logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sposoby na zwiększenie transferu sieci z 1Gbps do 2.5Gbps lub 5Gbps

agrafek 29 Maj 2007 22:31 8924 17
  • #1 3934176
    agrafek
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Czy zna ktoś dobry sposób na zwiększenie transferu z 1Gbps do np 2.5Gbps lub 5Gbps ?
  • #2 3934254
    baczek007
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    najprosciej chyba zrobic trunking portow.
  • #3 3934275
    agrafek
    Poziom 17  
    Niestety prosił bym o jaśniejszą odpowiedź :) Nie zajmuje sie na codzień sprzętem sieciowym, poprostu potrzebne mi przetestować sieć o takim transferze.
  • #5 3935552
    Corcho
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Może jakieś szczegóły - czy też mamy zgadywać.
  • #6 3935875
    agrafek
    Poziom 17  
    Chyba logiczne że chodzi o sieć kablową... 5Gbps na radiu ? :] taa
  • #7 3935961
    michal_549
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Kup sobie światłowód+sprzęt :D
  • #8 3935992
    agrafek
    Poziom 17  
    Jak macie pisać bezsensownie to lepiej wogóle nie piszcie... Jeżeli ktoś może "pomóc" to prosze bardzo o odpowiedź.
  • #9 3936026
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Nie wiem czy zauważyłeś ale koledzy subtelnie proszą o jakieś szczegóły dotyczące twojej sieci i łącza jakie masz
  • #10 3936058
    agrafek
    Poziom 17  
    Ok ale co ma do rzeczy to co ja posiadam ? Zadałem pytanie na temat jak zwiększyć transfer z 1Gbps > 2.5/5Gbps... Czyli na prosty język co jest potrzebne do takiego połączenia i jak mniej więcej wygląda konfiguracja.

W sprzedaży dostępne są urządzenia 1Gbps a chce wiedzieć jak zrobić większy transfer.

Tylko baczek007 odpowiedział na temat, mam nadzieje że ktoś rozwinie jego odpowiedź.
  • #11 3936285
    t.kujawa
    Poziom 13  
    agrafek nie podales zadnych szczegolow dotyczacych sieci wiec nie licz na pomoc jasnowidzow ;).

Podaj moze jakies szczegloy to ktos pomoze. Jezeli chcesz ziekszyc przepustowosc sieci poyzej 1Gbps to obawiam sie ze jedynie swiatelko, jak nieduza odleglosc to na wielomodowych przeodach powinno smigac git :).

A tak swoja droga zastanawia mnie czy nie chodzilo Ci o 1Mbps?? Bo skoro chcesz zwiekszac to rozumiem ze zarzadzasz ta siecia... a tym przypadku wypadalo by znac troche teorii... przynajmniej jak zwiekszyc a pytac mozna o sprzet ;)
  • #12 3936453
    agrafek
    Poziom 17  
    Znam sie tylko na podstawach sieci,... Dopiero dziś udało mi się zdobyć troszke informacji na temat "trunkingu portów"... Wiem już że opcja ta w switch-u pozwala na łączenie kilku portów w jeden kanał o dużej przepustowości.

Znalazłem nawet switch który umożliwia transfer po połączeniu do 8Gbps w FullDuplex. Wszystko na kablach kat 5e.

Teraz zastanawia mnie czy da sie połączyć 4 karty 1Gbps w komputerze w jeden kanał. I przydało by się troche informacji na temat ustawień dla takiej konfiguracji sprzętu.

Interesuje mnie również możliwość wydłużenia zasięgu przy użyciu konwerterów gigabit na swiatło do 2km, tylko czy podłączenie 8 konwerterów do tej linii nie będzie przeszkadzało switch-om.

t.kujawa - obecnie sieć domową mam na poziomie 1Gbps, (4 komputery + dodatkowe urządzenia)... Chciał bym połączyć sieć ze znajomym wtedy ilość komputerów zwiększyła by się do około 10.

Już w domu ruch generowany w sieci jest tak duży że 1Gbps po dołączeniu następnych komputerów powodował by przycinanie sie sieci.

Transfer który mnie interesuje jest taki a nie inny ponieważ nie wykluczam w najbliższym czasie podłączenia dodatkowych osób.

Dobrze by było jeżeli ktoś obeznany na sprzęcie obadał by urządzenie Planex SW-0208G i wypowiedział sie na temat tego czy jest wogóle sens zakupu tego sprzętu czy może ma jakiś duży mankament.

Ktoś zapyta po co prywatnie 8Gbps... Nie zapominajmy że 8Gbps to rzeczywiste +/- 800MB/s, a to już nie jest tak wiele.
  • Pomocny post
    #13 3937102
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    agrafek napisał:

Teraz zastanawia mnie czy da sie połączyć 4 karty 1Gbps w komputerze w jeden kanał. I przydało by się troche informacji na temat ustawień dla takiej konfiguracji sprzętu.

Da się- pod Linux'em nazywa się to bonding.
    Pod Windows np. sterowniki od Intel Pro coś takiego umożliwiały.

Cytat:

Interesuje mnie również możliwość wydłużenia zasięgu przy użyciu konwerterów gigabit na swiatło do 2km, tylko czy podłączenie 8 konwerterów do tej linii nie będzie przeszkadzało switch-om.

Dla switch'y konwertery są przezroczyste - nie będzie więc różnicy.

Cytat:

t.kujawa - obecnie sieć domową mam na poziomie 1Gbps, (4 komputery + dodatkowe urządzenia)... Chciał bym połączyć sieć ze znajomym wtedy ilość komputerów zwiększyła by się do około 10.

Już w domu ruch generowany w sieci jest tak duży że 1Gbps po dołączeniu następnych komputerów powodował by przycinanie sie sieci.

Jaki obecnie uzyskujesz transfer ?
    Ciekawi mnie jakie masz komputery (dysk i karty sieciowe szczególnie), że jesteś w stanie wysycić pasmo 1Gb/s?

Cytat:

Dobrze by było jeżeli ktoś obeznany na sprzęcie obadał by urządzenie Planex SW-0208G i wypowiedział sie na temat tego czy jest wogóle sens zakupu tego sprzętu czy może ma jakiś duży mankament.

Przy takich wymaganiach na tego typu sprzęt nawet się nie patrzy...

Cytat:

Ktoś zapyta po co prywatnie 8Gbps... Nie zapominajmy że 8Gbps to rzeczywiste +/- 800MB/s, a to już nie jest tak wiele.

Posiadasz komputer który jest w stanie wysłać/zapisać taką ilość danych?
  • #14 3937757
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    ROTFL 800MB/s... a jaki dysk ci to wyciagnie ?!
  • #15 3937892
    agrafek
    Poziom 17  
    mbo... Chwilowo działam na Dell poweredge 2500 w wersji 2x xeon + kontroler i 2 dyski w standardzie SCSI ultra320 (karta HP PCI-X 133) podliczając dyski razem mają jakieś 640MB/s

Jak pewnie zdajesz sobie sprawe nie skompresowane pliki video dużo zajmują tym bardziej że przeważnie są to pojedyńcze pliki po 30 GB i więcej.

Zastanawiam się nad dodaniem serwera cd/dvd i umieszczeniem na nim strony www + pliki, a źródła tekstów na jakimś dysku do 80GB powinno starczyć na kilka lat. Zawsze to jakiś plus bo na raid sobie zrobie backup małego dysku a żaden wirus nie ruszy mi danych z serwera cd/dvd, no ale to znowu obciąży mi sieć.

Karty sieciowe 3Com G etherlink, 1Gbps.

Pisałeś o Intel Pro więc chyba dobrze będzie wymienić karty na Intel Pro/1000T, widze że na alledrogo są w przystępnej cenie.

Co do switch-a nie będe ukrywał że wolał bym kupić z lepszego sprzętu 3Com-a używke, bo jednak nowe kosztują dość spore pieniądze.

Wolał bym działać pod win ponieważ mam na ten system sporą ilość programów do video.
  • #16 3937953
    mbo
    agrafek napisał:
    mbo... Chwilowo działam na Dell poweredge 2500 w wersji 2x xeon + kontroler i 2 dyski w standardzie SCSI ultra320 (karta HP PCI-X 133) podliczając dyski razem mają jakieś 640MB/s

To teoretycznie - w praktyce jaki transfer osiągnąłeś ?
    Te 2 dyski na pewno nie są w stanie dać takiego ciągłego transferu.
    Osobna sprawa to to ,że z drugiej strony coś musi taki strumień danych odebrać ...

Cytat:

Jak pewnie zdajesz sobie sprawe nie skompresowane pliki video dużo zajmują tym bardziej że przeważnie są to pojedyńcze pliki po 30 GB i więcej.

Problemem jest tutaj wydajność dysków - większa przepustowość sieci niewiele zmieni.

