logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 28 – brak modulacji przy nadawaniu po odwrotnym podłączeniu zasilania

jaco80 28 Maj 2007 21:41 1516 3
REKLAMA
  • #1 3930492
    jaco80
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam Alana 28, kiedyś podłączyłem na odwrót zasilanie i radyjko padło kolega troszkę bardziej był zorientowany i spostrzegł że jest walnięty scalak KIA 7217PA, wymieniłem i radio ruszyło, tylko jest problem odbiór jest a przy nadawaniu jest nośna a niema modulacji- nic mnie nie słychać. Może ktoś zetknął się z takim problemem i może mi doradzić co dalej. Czy może być tylko kwestia dostrojenia czy jeszcze coś walnęło?
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3931327
    BATT
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Podłącz zewnętrzny głośnik pod gniazdo PA przełącz w tryb PA i zobaczysz czy jest głos w tubie.Będziesz wiedział czy mikrofon OK i przedwzmacniacz mcz.A potem dalej.
  • REKLAMA
  • #3 3947059
    monrad
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    sprawdz czy nie zostało przegrzane trofko modulatora (bywa lekko nadtopione wtedy brak modulacji,dzieje się tak przy zamianie biegunów) przy braku trafa można go przewinąć jest tam niedużo uzwojenia.pozdrawiam.
  • #4 3949704
    jaco80
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dziekuję wszystkim za pomoc
    Co do odpowiedzi od BATT to podłączałem pod PA słuchawki i nic nie było słychać. Czyli na pewno walnął mikrofon albo przedwzmacniacz? Mikrofonu jeszcze nie miałem gdzie sprawdzić.
    Zaciekawiła mnie odpowiedź monrada, to TROFKO modulatora – jestem cienki w te klocki czy na pewno to znajdę, mam schemat radia. Więc wystarczy nawinąć tą samą ilość zwoi ?
    Panowie jeszcze zauważyłem, bo wcześniej radio miał znajomy myślałem, że zrobi, mówił, że jest odbiór, a odbiór jest bardzo kiepski. Słyszę tylko najbliższe stacje.
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękóję.
REKLAMA