Czy zna ktoś dobry sposób na zwiększenie transferu z 1Gbps do np 2.5Gbps lub 5Gbps ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamagrafek napisał:
Teraz zastanawia mnie czy da sie połączyć 4 karty 1Gbps w komputerze w jeden kanał. I przydało by się troche informacji na temat ustawień dla takiej konfiguracji sprzętu.
Cytat:
Interesuje mnie również możliwość wydłużenia zasięgu przy użyciu konwerterów gigabit na swiatło do 2km, tylko czy podłączenie 8 konwerterów do tej linii nie będzie przeszkadzało switch-om.
Cytat:
t.kujawa - obecnie sieć domową mam na poziomie 1Gbps, (4 komputery + dodatkowe urządzenia)... Chciał bym połączyć sieć ze znajomym wtedy ilość komputerów zwiększyła by się do około 10.
Już w domu ruch generowany w sieci jest tak duży że 1Gbps po dołączeniu następnych komputerów powodował by przycinanie sie sieci.
Cytat:
Dobrze by było jeżeli ktoś obeznany na sprzęcie obadał by urządzenie Planex SW-0208G i wypowiedział sie na temat tego czy jest wogóle sens zakupu tego sprzętu czy może ma jakiś duży mankament.
Cytat:
Ktoś zapyta po co prywatnie 8Gbps... Nie zapominajmy że 8Gbps to rzeczywiste +/- 800MB/s, a to już nie jest tak wiele.
agrafek napisał:mbo... Chwilowo działam na Dell poweredge 2500 w wersji 2x xeon + kontroler i 2 dyski w standardzie SCSI ultra320 (karta HP PCI-X 133) podliczając dyski razem mają jakieś 640MB/s
Cytat:
Jak pewnie zdajesz sobie sprawe nie skompresowane pliki video dużo zajmują tym bardziej że przeważnie są to pojedyńcze pliki po 30 GB i więcej.
Cytat:
Zastanawiam się nad dodaniem serwera cd/dvd i umieszczeniem na nim strony www + pliki, a źródła tekstów na jakimś dysku do 80GB powinno starczyć na kilka lat. Zawsze to jakiś plus bo na raid sobie zrobie backup małego dysku a żaden wirus nie ruszy mi danych z serwera cd/dvd, no ale to znowu obciąży mi sieć.
agrafek napisał:Prędkość dysków pod benchmarkiem seagate-a przy dużej ilości małych plików sięga spokojnie ponad 300MB/s przy kopiowaniu pojedyńczych dużych plików spada do 280 rzadko kiedy 250. Oczywiście nie działają one non stop na maksymalnych obrotach.
Obciążenie sieci zależne jest od godziny, w czasie przeglądania plików video przy tym kopiowania ich na drugi komputer benchmark pokazuje maksymalne wykorzystanie sieci ( kreska na wykresie dobija do 1Gbps i co kilka sekund lekko opada do 900Mbps.
Cytat:
Wkurza mnie to że czasami w takiej sytuacji rozłącza mi program p2p i co godzine musze gonic i sprawdzać czy jest połączenie.
Cytat:
Jeżeli dojdą dodatkowe komputery będzie nieciekawie.