logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć kod aparatu z telefonu Sagem my-X5?

bartek 19 Paź 2003 23:44 2402 15
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 367738
    bristly
    Poziom 12  
    Jest. Mam mx-5 na smoka i jade z nia do typa ktory robi te badziewia, ale musisz sie liczyc ze cena jest ciut wysoka , poniewaz maja powalony soft i kazda ingerencja w niego jest ryzykiem, wieczorem napisze ile bedzie cie cos takiego kosztowalo i gdzie to zrobic.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 367786
    lafa
    Poziom 23  
    Ocena: 2
    co do locka jest juz softa za free i to dzialający robi mx3 i mx5 new calc 1.7
  • #4 367838
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    lafa testowałes to? długo liczy czy krotko? Ten field 5tys cos tam jest crypted w niektórych masz cos co to zczytuje? albo napisz jak to zczytujesz, czy z menu telefonu czy softwarowo.
  • REKLAMA
  • #5 368032
    gsmline
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Zgadza się jest za free tylko klient wpada z reklamacją za kilka dni :( w 80% chyba że głupkowi robisz.
  • #7 368311
    wn
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jeśli to nie jest X5m, to spróbuj wejść do menu hotline - to skasuje kod aparatu - można próbować wyliczyć phone id do sl.

bez karty sim

1)Spisz IMEI

2) Zsumuj 11,12,13 i 14 cyfrę

np xxxxxxxxxxabcdx a+b+c+d = eX

3) odrzuć cyfrę dziesiątek

4) wprowadź *226632623YX (gdzie Y=0-9 a X wyliczony w p.3) i klawisz ok

5)strzałką w dół wejdź do menu, a potem naciskając * do menu hotline
    można wtedy wyczytać fieldy zabezpieczone przed odczytem przez kabel
    i skasować kod aparatu.
    Jeśli nie jesteś pewien co robisz, zawsze wychodź z danej opcji poprzez cancel - nie modyfikuj niczego.
  • #8 368326
    holden
    GSM Product Supporter
    Ocena: 26
    bartek napisał:
    czy jest jakiś sposób na ściągnięcie kodu aparatu z tego szajsu??

najlepszy i najszybszy sposob to odczytaniem sagem service 2,5 by razvanelgsm- o ile program nie chce znalezc telefonu(zle ustawiona komunikacja) to najpierw sprobuj odczytac telefon klientem do sagemow by mcomm - wtedy ustawi ci sie speed na 9600 bodajze i bez problemu odczytasz 2,5 dane telefonu razem z kodem aparatu.. testowane 100%.

pozdrawiam

holden
  • #10 368629
    lafa
    Poziom 23  
    a to dlaczego klient ma wpasc z reklamacją? nie rozumiem? a co do odczytu fieldów jesli mozna odczytac je z poziomu telefonu do kalkulacji uzywasz 5251 i 16128 jesli nie to po kablu i wtedy zczytac trzeba 5709 zresztą juz na wielu zagranicznych forach i nie tylko potwierdzono ze progs jest ok w zipie jest opis po angielsku
    Załączniki:
    • SAGEM NEWcalculator 1[1].7.zip (1.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 368635
    lafa
    Poziom 23  
    logger...
    Załączniki:
    • Sag_Logge.rar (189.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 369987
    lafa
    Poziom 23  
    powinno bez klopotu pojsc mam kabel z box v3.0 i dal rade narazie mialem jednego takiego a soft jest ok sprawdzony....
  • #15 491703
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Hmm, właśnie wpał mi do ręki taki telefon i trochę nierozumiem tego co pisze powyżej, sciągnąłem te 2 programy i co da się tym kalkulatorem ściągnąć simlocka z tego telefonu kodem ?? bo próbowałem coś wyliczyć ale nie wiem co zrobić z crypted i uncrypted.
  • REKLAMA
  • #16 496409
    wezeer
    Poziom 13  
    Mam pytanko spotkal sie ktos z takim czyms aby myx-5 normalnie lapie zasieg ale raz udaje mu sie polaczyc raz nie wybiera numer ale nie dokonuje polaczenia ...
    a do tego nie ma w meni opcji resetu telefonu !!
    Ciekawe nie :) czy ktos spotkal sie z takim problemem ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów zdjęcia kodu aparatu z telefonu Sagem my-X5 (w tym wersji X5m). Istnieje możliwość usunięcia kodu poprzez specjalistyczny serwis, jednak wiąże się to z wysokimi kosztami i ryzykiem uszkodzenia oprogramowania telefonu. Dostępne są darmowe programy i kalkulatory (np. mx3 i mx5 new calc 1.7) umożliwiające wyliczenie kodu simlocka, choć często klienci wracają z reklamacjami. Metoda manualna obejmuje wejście do menu hotline telefonu bez karty SIM, gdzie po wyliczeniu odpowiednich cyfr z IMEI można skasować kod aparatu. Do odczytu i modyfikacji danych telefonu rekomendowany jest program Sagem Service 2.5 oraz kabel komunikacyjny (np. box v3.0), choć zdarzają się problemy z połączeniem i odczytem. W dyskusji pojawiły się także kwestie dotyczące odczytu zabezpieczonych pól (fieldów) w pamięci telefonu oraz problemów z łącznością i brakiem opcji resetu w menu my-X5.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA