logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić ile "mocy"zostało w akumulatorze ?

kongo 28 Maj 2007 10:05 10915 6
  • #1 3928076
    kongo
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witam! Kupiłem silnik elektryczny do łodzu z akumulatorem 110ah silnik ma 5-biegów podczas eksploatacji używane są różne .Jak sprawdzić ile jeszcze można na w pełni naładowanym akumulatorze przepłynać?
    Nowsze silniki wysokiej klasy maja takie urzadzenie .Czy ktoś moze mi pomóc rozwiazac ten problem? Prad pobierany przez silnik jest rózny w zaleznosci od biegu i obciazenia.
    Dariusz K
  • Pomocny post
    #2 3929027
    emillo
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Kondycję akumulatora najprościej sprawdzisz mierząc napięcie na akumulatorze przy obciążeniu.

Nie wiem jakie posiadasz akumulatory, ale np. jeśli napięcie na akumulatorze żelowym 12V mierzone pod obciążeniem spadnie poniżej 10,5V,
    to nie należy bardziej rozładowywać tego akumulatora, gdyż grozi to skróceniem jego żywotności.
    Należy go jak najszybciej podłączyć do ładowania.

Pozdrawiam :).
  • #3 3930180
    kongo
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Tak to wiem ale mi nie chodzilo o kondycje akumulatora ale o moja w łodce sa wiosła jako naped zapasowy.Ale powaznie to jak sprawdzic przy średnim poborze pradu przez silnik na ile np.motogodzin jeszcze zostało mocy w akumulatorze ?Samo mierzenie napiecia daje informacje tylko o stanie naladowania akumulatora sam woltomierz to nic nie da
  • #4 3930837
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    musiał byś wiedzieć ile Ah zostało władowane (albo przyjać jakąś stała wartosć). Potem na bierząco odejmujesz to co ciągnie silnik.
  • #6 3931647
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Nie zawsze pomiar rezystancji wewnętrznej akumulatora lub baterii daje rzeczywistą informację o ilości zgromadzonej energii. Rezystancja zależy również od stopnia zużycia ogniw ale również od ich temperatury, gęstości elektrolitu w przypadku akumulatorów ołowiowych. Niestety nie da się w prosty sposób stwierdzić ile akumulator nawet w 100% naładowany może energii oddać. Parametr (Ah) pojemność w amperogodzinach jest tylko wielkością orientacyjną (podobnie jak pomiar rezystancji wewnętrznej). Należałoby sytuację odwrócić. Sprawdzać ile energii wyciągnęliśmy z akumulatora. Najlepszym układem do tego byłby układ procesorowy z czujnikiem wielkości pobieranego prądu w funkcji napięcia. Tylko że to dość skomplikowane i wymaga oprogramowania. W prosty sposób zrobiłbym to tak. Myślę (bo jeśli się mylę to dalej nie czytajcie) że taki silnik jest jednobiegowy a jakimś sterownikiem wymusza się 5 biegową pracę. Jeśli tak jest to można by podłączyś równolegle do silnika mały (powiedzmy 0,5W) silniczek który przez odpowiednio dobraną przekładnię napędzałby mechaniczny licznik z resetem (taki jak do starego magnetofonu licznik taśmy). Odpowiednio dobraną przekładnią możnaby tak napędzać licznik aby wskazywał np: jednostki w Ah.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody określenia pozostałej pojemności akumulatora 110Ah zasilającego silnik elektryczny do łodzi o 5 biegach, przy zmiennym poborze prądu zależnym od biegu i obciążenia. Najprostszy sposób to pomiar napięcia akumulatora pod obciążeniem – dla akumulatorów żelowych 12V napięcie poniżej 10,5V wskazuje na konieczność ładowania, aby nie uszkodzić ogniw. Jednak sam pomiar napięcia nie daje precyzyjnej informacji o pozostałej energii. Pomiar rezystancji wewnętrznej akumulatora może być pomocny, ale jest zależny od temperatury, stopnia zużycia i gęstości elektrolitu, więc nie jest jednoznaczny. Najdokładniejszą metodą byłoby monitorowanie poboru prądu w czasie rzeczywistym i obliczanie zużycia energii (amperogodzin) za pomocą układu procesorowego z czujnikiem prądu i napięcia, co jednak wymaga zaawansowanego sprzętu i oprogramowania. Alternatywnie można stworzyć własną tabelę zależności napięcia od stopnia naładowania dla danego typu akumulatora kwasowego i na jej podstawie szacować stan naładowania. W praktyce, ze względu na zmienny pobór prądu przez silnik i różne biegi, precyzyjne określenie pozostałej "mocy" wymaga ciągłego pomiaru i analizy danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA