logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować transkoder 7 wejść na 7 wyjść? Siatki Karnaugha, równania logiczne

blood102 29 Maj 2007 21:37 1287 7
REKLAMA
  • #1 3933876
    blood102
    Poziom 10  
    witam wszystkich początkujących elektroników potrzebuje pomocy w stworzeniu projektu transkodera 7 we na 7 wy potrzebował bym siatek Karnaughta równań logicznych i pomocy jak rozpisać układ jakich bramek użyć i w ogóle nigdy tego nie robiłem a mam zaliczenie z architektury komputerów jeśli ktoś jest w stanie pomoc był bym bardzo wdzięczny chętnie zasięgnę każdej rady u tych najlepszych i tych mniej dobrych elektroników pozdrawiam

Post był raportowany.
    (pomocy) – ozdobnik ? -- > REGULAMIN pkt 11.1.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3934655
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Ale co ma transkodować, na co i jak szybko ?
  • REKLAMA
  • #3 3954600
    blood102
    Poziom 10  
    hmmm z tego co sie doczytuje to nic nie jest wiadome heh wiec pewnie jest to cokolwiek myśle ze wykładowca po prostu dał propozycje a reszta juz należy do wykonawcy czyli pewnie dowolny transkoder tak czy inaczej jeśli to pomoże to po prostu chodzi o to żeby po naciśnięciu np nazwijmy to przycisku na wejściu to samo pokazało sie na wyjściu czyli w tym przypadku np cyfry od 1 do 7 naciskamy 1 wyskakuje 1 itd ale co do tego jaki to ma być transkoder to zbyt wiele nie wiem dzięki wielkie za to ze ktoś w ogóle chciał wpaść na mój temat:+)
  • #4 3955248
    tamam
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    W zalaczniku masz tabelke kodera lini 1 z 7 na kod wyswietlacza 7 segmentowego. Zrob schemat na bramkach i wystaw na forum, to sprawdzimy.
    Załączniki:
    • stan.pdf (11.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3956159
    Paweł Es.
    Przy takiej definicji zadania to i taki "transkoder" byłby rozwiązaniem ;))
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować transkoder 7 wejść na 7 wyjść? Siatki Karnaugha, równania logiczne transkoder_7x7.JPG (12.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3958197
    blood102
    Poziom 10  
    tamam problem w tym ze nie wiem ja sie zabrać do rozpisania równań logicznych ja w cale tego nie rozumiem hehe dlatego prosił bym o wytłumaczenie równocześnie:cry:
  • #7 3958825
    Paweł Es.
    Rozpisujesz oddzielne funkcje dla każdego wyjścia: a,b,c,d,e,f,g

Można uprościć rozpisywanie rozbijając zmienne wejsciowe na dwie grupy (3 i 4 bitową). Powstaną 2 grupy funkcji, które potem trzeba przemnożyć (lub zsumować) logicznie. Coś jak:

a= F1a(we1,we2,we3) * F1b(we4,we5,we6,we7)
    b= F2a(we1,we2,we3) * F2b(we4,we5,we6,we7)
    c= F3a(we1,we2,we3) * F31b(we4,we5,we6,we7)
    d= F4a(we1,we2,we3) * F4b(we4,we5,we6,we7)
    e= F5a(we1,we2,we3) * F5b(we4,we5,we6,we7)
    f= F6a(we1,we2,we3) * F6b(we4,we5,we6,we7)
    g= F7a(we1,we2,we3 )* F7b(we4,we5,we6,we7)

Niektóre funkcje F mogą być wspólne dla różnych wyjść.

Może nie będzie to zupełnie minimalna postać funkcji ale projektowanie będzie dużo prostsze.
  • #8 3961651
    blood102
    Poziom 10  
    czyli to co rozpisałes wystarczy pozastepowac bitami wymnozyc i wyjda gotowe rownania logiczne?? ok postaram sie zrozumiec jak to rozpisac i w razie czego wynik rozwazan zamiescze zeby sprawdzic czy dobrze:P

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

jesli dobrze wymnozyłem to co podałes i jesli oczywiscie o to chodzi bo nie wiem to:
    A=0
    B=1
    C=1
    D=0
    E=0
    F=0
    G=1
    ale co dalej to nie wiem hehe

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu transkodera 7 wejść na 7 wyjść, w którym użytkownik prosi o pomoc w zastosowaniu siatek Karnaugha oraz rozpisaniu równań logicznych i doborze bramek logicznych. Problem jest nie do końca sprecyzowany, prawdopodobnie chodzi o prosty transkoder, który na wyjściu odzwierciedla stan pojedynczego aktywnego wejścia (np. cyfry od 1 do 7). Wskazano, że należy rozpisywać oddzielne funkcje logiczne dla każdego wyjścia (a,b,c,d,e,f,g), a uproszczenie można osiągnąć przez podział zmiennych wejściowych na dwie grupy (3 i 4-bitową) i tworzenie funkcji częściowych, które następnie się łączy logicznie (mnoży lub sumuje). Zaproponowano podejście do tworzenia równań logicznych poprzez mnożenie funkcji częściowych dla każdej linii wyjściowej, co ułatwia projektowanie, choć niekoniecznie daje minimalną postać funkcji. Użytkownik próbuje zrozumieć i zastosować tę metodę, prosząc o dalszą pomoc w weryfikacji wyników. W dyskusji pojawiła się także sugestia wykonania schematu na bramkach i udostępnienia go do sprawdzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA