logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simatic S5-135: Co oznacza komunikat 115 Uruchamianie AG w toku, 40 Brak AG?

Fiol 30 Maj 2007 11:36 3859 18
  • #1 3935324
    Fiol
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Uruchomiłem maszynę Simatic S5-135 wymieniłem UPS, baterię w sterowniku , oraz w panelu operatorskim (wszystkie podzespoły nie nadawały się już do niczego). Urządzenie ożyło po rocznym postoju, prawdopodobnie wykasowało się oprogramowanie z Epromu. Sterownik pracuje po resecie przechodzi w tryb pracy RUN (świeci zielona dioda), panel operatorski wyświetla informację „115 Uruchamianie AG w toku , „40 Brak AG” co to oznacza ??? Proszę o pomoc.
  • #2 3935461
    mik2002
    Poziom 11  
    Przede wszystkim potrzebna jest informacja jaki to panel operatorski i w jaki sposób komunikuje się on z s5. Najprawdopodobniej istnieje potrzeba właściwego skonfigurowania OP
  • #3 3935493
    Fiol
    Poziom 11  
    Panel OP-35 komunikacja przez port ( nie wiem, jaki muszę sprawdzić czarna wtyka z przełącznikiem ON/OFF, dwa przewody wchodzą do wtyki ), a czy nie wykasował się czasem program z Epromu ???? Baterie w module sterownika miała napięcie bliskie 0 to sam w panelu ???? Szukam programu do wgrania najlepiej S5 for windows mam laptopa, ( w którym nie ma stacji 3,5 , oraz portów Com, z tym portami sobie poradzę )
  • Pomocny post
    #4 3935957
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam!
    Program z EPROM’u nie mógł się sam wykasować chyba ze naświetliłeś go odpowiednio ultrafioletem. Generalnie po to stosuje się EPROM żeby uniezależnić się od kwestii baterii. W OP program wgrywany jest do flesza a bateria służy, do czego innego niż podtrzymanie programu. Oczywiście możemy „po zgadywać” w czym jest problem ale sprawdź najpierw czy program z EPROM’u załadował się prawidłowo do sterownika. program znajdziesz na Elektrodzie
  • #5 3936614
    Fiol
    Poziom 11  
    Szukałem S5 for Windows ale ma tylko Step 5 różne wersje ale nie chcą chodzić pod win xp, jeśli mogę prości o linka do S5 for Win będę bardzo wdzięczny. Do czego służy bateria w module sterownika ???, jak sprawdzić za pomoc programu czy program z Epromu się załadował. Proszę o jakąś instrukcje. Dziękuje
  • #7 3938329
    arwit
    Poziom 27  
    Witam!
    Oto link do tematu z s5w https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic274439.html
    Bateria w sterowniku służy do podtrzymania pamięci RAM oraz do pracy wewnętrznego zegara.
    Co do sprawdzenia załadowania EPROM’u do sterownika to najlepiej było by porównać zawartość epromu z tym co jest w sterowniku, ale to tylko jeśli masz programator do takiego eprom’a. Proponuje nieco pośrednią drogę. Wyłącz sterowni, wyjmij eprom, załącz sterownik, wykonaj overall reset, wyłącz sterownik, włóż eprom, załącz sterownik. Po załączeniu powinno nastąpić załadowanie sterownika z epromu. Wtedy jeśli sterownik da się uruchomić w RUN i połączysz się ze sterownikiem i będzie miał program w pamięci to można przyjąć że program z eprom’u ładuje się prawidłowo.
  • #8 3940831
    Fiol
    Poziom 11  
    Dzisiaj trochę grzebałem. Sterownik połączony jest z panelem operatorskim dwoma przewodami ekranowanymi (w każdym przewodzie 2 żyły, w sumie cztery) wchodzącymi do wtyki (9 pinów ) i następnie pod sterownik port SINE L2 DP, CPU sterownika to 928B. Zrobiłem coś takiego wyłączyłem sterownik wyciągnąłem Eprom dodatkowo baterię załączyłem sterownik i dalej pracuje w trybie RUN (świeci zielona LED) ???? Jutro zrobię tak jak napisał „arwit”.

Dodano po 21 [minuty]:

Jak zainstalować S5W pobrany z elektrody wyskakuje błąd Unabel to start program DOS error #5 ???????:cry:
  • #9 3943993
    arwit
    Poziom 27  
    Witam!
    Mam jeszcze jedno pytanie. Którą wersje procesora 928B posiadasz. Starszą, szeroką na dwa sloty, czy nowszą szeroką na jeden slot
  • #10 3946082
    Fiol
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak pisał „arwit” dalej to samo. Coś dziwnego się dzieje z tym sterownikiem wyciągnąłem Eprom, załączyłem sterownik i przeszedł on w stan RUN (zielona LED po prawej stronie sterownika). Próbowałem wiele możliwości z wyciągniętym Eprome sterownik za każdym razem przechodzi w stan RUN (świeci zielona LED) ??? Co jest grane ??? Czy ten sterownik normalnie się zachowuje? Wersja procesora nowsza (slot jest pusty).
  • Pomocny post
    #11 3946559
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    a maszyna wykazuje jakies oznaki zycia, wytsawiane sa jakies wyjsca ?, w tym ze sterowik idzie w run bez epromu to normalne , odpal S5 for windows i zobacz co siedzi w sterowniku
  • #12 3948537
    arwit
    Poziom 27  
    Witam!
    Wszystko wskazuje na to że nie masz programu. Pytałem o typ procesora bo w wąskim RAM jest wbudowany w procesor, może się więc okazać że w EPROM’ie nie ma i nigdy nie było programu (spotkałem się już z takimi przypadkami że EPROM został niejako dodany ale firma nie miała programatora więc był pusty) prawdopodobnie program był tylko w RAM’ie podtrzymywanym bateriom. W przypadku pustej pamięci RAM (np. po resecie) sterownik też pójdzie w RUN. Bez dostępu do procesora przez oprogramowanie dalsza diagnostyka jest niemożliwa.
  • #13 3948714
    porter
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Jednostka ta to już porządna maszyna. Tak jak wczesniej było wspomniane nie możliwym jest wykasowanie programu z EPROM-u chyba że naświetlenie ultrafioletem. Najlepiej musisz podłaczyć się programatorem do CPU wykasować resztki softu z pamięci CPU, wyłączyć CPU, przed włączeniem zasilania włożyc kartę EPROM do jednostki i przełaczyć na RUN. Po podaniu zasilania program z EPROMU zostanie wgrany do pamięci RAM. Do wpsółpracy z tymi jednostkami były dedykowane różne karty np. pozycjonujące, synchronizujace prace kilku osi itd. Jeśli chodzi o panel to tez powiniem on posiadać kartę lub podtrzymanie bateryjne.
  • #14 3950275
    Fiol
    Poziom 11  
    A czy jest możliwość wgrania programu do pamięci EPROM przy pomocy S5 for win, czy tyko za pomocą odpowiedniego programatora ???
  • #15 3950330
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    tylko programator
  • #16 4275864
    Fiol
    Poziom 11  
    Ten S5 to jakiś koszmar. Kabelek sprawdzony w 100% działający i dalej zero reakcji ze strony sterownika używam S5W, za każdym razem ten sam komunikat „ INCORRECT PLC ANSWER”, co to oznacza.
  • #17 4295432
    KZ
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Tylko orginalnym STEP-5 zaprogranujesz ten sterownik a co do panela to komunikuje się przez tzw procesor komunikacyjny PROFIBUS DP (najprawdopodobiej IM308C lub poprzez specjalny interfejs w SI2). Na tym procezorze komunikacyjnym też masz lampki kontrolne i przełącznik RUN/STOP zazwyczaj jest w ostatnim miejscu na rack-u. Cała sytaucja jaką opisałeś wskazuje na brak programu w pamięci CPU. CPU928B miało coś w rodzaju FLASH epromu podtrzymywanego bateryjnie (biała obudowa), i z tego co pamiętam to nie cały program się tam mieścił. Ten procesor posiadał tzw pamięć DB-RAM o pojemności 46kB i tam były ładowane bloki danych. Jakiego typu konwertera używasz do podłączenia z S5 ?????
  • #18 4433487
    Fiol
    Poziom 11  
    Na jakiś czas dałem sobie spokój z tym sterownikiem, szukam Step 5 pod win xp wiem że taka wersja istnieje ale coś ciężko znaleźć, konwenter RS232 pętla prądowa. PROFIBUS DP pracuje, programu w sterowniku nie ma na 100%, gniazdo pamięci w cpu928B puste, cały program pierwotnie był wgrany do sterownika (73kB), siadło napięcie, bateria i po programie. Dziękuję za odpowiedz.
  • #19 17438352
    Sosenkka123
    Poziom 8  
    Panowie,
    Oczywiście, że jest możliwość wgrania programu na eprom z poziomu s5 for Windows. Należy otworzyć interesujący nas program, nastepnie w okienku "Pc blok list" kliknąć prawym przyciskiem myszy i wybrać opcję "transfer to eprom".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy komunikatów „115 Uruchamianie AG w toku” oraz „40 Brak AG” na panelu operatorskim OP-35 podłączonym do sterownika Simatic S5-135 z procesorem CPU 928B. Problem pojawił się po wymianie UPS, baterii w sterowniku i panelu oraz rocznym postoju urządzenia, prawdopodobnie wskutek utraty programu w pamięci EPROM lub RAM. Sterownik przechodzi w tryb RUN (zielona dioda świeci), nawet po wyjęciu EPROM-u i baterii, co jest normalnym zachowaniem, gdy brak programu w pamięci. Program w EPROM-ie nie może się sam wykasować bez naświetlenia UV. Bateria w module CPU służy do podtrzymania pamięci RAM i zegara wewnętrznego. Panel OP komunikuje się przez port szeregowy (9-pinowa wtyczka) lub procesor komunikacyjny PROFIBUS DP (np. IM308C). Brak programu w pamięci CPU powoduje komunikat „40 Brak AG” (brak automatu). Do wgrania programu do EPROM-u potrzebny jest dedykowany programator; S5 for Windows umożliwia transfer programu do EPROM-u, ale nie programuje go bezpośrednio. Problemy z komunikacją (np. „INCORRECT PLC ANSWER”) mogą wynikać z braku programu w sterowniku lub nieprawidłowego połączenia. Wersje oprogramowania Step 5 pod Windows XP są trudne do znalezienia, a oryginalny Step 5 jest zalecany do programowania sterownika. Diagnostyka wymaga porównania zawartości EPROM-u z pamięcią sterownika oraz sprawdzenia konfiguracji panelu operatorskiego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA