logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Panasonic SA HT520 - diagnoza usterki dźwięku, buczenie, RSN 311W64B

HakerPL1 29 Maj 2007 12:05 3228 9
REKLAMA
  • #1 3932004
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam problem z tym sprzętem a mianowicie z diagnozą gdzie jest wada, czy w DVD czy w subwooferze. Mam schemat z elektrody tego zestawu, ale chyba nie ma tu subwoofera.
    Objaw to brak głosu, przy skręceniu pot. w lewo cisza (-- dB ), jeśli dodaje głosu (na skali więcej niż -- dB, np. -82dB ) słychać ciche buczenie, które nie wzrasta wraz z siłą głosu , jest stałe. Scalak lekko ciepły jakby pracował. Moje pytanie: czy często zdarzają się usterki samego stopnia końcowego w tych modelach, czy raczej jest to inna wada?
    Jeśli trzeba to załączę wyniki pomiarów na RSN 311W64B.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3932490
    robinr
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam.
    Podepnij inne źródło sygnału to wykluczysz jedno z dwóch.
    Sprawdź konda na wyjściu końcówki,jeśli okaże się sprawny
    końcówka do wymiany.
    pozdr.
  • #3 3932528
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Z żadnego wejścia nic nie idzie, efekt taki sam. Nie ma tutaj kondensatora na wyjściu, Jeden scalak - sześć wzmacniaczy. Zasilanie symetryczne. Nie ma komunikatu błędu.
    Podłączenie innego sprzętu w tym wypadku jest niemożliwe, subwoofer zpięty z resztą urządzenia specjalnym kablem.
    Aby trafić na taki sam model - pomarzyć trzeba.
  • REKLAMA
  • #4 3935262
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Scalak wymieniony, problem pozostał. Trzeba oddać sprzęt?
    Kupować i wymieniać procesory - chyba mija się z celem.
    Nie mam wielkiego doświadczenia z takimi urządzeniami.
  • Pomocny post
    #5 3935569
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Sprawdz aplikację układu może wymuszany jest stan mute.
    Pozdrawiam Michał.
  • REKLAMA
  • #6 3937262
    HakerPL1
    Poziom 14  
    HakerPL1 napisał:
    przy skręceniu pot. w lewo cisza (-- dB ), jeśli dodaje głosu (na skali więcej niż -- dB, np. -82dB ) słychać ciche buczenie,

Mute działa, wygląda jakby uszkodzony był stopień napięciowy lub przełączniki wejść. Im dłużej patrzę na schemat, to mam ochotę poskręcać i oddać.

Ustaliłem gdzie problem, gałąź zasilania 7,5V po tranzystorze Q 2022. Co padło jeszcze nie wiem. Jeśli " nerwowy " klient nie zabierze, może zrobię.
  • #7 3951720
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Przepraszam że post pod postem, ale chciałem napisać co ustaliłem.

Usterka jest w linii zasilania 7,5V jak pisałem wcześniej. Trudno było zlokalizować gdyż zwarcie nie było do zera a w szereg dioda D2035. Zwarta jest noga (43) IC 2011 . Układ to wg. schematu C1BB00000845, napis na nim BD38I8KS. Moje pytanie czy można gdzieś dostać taki scalak, szukałem i nic nie znalazłem, proszę o namiary na jakiś sklep.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 3958293
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Faktycznie noga 43 jest nogą Vcc scalaka ale sprawdziłes dokładnie czy to scalak jest uszkodzony ? Może zwiera coś w obwodzie zasilania jakis kondensator filtrujący blokujący czy stabilizator. Upewnij sie przed wylutowaniem scalaka .
    Pozdrawiam Michał.
  • REKLAMA
  • #9 3959124
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Zasilanie to rozchodzi się po całej płycie, ustaliłem na 100% że zwiera scalak.
    Właściciel poinformował że awaria nastąpiła po którejś z majowych burz.
    Dziwne jest że wszystko inne działa prawidłowo, nie ma nawet komunikatu błędu. Jeśli nie zdobędę ww. scalaka trzeba się poddać.
  • #10 4022384
    HakerPL1
    Poziom 14  
    Gość odebrał sprzęt. Komentarz jego " jak ktoś się nie zna, niech się nie bierze za naprawę" . W sumie ma rację. Pozdrawiam zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zestawu DVD Panasonic SA HT520 z subwooferem, gdzie występuje brak dźwięku oraz stałe, ciche buczenie niezależne od poziomu głośności. W urządzeniu zastosowano jeden scalak (BD38I8KS, oznaczony jako IC 2011, schemat C1BB00000845) z sześcioma wzmacniaczami i zasilaniem symetrycznym, bez kondensatora na wyjściu końcówki mocy. Po wymianie scalaka problem pozostał. Usterka została zlokalizowana w linii zasilania 7,5 V po tranzystorze Q2022, gdzie stwierdzono zwarcie na nóżce 43 scalaka, co powoduje uszkodzenie układu. Awaria pojawiła się po burzy, co sugeruje uszkodzenie elementów zasilania. Zalecane jest dokładne sprawdzenie elementów filtrujących i stabilizujących zasilanie przed wymianą scalaka. Brak dostępności oryginalnego scalaka utrudnia naprawę. Ostatecznie sprzęt został zwrócony, a naprawa uznana za trudną dla osób bez doświadczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA