logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana panelu dotykowego w MDA2 jest konieczna po uszkodzeniu?

bialy_16 28 Maj 2007 10:44 2342 8
  • #1 3928164
    bialy_16
    Poziom 10  
    witam!
    Rozkrecilem mda2 celem podgrzania stykow na złączu, co tez robilem, ale po zlozeniu dziala tylko wieksza prawa czesc panela dotykowego, ok 1/4 czesci po lewej wogule nie reaguje na rysik, co z tym zrobic ?? czy da sie to naprawic, czy trzeba wymieniac caly panel ?
    -----------------------------------------------------
    28 Maj 2007 10:45
    Witam!
    Mam MDA2, spadl mi i pojawila sie kreska na wyswietlaczu, panel dotykowy dzialal, ale doo czasu, po dniu juz przestal dzialac, telefon byl noszony w kieszeni, pewnie na skutek rozbitego wyswietlacza zepsul sie tez panel dotykowy. Czy ma ktos moze cala przednia czesc mda2 ? Wiem, ze ktos tutaj na forum zajmuje sie serwisowaniem MDA, kiedys robil mi panel, ale nie mam do niego kontaktu, kto sie tym zajmuje ? A moze ktos ma tano do sprzedania cala przednia czesc mda2 ?

Moderowany przez TONI_2003:

Tematy zostały scalone !
    Niewolno i nie należy zakładać podobnych tematów.

Raport
  • #2 3928252
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Oczywiście LCD do wymiany.
    Tak na marginesie.... kto grzeje styki nie odpinając wyświetlacza ?
    --------------------------------------------------------------------------------
    28 Maj 2007 11:19
    Teraz to już nie rozumiem.... zakładasz dwa tematy, w obydwóch opisujesz co innego. Zdecyduj się....
    a lcd znajdziesz chociażby na allegro....

przykład:
    http://www.allegro.pl/item197918318_lcd_pda_mda_compact_ii_eten_m500_oryginal_.html
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

• #3 3928326
    bialy_16
    Poziom 10  
    zalozylem dwa tematy, bo to dwie rozne sprawy, chodzi o inne telefony, co do wymiany lcd i panelu w tym mda z peknietym wyswietlaczem to rozumiem, a moze ktos z was ma do sprzedania troche taniej niz za 450 zl ??
    A co do tego panelu z niedzialajaca lewa strona to oczywiscie przyznaje, ze to moj blad, powinienem bardziej uwazac na przednia czesc mda, ale w tym akurat egzemplazu nie dalo sie odpiac normalnie tasmy i odlozyc na bok, niewiem, czy sie z tym spotkaliscie, ale jak wlasnie mam 2 mdaII i w jednym da sie bez problemu odpiac, a w drugim nie da sie, to jest przykryte jakas blaszka, caly ten styk, zreszta, malo istotne... bardziej interesuje mnie co dokladnie jest przyczyna zaistnialej sytuacji, czy uszkodzony panel dotykowy, czy moze kilka stykow tasmy od strony plyty albo wyswietlacza sie odlutowalo ??
  • #4 3928427
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Z pewnością uszkodzony jest panel... ponieważ jak piszesz nie działa część tegoż panela a położenie rysika na panelu rozpoznawane jest na osi X,Y i przetwrzane przez matrycę która dekoduje położenie i wysyła wartość po szynie, więc gdyby oderwałby się któryś z pinów matryca nie działała by wogóle. Na ogół jest dodatkowa tasiemka dolutowana do tej od lcd.
  • #5 3928446
    bialy_16
    Poziom 10  
    panel... kurcze, nie dobrze, a czy jest jeszcze nadzieja na naprawienie tej matrycy ?? wogule to w skutek czego tak sie moglo stac ?? w skutek wysokiej temperatury ?? byc moze wiazka hot air trafila gdzies w okolice panelu odbita od plyty wlownej, ale ze nie trzymalem nagrzewnicy bezposrednio nad panelem, to tego jestem pewien, czyszby ten panel byl tak delikatny ?? Moze przekazniki pozycji osi X bo to o nie chodzi da sie jakos naprawic ?
  • Pomocny post
    #6 3928497
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Jakie przekaźniki ????
    oczywiście że to już śmietnik.
  • #7 3928530
    bialy_16
    Poziom 10  
    no to niezle... w takim razie szukam pelnego wyswietlacza + panelu dotykowego, oddzielnie samego panelu dotykowego, i jeszcze przydala by sie obudowa cala kompletna, grzesiek33, niewiesz kto tu na forum moze miec czesci do mdaII ??
  • #8 3928629
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Niestety niewiem. Poszukaj w reklamach na górze..... ale szczerze wątpię żebyś gdzieś tanio znalazł.
  • #9 3931099
    bialy_16
    Poziom 10  
    kiedys jak mialem pekniety panel, to koles razem z wymiana zrobil mi to za 150 zl i jego czesci byly, takze mysle, ze da sie to niedrogo zrobic, tylko kto sie tym zajmuje ??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uszkodzenia panelu dotykowego w urządzeniu MDA2 po próbie podgrzania styków na złączu bez odpinania wyświetlacza. Po złożeniu urządzenia działa tylko prawa część panelu, natomiast lewa część nie reaguje na rysik. Przyczyną jest najprawdopodobniej uszkodzony panel dotykowy, gdyż matryca dekodująca położenie rysika na osi X i Y powinna przestać działać całkowicie, gdyby doszło do odłączenia pinów. Uszkodzenie mogło powstać wskutek działania wysokiej temperatury podczas podgrzewania lub mechanicznego uszkodzenia taśmy. Naprawa matrycy panelu jest praktycznie niemożliwa, co oznacza konieczność wymiany całego panelu dotykowego lub kompletnego modułu wyświetlacza z panelem. Poszukiwane są części zamienne, takie jak cały front MDA2, panel dotykowy lub wyświetlacz, jednak dostępność i cena są problematyczne. Wspomniano o możliwości taniej wymiany panelu u serwisanta, który wcześniej wykonywał takie naprawy za około 150 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA