logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie elementy do zwrotnicy dla głośników 30cm 150W i 20cm 40W 8 ohm?

Herbi99 27 Lis 2007 21:20 1032 7
REKLAMA
  • #1 4527801
    Herbi99
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam, chcę zrobić zwrotnicę do glośników:

-Niskotonowy 30cm \ 150W \ 8 ohm
    -średniotonowy 20cm\40W \ 8 ohm
    Pytanie: Jakie elementy i o jakich parametrach mi bedą potrzebne?
    Jak zrobić odpowiednie cewki - to jest moj największy problem nie umiem obliczac liczby zwojow itd, ewentualnie gdzie mogłbym dostać takie cewki?
    Bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4528183
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 123
    hehehe twoim problemem jest kompletny brak wiedzy podstawowej a nie cewki...

zwrotnic sie tak nie liczy. to bardzo skomplikowana operacja do ktorej trzeba miec sprzet pomiarowy

proponuje poczytac troche na
    diyaudio.pl
    audiomania.info
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4528968
    Pawel S.
    Poziom 39  
    to sa tylko przyklady. brak tylko szczegolowego opisu...
  • #5 4529155
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Zaczynasz od wyliczenia obudowy i ustalenia częstotliwości podziału, jeśli masz średni to pewnie i wysoki - konstrukcja trójdrożna więc należałoby zastosować filtr o nachyleniu 12dB /oktawa...
    Co do cewek - najlepsze powietrzne, muszą mieć jak najmniejszą rezystancję szeregową, przy założonej indukcyjności. Ważne są tu również parametry dynamiczne głośnika, jednym słowem projektowanie zwrotnicy to spora wiedza, sztuka kompromisów, póżniej pomiary - okazuje się że nie wszystko w rzeczywistości jest tak jak na papierze. Jednym słowem -daruj sobie
  • REKLAMA
  • #6 4530888
    Herbi99
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Masz rację, ale mi naprawde jest potrzebna zwrotnica. Z robieniem cewki dam sobie spokój bo znalazłem miejsce gdzie mozna tego kupić bardzo duzo o rożnej indukcyjności, ale jestem w kropce bo nie wiem jak wyliczyć wszystkie parametry elementow jakie są mi potrzebne zeby zrobić tą zwrotnice. Zgodze sie z Pawłem S ze brakuje mi wiedzy na ten temat i dlatego zwrócilem sie o pomoc na forum

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

dodam ze jeśli chodzi o głośnik wysokotonowy to chce zastosowac głośnik z samym kondensatorem podłączonym bezpośrednio do przewodow ze wzmacniacza ktory posiadam. jesli chodzi o tą zwrotnice nie potrzebuje zeby idealnie dzielila częstotliwosci, wystarczą mi przyblizone wartości elementów

Dodano po 3 [minuty]:

myślalem o zwrotnicy od mildtona 110

Dodano po 31 [sekundy]:

co o tym sądzicie???
  • #7 4532909
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Czy ja piszę po chińsku czy ty po polsku nie umiesz czytać? Jak mamy zaproponować zwrotnicę nie znając parametrów głośników i tego w jakiej obudowie siedzą? Podaj chociaż częstotliwości podziałów - będzie łatwiej - tu nikt nie jest wróżką. Ewentualnie kup gotowe zwrotki w firmie JANBO.
  • #8 4533259
    Pawel S.
    Poziom 39  
    kup dowolna gotowa zwrotnice za rozsadne pieniadze poniewaz jak juz pisalismy ani wiedzy niemasz ani sprzetu pomiarowego itp

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje wykonać zwrotnicę dla głośników 30 cm 150W 8 Ω (niskotonowy) oraz 20 cm 40W 8 Ω (średniotonowy) i prosi o pomoc w doborze elementów oraz obliczeniu parametrów cewek. Otrzymał wskazówki, że projektowanie zwrotnicy jest skomplikowane, wymaga wiedzy teoretycznej, sprzętu pomiarowego oraz znajomości parametrów głośników i obudowy. Zalecane jest ustalenie częstotliwości podziału i zastosowanie filtrów o nachyleniu 12 dB/oktawę w konstrukcji trójdrożnej. Najlepsze są cewki powietrzne o niskiej rezystancji szeregowym. Autor rozważa zakup gotowych cewek o różnych indukcyjnościach oraz zwrotnicy Mildton 110, jednak brak dokładnych danych o częstotliwościach podziału i parametrach głośników utrudnia precyzyjne obliczenia. Wskazano również możliwość zakupu gotowych zwrotnic, np. w firmie JANBO, jako praktyczne rozwiązanie dla osób bez odpowiedniego sprzętu i wiedzy. Dodatkowo, głośnik wysokotonowy ma być podłączony bezpośrednio przez kondensator bez zwrotnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA