logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektron C282D - jak zmniejszyć szerokość obrazu i przywrócić zielony kolor?

jarmac 28 Maj 2007 11:12 989 7
REKLAMA
  • #1 3928254
    jarmac
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

1.Jak w temacie, na TV jest trochę za szeroki obraz a nie potrafię znależć regulacji.
    2. Dodatkowo na TV jest zdecydowanie zbyt dużo czerwieni a brakuje zielonego.

Natomiast Regulacja potencjometrem ziel-czerwony daje efekt
    niebieski- czerwony.

Za wszelkie sugestię będę wdzięczny.

pozdrawiam
    Jarmac
  • REKLAMA
  • #2 3928412
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Sprawdź napięcie +B (prawdopodobnie jest za wysokie). Sprawdź kineskop,ewentualnie zregeneruj (ale czy warto ? ) Pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 3928493
    jarmac
    Poziom 11  
    Witam
    Przedwczoraj wymieniałem kondensatory w zasilaczu i ustawiłem napiecie na +130V.

Ale po uruchomieniu odbiornika coś świszczało (ćwierakało) w zasilaczu więc zmieniłem ustawienia aż przestało, nie skojarzyłem tego z szerokością obrazu.

A co z kolorem???
  • REKLAMA
  • #4 3928720
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 351
    Kolor - to typowa dolegliwość tych kineskopów przy tak długiej eksploatacji. Emisja katod jest już na wyczerpaniu i tylko regeneracja (na krótki okres czasu) może pomóc lub wymiana na nowy (bardziej optymistyczna). Należy sie jednak zastanowić czy warto jeszcze inwestować w ten sprzęt.
  • #5 3928853
    jarmac
    Poziom 11  
    Oczywiście o wymianie czy regeneracji kineskopu nie ma mowy ze względu na koszty.
    A zabawa jest czysto hobbystyczna.

Może dodam że nie jest to całkowity brak jednego koloru (zielonego), tylko jego niedostateczna ilość, bądź nadmiar pozostałych (czerwonego)

Pozdrawiam
    jarmac
  • #6 3929116
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Witam , na początek pomierz napięcia na katodach, jeżeli będą zbliżone wartości to prawdopodobnie kineskop do wymiany, jeżeli nie to leży któryś wzmacniacz, albo jest źle sterowany. najprościej zamienić miejscami np. R i G i zobaczyć czy świeci zielony.
  • REKLAMA
  • #7 3931625
    jarmac
    Poziom 11  
    Witam

Dziękuję bardzo za posty, w weekend zabieram sie do dalszych prac.
    Pozdrawiam
    Jarmac
  • #8 3955514
    jarmac
    Poziom 11  
    Witam

Więc rzeczywiście napięcie B+ było za wysokie bo 140V, więc ustawiłem na 130V, ale szerokość się nie zmieniła, również korekcja L4 nic nie dała.
    No cóż pozostaje oglądać filmy panoramiczne i jest OK :).

Co do koloru to ewidentnie kineskop. Wysterowałem zielony na max a zmniejszyłem czerwony i niebieski jest trochę lepiej

Za wszystkie posty serdecznie dziękuję
    Pozdrawiam
    Jarmac

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej telewizora Elektron C282D poruszono dwa główne problemy: zbyt szeroki obraz oraz nadmiar czerwieni przy niedoborze zielonego koloru. Szerokość obrazu nie uległa zmianie po regulacji napięcia B+ (ustawionego na 130V) oraz korekcji elementu L4, co sugeruje brak możliwości korekty szerokości w tym modelu. Nadmiar czerwieni i niedobór zieleni wskazują na zużycie kineskopu, typowe dla długiej eksploatacji, gdzie emisja katod jest wyczerpana. Regeneracja kineskopu może przynieść krótkotrwałą poprawę, jednak ze względu na koszty i charakter hobbystyczny użytkownik zrezygnował z tej opcji. Pomiar napięć na katodach oraz zamiana sygnałów RGB mogłyby pomóc w diagnozie, ale ostatecznie problem koloru pozostaje związany z kineskopem. Regulacja potencjometru ziel-czerwony powodowała niepożądane efekty (zmiana na niebieski-czerwony), co potwierdza uszkodzenie lub zużycie kineskopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA