczyściłem wałek magnetyczny. Problem również wrócił niebawem. Eksperci z Sharpa zgodnie twierdzą że jest jakaś lipna partia developerów.
    Może ktoś miał kiedyś podobny przypadek i mi pomoże. Powiem szczerze, rozłożyła mnie ta kopiarka na łopatki:)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3927020
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    Wg tego co piszesz że pasek ten zmienia swoje położenie na wałku to ja nie szukałbym przyczyny w wadliwym developerze ale raczej w tym że deweloper ten łapie jakieś brudy które umiejcawiają się pod listwa ustalającą grubość developera i z tąd jaśny pasek. Zwróciłbym raczej uwagę na jakość papieru jaki stosuje użytkownik czy warunki w otoczeniu maszyny. ż tego typu przypadkami często spotykam się w minoltach, Wymiana developera wraz z gruntownym odkurzeniem wywołyuwaczki i wyczyszczeniem pod listswą - zawsze odkręcam tą listwę i czyszczę (tu trzeba pamiętac o wyposarzeniu torby serwisowej w szczelinomierz) pomaga.
  • REKLAMA
  • #3 3927166
    Dluwoj
    Poziom 11  
    Wiam
    Ja miałem taki przypadek w kilku maszynach i prawie zawsze przyczyna leżała w brudnym czujniku stężenia dewelopera. Poprostu przecierałem go ręcznikiem i wszystko powracało do normy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3929548
    tomek2010
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Moim skromnym zdaniem czujnik nie ma tu nic do rzeczy ;)
    Tak jak sugeruje kolega Janusz.P wg. mnie problem leży w listwie dozującej. Odkręć, wyczyść acetonem i ustaw szczelinę zgodnie z SM (z mojego doświadczenia maksymalnie odsunięta od wałka magnetycznego).
    We wszystkich przypadkach takiego efektu jakie miałem z cyfrowymi Sharpami to rozwiązywało problem :)

Pozdrawiam Tomek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3929734
    Dluwoj
    Poziom 11  
    Ja też tak pomyślałem, gdy kazali mi tak zrobić chłopaki z Sharpa z
    Warszawy, ale byłem w szoku jak problem ustąpił po czyszczeniu czujnika.
  • #6 3941783
    Stasio84
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam, problem chyba rozwiązany. Kopiarka do dzisiaj działa ok. Rozebrałem raz jeszcze całą wywoływaczkę, odkręciłem przy tym listwę metalową, wyczyściłem czujnik i wszystko jest w porządku. Dzięki panowie za pomoc, temat zamykam
    Pozdrawiam
REKLAMA