logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe – odbiera tylko 1 stację FM, nie czyta CD, brak strojenia

czarna* 29 Maj 2007 23:32 2952 8
REKLAMA
  • #1 3934456
    czarna*
    Poziom 2  
    wiitam mam problem
    nie wiem wlasnie czy to wina radia czy mzoe byc cos zle podlaczone itd
    Antena wysuwa się w aucie automatycznie po włączeniu radia.
    Niestety gra tylko 1 stacja bez zadnych zakłócen jak auto stoi, natomiast gdy się jedzie czasem przerywa lub wogole sygnal zanika.
    Pozatym wkładając cd takze nieodczytuje,wiec chyba radio jest popsute,ale dziwi mnie to ze odbiera jedna stacja.
    Nie moge natomiast ustawic innej stacji bo przeskakuje automatycznie i nic nie wyłapuje
    dziekuje za inf jesli ktoś wie czy kupic nowe radio czy moze byc cos nie tak z kabelkami itd
  • REKLAMA
  • #2 3934490
    kakiszon18
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    a może by tak choć dokładny model radia podać . . . ?
  • REKLAMA
  • #3 3934503
    czarna*
    Poziom 2  
    hmm napewno clarion a jaki nie wiem i nie wiem czy jest gdzies na panelu bo to jakies starsze juz

Dodano po 1 [minuty]:

a czy to wazne jaki model?
    bez tego nie da sie ustalic przyczyny?
    bo nie wiem czy szukac przyczyny gdzies w montazu czy poprostu radio sie popsulo,
    ale dziala RMF FM jedyna stacja
  • REKLAMA
  • #4 3934515
    kakiszon18
    Poziom 16  
    jeśli radio jest europejskie to warto sprawdzić luty przy gnieździe anteny. przy częstym ruszaniu kablem antenowym ..luty puszczają. . . może to być jeden z powodów. jeśli zaś radio było zza wielkiej wody to może być opcja ze radio po prostu omija pozostałe stacje.
  • #5 3934526
    czarna*
    Poziom 2  
    przypuscmy ze omija stacje bo jest zza wody,choc watpie by poprzedniw lasciciel jezdzil kilka lat z takim radiem zzza wody
    ale to czemu nie działa cd? płyta wchodzi ale nic nie odczytuje
  • REKLAMA
  • #6 3934569
    kakiszon18
    Poziom 16  
    jeżeli chodzi o cd a radio ma już kilka lat jak piszesz .. to po prostu może być laser zabrudzony - trzeba sprobować przeczyścić soczewkę bądź po prostu padł . . . normalne po kilku latach. a co do wszelkich napraw póki nie weźmiesz radia na stół i nie sprawdzisz co mu dolega to nic Ci nie pomoże gdybanie
  • #7 3934576
    czarna*
    Poziom 2  
    wiesz ja sie na tym nie znam,
    jesli amm gzrebac w radiu a nie w kablach to dla mie jest do wyrzucenia i musze kupic drugie
    jedyne moje pytanie czywlasnie to ze nie wyszukuje stacji to mozze byc cos ze zlym podlaczeniem kabli czy antena jakos nie reaguje ze 1 stacja gra i to z zakłóceniami
  • #8 3934595
    kakiszon18
    Poziom 16  
    jeśli jest to clarion tak jak piszesz to powinien łapać stacje na kawałku przewodu. sprobuj włożyć w środek gniazda antenowego kawałek przewodu ( około 40 cm wystarczy spokojnie ) jeśli na takim kawałku nic nie znajdzie to trzeba zbadać radio :) pozdrawiam
    pisząc środek gniazda mam na myśli miejsce gdzie wchodzi bolec wtyczki antenowej :]
  • #9 4502501
    marcinwisny
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zobacz moze przyciski tez miałem taki problem działały tylko dwa podobnie jak przycisk od podgłaszania tez przestał działac:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego marki Clarion, które odbiera tylko jedną stację FM (RMF FM) bez możliwości strojenia innych stacji oraz nie odczytuje płyt CD. Antena wysuwa się automatycznie, jednak sygnał radiowy jest niestabilny podczas jazdy, a radio automatycznie przeskakuje z próby ustawienia innych stacji. Możliwe przyczyny to uszkodzenie radia, zabrudzony lub uszkodzony laser odtwarzacza CD oraz problemy z lutami przy gnieździe antenowym, które mogą powodować utratę sygnału. Sugerowano testowanie odbioru stacji na kawałku przewodu zamiast anteny, co pozwoliłoby wykluczyć problem z okablowaniem lub anteną. W przypadku starszych modeli radia laser CD może wymagać czyszczenia lub wymiany. Bez demontażu i diagnostyki radia trudno jednoznacznie określić przyczynę awarii. Jeśli użytkownik nie ma doświadczenia w naprawach elektronicznych, zalecane jest rozważenie wymiany urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA