logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować zwrotnicę dla głośników XT125 8Ω i 12W500 4Ω?

Marek Ulaszek 28 Maj 2007 13:19 978 0
REKLAMA
  • #1 3928570
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam. Prosze szanownych kolegów obeznanych w zwrotnicach, żeby poradzili. Sprawa jest tego typu, że mamy głośniki XT125 8ohm i 12W500 4ohm obudowa br. Przyjąłem kompromisowo cięcie na 2,5kHz i dół 12dB/oct góra 18dB/oct/. Z uwagi na małe doświadczenia z projektowaniem zwrotnic ( coś tam z audio I rzędu ) to teraz do rozwiązania problemu mam do wyboru albo zakup gotowca i próby zmodyfikowania go, lub własny projekt. Wybiorę raczej to drugie i zasadniczo moje pytenie jest takie czy dla dołu liczyć zwrotnice wg wzorów lub kalkulatora i dołożyć obwód kompensacji impedancji czy lepszy rezultat ( teoretycznie ) uzyskam wstawiając do wzoru impedancję np wykresu ( dla 2,5kHz ok. 12ohm dla 12W500 ). Podobnie dla góry ( do wzoru impedancja przy 2,5khz ok.8ohm dla XT125 ). Z tym, że ponoć tutaj nie popełnię wiekiego błędu - cytat z strony Audiomania :

"Filtr III rzędu
    Przy obraniu odpowiednio wysokiej częstotliwości filtracji (np. rezonans kopułki 1kHz , obieramy filtr 3kHz lub wyżej), filtr tego typu jest bardzo przewidywalny. W zasadzie obliczony wzorem będzie się spisywał całkiem dobrze. Jedyną modyfikacją którą najczęściej należy dokonać to zmniejszenie wartości cewki o ok. 10-15% co powoduje lekkie obniżenie zakresu z przed zakładanego punktu –3dB, który zwykle jest podniesiony. Czasem róznież należy zmienić wartość drugiego kondensatora. Zwykle ma on sporą wartość co nie zawsze wymiernie przekłada się na charakterystykę. Kondensatorem tym można śmiało modyfikować zakres niższy i wyższy od zakładanego punktu obliczeń. Tak wiec zmniejszanie tego kondensatora powoduje zwiększenie stromości filtracji i lekkie obniżenie zakresu powyżej. Filtr 3 rzędu stosowany jest dosyć często gdyż zapewnia dobrą filtrację i często dobrze dopasowuje się pod względem fazowym do filtracji dolno przepustowej o nachyleniu 12dB/okt"

Oczywiście wiem, ze jest to daleki sposób na zrobienie przyzwoitej zwrotnicy bez pomiarów, ale uważam, ze chyba lepiej niż kupować gotowca. A i jeszcze jedna sprawa czy do wzoru powinieniem wstawić częstotliowść podziału nieco rozstawione o około 500hz np dla dołu 2,3khz dla góry 2,7khz.
    Za wszelki praktyczne uwagi z góry serdeczne dzieki.
  • REKLAMA
REKLAMA