Cytat:

Zastanawiam się nad dodaniem serwera cd/dvd i umieszczeniem na nim strony www + pliki, a źródła tekstów na jakimś dysku do 80GB powinno starczyć na kilka lat. Zawsze to jakiś plus bo na raid sobie zrobie backup małego dysku a żaden wirus nie ruszy mi danych z serwera cd/dvd, no ale to znowu obciąży mi sieć.

Znów piszesz o "obciążeniu sieci"- sprawdziłeś je ?
    Jeśli tak to w jaki sposób ?
    Stawiam 95% że to nie sieć jest wąskim gardłem.
  • #17 3938063
    agrafek
    Poziom 17  
    Prędkość dysków pod benchmarkiem seagate-a przy dużej ilości małych plików sięga spokojnie ponad 300MB/s przy kopiowaniu pojedyńczych dużych plików spada do 280 rzadko kiedy 250. Oczywiście nie działają one non stop na maksymalnych obrotach.

Obciążenie sieci zależne jest od godziny, w czasie przeglądania plików video przy tym kopiowania ich na drugi komputer benchmark pokazuje maksymalne wykorzystanie sieci ( kreska na wykresie dobija do 1Gbps i co kilka sekund lekko opada do 900Mbps.

Wkurza mnie to że czasami w takiej sytuacji rozłącza mi program p2p i co godzine musze gonic i sprawdzać czy jest połączenie.

W tym samym czasie są podłączone do sieci pozostałe 2 komputery, ale ich nawet nie sprawdzam. Są to zwykłe amd sempron + sata.

Jeżeli dojdą dodatkowe komputery będzie nieciekawie.
  • #18 3938406
    mbo
    agrafek napisał:
    Prędkość dysków pod benchmarkiem seagate-a przy dużej ilości małych plików sięga spokojnie ponad 300MB/s przy kopiowaniu pojedyńczych dużych plików spada do 280 rzadko kiedy 250. Oczywiście nie działają one non stop na maksymalnych obrotach.

Obciążenie sieci zależne jest od godziny, w czasie przeglądania plików video przy tym kopiowania ich na drugi komputer benchmark pokazuje maksymalne wykorzystanie sieci ( kreska na wykresie dobija do 1Gbps i co kilka sekund lekko opada do 900Mbps.

Sprawdzałeś obciążenie portu na switch'u ?
    Jaki masz ten s
    Piszesz, że pozostałe komputery to Semprony z dyskami SATA - wiec na jakim komputerze odbierasz taką ilość danych ?

Cytat:

Wkurza mnie to że czasami w takiej sytuacji rozłącza mi program p2p i co godzine musze gonic i sprawdzać czy jest połączenie.

To jest bardzo ciekawe - zazwyczaj programy P2P działają dobrze, pada inny ruch.

Cytat:

Jeżeli dojdą dodatkowe komputery będzie nieciekawie.

Napisz konkretnie co głównie działa na sieci i między jakimi komputerami jest przesyłane.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów zwiększenia przepustowości sieci z 1Gbps do 2.5Gbps lub 5Gbps w sieci kablowej. Proponowanym rozwiązaniem jest trunking portów (łączenie wielu portów w jeden kanał o większej przepustowości) oraz bonding kart sieciowych w komputerze, co pozwala na agregację łączy. Wskazano, że do osiągnięcia transferów powyżej 1Gbps często konieczne jest zastosowanie sprzętu światłowodowego, zwłaszcza na większe odległości. Użytkownik posiada sieć domową z 1Gbps, 4 komputerami i planuje rozszerzenie do około 10 urządzeń, co powoduje przeciążenie łącza. Wykorzystuje Dell PowerEdge 2500 z dwoma procesorami Xeon, kontrolerem i dyskami SCSI Ultra320 o łącznej przepustowości około 640MB/s. Karty sieciowe to 3Com G Etherlink 1Gbps, rozważa wymianę na Intel Pro/1000T. Poruszono kwestie konfiguracji trunkingu i bonding pod systemem Linux i Windows oraz wpływu wydajności dysków na rzeczywisty transfer. Zwrócono uwagę, że konwertery światłowodowe są przezroczyste dla switchy i nie powinny zakłócać pracy sieci. Problemem jest również stabilność połączeń P2P przy maksymalnym wykorzystaniu łącza. Wskazano potrzebę dokładniejszej analizy obciążenia sieci i sprzętu, aby potwierdzić, czy wąskim gardłem jest sieć czy dyski.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA