Jak usunąć przyczynę niebieskiego ekranu i samoczynnego restartu Windows XP przy uruchamianiu programów po zainfekowaniu systemu?
Najbardziej prawdopodobne jest, że problem powoduje infekcja systemu i pozostałości po złośliwych programach, a nie sam Winamp czy przeglądarka. Najpierw ustaw zrzut pamięci, wyciągnij log z HijackThis i przeanalizuj plik dump, bo w logu BSOD pojawia się BugCheck 1000008E i podejrzenie o `iksysflt.sys` [#3928133][#3930399] Odinstaluj `Spyware Doctor`, usuń `AdwareRemoverGold.com` wraz z katalogiem, a w HijackThis skasuj wpisy `tuvttrp.dll` i Winlogon Notify; dodatkowo usuń z rejestru wpisy `Adrp`, `ipmon` i `Jbud` oraz pliki typu `C:\DOCUME~1\Cinekas\.exe` i `C:\WINDOWS\system32\bpssc1.1.dll` [#3930475][#3931132][#3985930] Zrób skan narzędziami typu `Rustbfix`, `ComboFix`, `SuperAntiSpyware` i wrzuć nowe logi z DSS oraz Gmera, bo to wygląda na rootkita / trojana ukrywającego się w systemie [#3931132] Warto też uruchomić `chkdsk /f`, bo u autora po tym IE zaczął działać poprawnie, oraz sprawdzić RAM memtestem i wyłączyć automatyczny restart, żeby odczytać pełny kod błędu [#3929047][#3929477][#3931042]
Szukając konwertera do filmów(z rmvb na AVI) ściągałem jak opętany różne programy, no i okazało się że wiele miało "przesłanie" czysto wirusowe, ale czy do końca? Problem wygląda następująco!
Odpalając IE, wpisując elektroda.pl strona sama się zamyka po wczytaniu logo, z innymi stronami nie ma problemu!
Po włączeniu Winampa jest OK, ale gdy chcę posłuchać juz czegoś to wtedy jest gorzej!
Pokazuje się niebieski ekran, tak krótko jest to pokazane że nic spisać nie można bo komputer sam się restartuje, jedyne co mogę odczytać to: Skontaktuj się......BIOS... oprogramowanie.... no i najważniejsze liczba 0....
Ten sam problem występuje przy włączeniu aqq i regulacji głośności w Windowsie!
Spyware doctor wykrywał różnego rodzaju złośliwe oprogramowanie które niestety niby usunięte dalej było!
Avastowi udało się coś usunąć, a Spyware dalej wykrywa: Tracking cookies.
Juz nie wiem co mam robić proszę o jakieś pomysły.
A konfiguracja sprzętowa:
Płyta: ASUS- W tej chwili modelu nie jestem wstanie podać
RAM: 512DDR
grafika: ABIT radeon x600
Dysk: WD 160GB sata
moze sprobuj jakims innym antywirem mozliwe a jesli nie masz zadnych waznych rzeczy na dysku to format nie widze innego wyjscia
Rady:
- dbaj o styl swojej wypowiedzi
- nie popełniaj błędów
- nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
- stosuj duże litery zaczynając zdanie Popraw post ! Dziękujemy!
(TONI_2003)
Moderowany przez jankolo:
Za następne nieuzasadnione zaproponowanie formatowania dysku zostanie kolega ukarany
Tracking cookies to jeszcze nie taka tragedia, nie na tyle aby robić taki bałagan. Proponuję przeczesać system Spybotem. Avast usunie wirusa, ale jeśli masz przywracanie systemu włączone, to wirus będzie wracał. Również pasowałoby wszelkie informacje o szkodliwym pliku usunąć z pliku ''system'', który znajduje się w C:/windows/system32/config/.
Jest to na sucho spod Windowsa raczej nie możliwe, bo plik jest ciągle w użyciu. Ja takie rzeczy robiłam spod Linuksa... Trzeba też z tym plikiem bardzo ostrożnie postępować, wiadomo czym grozi jego uszkodzenie. Usuwać wpisy trzeba rozważnie.
Format nie wchodzi w ogóle w gre! Po prostu nie będe co chwila robił formata! A miałem juz chyba z 10 anty spywarów i z 5 antywirów! Avast do końca nie usówa, a ten tracking cookies wiem że nie jest groźny bo już o nim czytałem.
Witam, jeżeli chodzi Ci o spyware, spróbuj programu SuperAntiSpyware. Poniżej masz link do strony producenta. Program usuwa spyware i trojany z którymi inne programy sobie nie radzą.
Ja na twoim miejscu zaczął bym od polecenia chkdsk/f który to sprawdzi i naprawi błędy na dysku. Drugie jeśli używasz internet explorera ,to proponuje ci przerzucić się na (firefox,opera), są to oddzielne programy i jest duże prawdopodobieństwo ,że długo pochodzą. Nawet jeśli w systemie są jakieś wirusy. To tak na początek dalej się zobaczy.
Sprawdź ram'y memtestem. One przez nie często są wyświetlane niebieskie ekrany śmierci...
Zatrzymywanie ekranów śmierci:
PPM na mój komputer --> właściwości
zakładka zaawansowane, wejdź w ustawienia w "uruchamianie i odzyskiwanie" i odznacz "automatycznie uruchom ponownie"
Szukając konwertera do filmów(z rmvb na AVI) ściągałem jak opętany różne programy, no i okazało się że wiele miało "przesłanie" czysto wirusowe
No ja Cię proszę, przy takim postępowaniu, to format jest wcale nie taki niemożliwy. Może okazać się, że masz rootkita i inne g... i wtedy bez specjalistycznej wiedzy się bez "formata" nie obejdzie.
Na początek jednak przeskanuj cały komputer nowym (aktualnym) dobrym antywirusem urychamianym z CD bootowalnego.
Wszystko co zainstalujesz w zainfekowanym systemie samo może już być zarażone i nici z leczenia.
Zapomniałem dodać! Avast podczas wczytywania swoich plików wykrył wirusa w pamieci ram! No więc rozkręciłek komputer, wyciągnołem całą kośc i włożyłem spowrotem(głupi myślałem że pomoże) no ale niestety, avast dalej go wykrywał, ale w tej chwili nic nie widzi :/
Cinek_as
Przeciez napisalem Ci co zrobic, masz jakis problem z przeczytaniem tego?
Masz wkleic log z hijackthis oraz przeczytac to co masz na stronie, ktora podalem - uzyc programu, sprawdzic nim zrzut pamieci i wkleic wynik na forum (tak na TO forum! ...).
Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.7.0005.0
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.
Loading Dump File [C:\WINDOWS\Minidump\Mini052807-02.dmp]
Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available
Symbol search path is: *** Invalid ***
* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *
* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *
* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *
Executable search path is:
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
* *
* The Symbol Path can be set by: *
* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *
* using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
* using .sympath and .sympath+ *
Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS
Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055ab20
Debug session time: Mon May 28 21:00:29.109 2007 (GMT+2)
System Uptime: 0 days 4:56:37.716
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
* *
* The Symbol Path can be set by: *
* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *
* using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
* using .sympath and .sympath+ *
Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Loading Kernel Symbols
...................................................................................................................................
Loading User Symbols
Loading unloaded module list
..............
* *
* Bugcheck Analysis *
* *
Use !analyze -v to get detailed debugging information.
ANALYSIS: Kernel with unknown size. Will force reload symbols with known size.
ANALYSIS: Force reload command: .reload /f ntoskrnl.exe=FFFFFFFF804D7000,214600,41108004
***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.
*** WARNING: Unable to verify timestamp for iksysflt.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for iksysflt.sys
*** Your debugger is not using the correct symbols ***
*** In order for this command to work properly, your symbol path ***
*** must point to .pdb files that have full type information. ***
*** Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not ***
*** contain the required information. Contact the group that ***
*** provided you with these symbols if you need this command to ***
*** work. ***
*** Type referenced: nt!_KPRCB ***
*** work. ***
*** Type referenced: nt!KPRCB ***
*** work. ***
*** work. ***
*** Type referenced: nt!KPRCB ***
*** work. ***
Probably caused by : iksysflt.sys ( iksysflt+a58e )
-> Kolobos - oczywiście, że system się naprawia, przecież po co innego pisałbym o skanowaniu komputera antywirusem z CD?
Sam mam system, który postawiłem w 2002 roku!
Lecz z doświadczenia wiem, że jesli w systemie są wirusy, rootkity, malware, spyware, robaki i inne świństwo, a użytkownik wyciąga RAM aby się tego pozbyć, to format może (niestety) być dla tego użytkownika jedynym rozwiązaniem.
Co do meritum sprawy:
Jeśli system jest poważnie zainfekowany, to najlepszym rozwiązaniem jest przeskanowanie go z płyty CD.
Oczywiście nie z płyty startującej w Windowsie, a z płyty z której wystartuje system i antywirus (bootowalnej).
Oczywiście log z hijackthis mógłby dużo nam tu rozjaśnić, więc czekamy.
Koledzy wiecie czemu postąpiłem tak z ramem... myślałem po prostu że bateria z biosa podtrzymuje jakiś kawałek ram'u w którym siedzi wirus oczywiscie pewnie to nierealne i głupie! Ale w któryms momecie na pewno robi się głupie rzeczy żeby działało!
Kolobos:
Deckard's System Scanner v20070426.43
Run by Cinekas on 2007-05-28 at 22:53:45
Computer is in Normal Mode.
--------------------------------------------------------------------------------
-- HijackThis (run as Cinekas.exe) ---------------------------------------------
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 22:53:48, on 2007-05-28
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
-- End of Deckard's System Scanner: finished at 2007-05-28 at 22:54:52 ---------
To było z programu do którego podałes linka...(dss.exe)
a teraz z programu który też sie zainstalował hijackThis:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 22:58:24, on 2007-05-28
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Niestety kolega cinekas ma zainstalowanego już tylko kasperskego i avasta, no i sa one wyłączone! Chyba że został jakiś "ślad" że były inne anty spyware itd.
I magiczny cud? w cmd zrobiłem chkdsk/f i w IE mogę pisać na elektrodzie.
miałem podobną sytuacje tylko że u mnie chodziły programy a tylko nie miałem neta.Jak sobie poradziłem? Otóż tak jak kolega skanowałem wszystkimi możliwymi programami ( jak sie okazało później-prawie wszystkimi ) Kaspersky wykrywał wira ale go nie mógł usunąć-do tej pory nie wiem dlaczego.
Z pomocą przyszła Panda 2005>Gdzieś ją miałem w instalkach na HD ( w wersji starszej o 2 lata wiekiem niż używany przeze mnie Kaspersky i do tego miś Panda był bez aktualizacji!!! ) i wywaliła "chama" już przy instalacji-jest opcja Skanuj podczas instalacji.Po zainstalowaniu i odinstalowaniu Pandy (strasznie systemożercza ) komp chodził jak marzenie.Od tamtej pory nie używałem już Kasperskiego.
Aha nigdy też nie używałem IE gdyż pełen jest róznego rodzaju bugów itp.Spróbuj Panda,przeleć czymś rejestr (polecam System Mechanica) no i przestaw sieciówke o ile korzystasz na 10Mbit.U mnie po przestawce net chodzi lux i jest bardziej stabilniejszy choć cały czas była ustawiona na 100Mbit.Wiecej chyba zrobić sie nie da jedyna opcja Niechciany Format
Kiedyś też miałem samoistne restarty kompa poprzez nieodpowiedni ( małowydajny ) zasilacz.Posprawdzaj napięcia na poszczególnych blokach np Everestem.
Jak słusznie zauważył kolega parę postów wyżej masz zainstalowanych parę antywirów.Ja kiedyś wrzuciłem Pandę przy zainstalowanym Kacprze i stała się rzecz straszna.Komputer tak się zamulił że nawet odpalenie kalkulatora z Windowsa zajmowało potężne chwile.Programy tak się gryzły że tylko reinstal systemu pomógł.Proponuje to samo a na pewno przejdzie.
Tak sie zastanawiam, czy jak pisze o umieszczeniu log'a w zalaczniku to jest to dla was az taki problem, ze walicie to wszystko w tresci posta? Jeden na 10 przeczyta i umiesci, a reszta ma chyba jakis problem z czytaniem(?).
Odinstaluj adwareremovergold.com, katalog w ktorym sie znajduje usun z dysku.
W hijackthis usun te wpisy:
O2 - BHO: (no name) - {1F86D33C-CF22-4B7D-885E-22754F68FBAB} - C:\WINDOWS\system32\tuvttrp.dll (file missing)
O2 - BHO: (no name) - {77701e16-9bfe-4b63-a5b4-7bd156758a37} - (no file)
O20 - Winlogon Notify: tuvttrp - tuvttrp.dll (file missing)
Jezeli bedzie problem z adwareremover.. to usun przy pomocy lspfix.exe ten plik dll, ale nic wiecej w tym programie nie ruszaj:
O10 - Unknown file in Winsock LSP: c:\program files\adwareremovergold.com\adware remover gold\apptoport.dll
Te trzy katalogi usuwasz z dysku:
C:\Program Files\AdwareRemoverGold.com
C:\WINDOWS\system32\??mbols C:\Documents and Settings\Cinekas\Dane aplikacji\?ystem
Dużo moi poprzednicy już powiedzieli. Ja dodam tylko jedną rzecz. Zmień przeglądarkę... IE jest chyba najmniej bezpieczny. Sam używam Mozilla Firefox i Opera. Są dużo lepsze, szybsze, i najważniejsze, pomagają chronić Twój komputer.
Ja polecam Firefoxa. Z paroma dodatkami jest nie do pobicia. A co do problemu, to nie wiem czy jest sens ratować ten system. Acha, NIGDY nie instaluj Avasta i Kasperskiego na jednym kompie. Możliwe że to właśnie przez to ci się wszystko posypało, bo miałem podobny przypadek z tymi dwoma programami.
A wy znowu swoje. Uparli się tego Firefoxa i nie pozwolą mieć komuś innemu swojego zdania na ten temat.
Może kolega Cinek_as woli IE.
Nigdy nie należy instalować kilku (dwóch lub więcej) antywirusów na jednym komputerze.
Cinek_as, wyrzuć kasperskiego i zostaw Avasta.
Pozbądź się wszystkich tych plików co powiedział kolobos w trybie awaryjnym programem killbox.
Do trybu awaryjnego wchodzimy klawiszem F8 jeszcze zanim zacznie nam się kręcić niebieski licznik z logiem Windowsa XP.
Moderowany przez TONI_2003:
Kolego mpn103 proponuję Byś był tak uprzejmy i poczytał regulamin !
Otrzymujesz ostrzeżenie nr. #2 za zamieszczanie załącznika ogólnie dostępnego w sieci .
Plik proszę pobrać : Pocket KillBox 2.0.0.648 Załącznik skasowałem
Pożycz lub ściągnij jakąś dystrybucję Live np. Hiren's BootCD , super erd xp-pe lub coś innego opartego na winPE z antywirusem (np vista z chipa 06/07) wystartuj system z płytki, przeskanuj antywirem, odłącz sieć uruchom komputer, zrób porządek i powinno działać. Uwaga - myśl i uważnie czytaj komunikaty programów.
Koledzy koledzy Wiem że najlepiej jest mieć jednego antywirusa! ale ta sytuacja mnie dobiła do końca i zaczołem już wszsytko robić!
Wiem ze wszystko jest lepsze od IE np. zwykła opera! ale znowu musiał bym uczyć cała rodzinke jak się tym obsługiwać bo komputer nie jest tylko mój!
zrobiłem polecenie chkdsk/f tak z ciekawości i podziałało! Ale nie moża wyłaczyc komputera bo gdy niby zamknie świndowsa no to wtedy znowu widzę "niebieskośc"
Kolego kolobos.... zrobię wszystko to co napiszłes ale dopiero w weekend teraz ledwo mam czas na pisanie posta
P.S. Prosze nie pisać zebym zmienił przeglądarke i innego tego typu "bzdurki".
P.S. Prosze nie pisać zebym zmienił przeglądarke i innego tego typu "bzdurki".
No to proponuję przyzwyczaić się do całej masy wirusów...
I walki z wiatrakami przy usuwaniu ich ... po raz kolejny i kolejny ...
Naprawdę łatwiejsze jest "nauczenie rodziny" niż ta walka .. ale co kto lubi
✨ Komputer ASUS doświadcza problemów z niebieskim ekranem i restartem podczas uruchamiania programów, zwłaszcza Internet Explorera i odtwarzaczy multimedialnych. Objawy pojawiły się po instalacji wielu programów do konwersji filmów, które mogły zawierać złośliwe oprogramowanie. Antywirusy (Avast, Kaspersky) i programy antyspyware (Spyware Doctor, Spybot) wykrywały różne infekcje, jednak problem nie został całkowicie rozwiązany, a wirusy mogły się odradzać z powodu włączonego przywracania systemu. Zalecano wykonanie zrzutu pamięci (minidump) i analizę logów z HijackThis oraz użycie narzędzi takich jak SuperAntiSpyware, chkdsk/f, memtest do diagnostyki dysku i pamięci RAM. Sugerowano także skanowanie systemu z bootowalnej płyty CD z aktualnym antywirusem, usunięcie podejrzanych plików i wpisów rejestru, a także odinstalowanie zbędnych programów i pozostawienie tylko jednego antywirusa (preferencyjnie Avast). Wskazywano na konieczność dezaktywacji automatycznego restartu systemu po błędzie, aby móc odczytać komunikaty niebieskiego ekranu. Dyskutowano o zmianie przeglądarki na Firefox lub Opera, choć autor preferował pozostanie przy IE ze względu na użytkowników komputera. Wskazano, że rootkity mogą być przyczyną trudnych do usunięcia infekcji, a ich usunięcie często wymaga formatu, jednak autor konsekwentnie odmawiał reinstalacji systemu. Ostatecznie zalecano dokładne czyszczenie systemu narzędziami do usuwania adware i malware, edycję rejestru z zachowaniem ostrożności oraz defragmentację i optymalizację systemu. Wygenerowane przez model językowy.