logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż gniazd RCA (chinche) w RADMOR 5102 zamiast 5-DIN – schemat podłączenia

golab52 30 Maj 2007 11:48 2653 5
REKLAMA
  • #1 3935359
    golab52
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    jak zamontować chiince w radmorku 5102 QQ zamiast 5-din prosiłbym o jakiś rysuneczek bo jestem słabo doświadczony jedynie co to mi sie udało wtyki głośników wymienić na normalne. i jak ktoś już to zrobił tez poprosze o rysuneczek jak to zamątował .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3936397
    victorius2005
    Poziom 11  
    Ja to zrobiłem tak: upewniłem się który to kanał prawy, który lewy poprzez wsadzenie to otworku dina szpilki. Jako że czlowiek też jest nośnikiem ładunków to pojawiło się buczenie w odpowiednim kanale. Później poprostu odlutowałem ten kabelek i przylutowałem to gniazda chinch które odpowiada za ten sam kanał. No a masa wiadomo gdzie. Zresztą ja wymienilem wszystkie przewody aż do płytek na miedź beztlenową, i od nowa polutowałem całość.

Co do samego wykonania gniazd chinch to wyszło mi to fajnie i wcale nie usuwałem starych dinów tylko je odłączyłem.

https://obrazki.elektroda.pl/31_1180536981.jpg

Jak widać na zdjeciu w plastikowych kratkach wytopiłem okrągłe otwory i wepchnąłem tam na ścisk gniazda chinch a następnie je przykręciłem to tychże kratek, żeby przy wyciąganiu kabelka nie wyszły z obudowy. Całość jest bardzo stabilna.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3937345
    golab52
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    a od środka masz jakieś zdjęcie jak to polutowałeś bo tam jest bardzo duzo kabli a mase to szczerze powiem , że tyż niewiem gdzie podłączyć :P (i jak to zostawiłeś stare diny ?? ) nierozumiem ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3937496
    victorius2005
    Poziom 11  
    Nie zrobie zdjęcia od środka, bo nie chce mi się tego rozkręcać, bo potem mam problem skręcić te panele boczne. Poza tym i tak tam wygląda inaczej bo lekko przerobiłem.

No sprawa prosta. Odkręcasz pokrywe, następnie widzisz dina od "uniwersalne". Są tam trzy kabelki, dwa (1,2) z boku to kanały L i P a środkowy (3) to masa dwa pozostałe (4,5)z przeciwnej strony są puste. Więc wsadzasz szpilke do tych dwóch "obsadzonych" i sprawdzasz który to L a który to P (ja nigdy nie pamiętam).
    Jeżeli masz już wbudowane gniazda chinch to odlutowujesz z dina kabelek odpowiedzialny za kanał L i przylutowujesz go do chincha L (tylko do sygnałowego a nie do masy przypadkiem!) I tak samo robisz z kanałem P. Następnie odlutowujesz z dina kabelek od masy i przylutowujesz go zarówno do masy chincha L jak i P, albo najpierw do L a potem prowadzisz krótki kabelek łączący obie masy.

U mnie przewody sygnałowe L i P były grube czarne i ekranowane czyli główna żyła była opleciona dodatkowymi drutami, które były przylutowane do masy. Natomiast Przewód od masy był zwykłym drutem, nawet nie pamietam czy zaizolowanym. Te czarne ekranowane szły oczywiście na przełącznik na panelu przednim, masa oczywiście nie.

Tak samo robisz z dinem "magnetofonem" tylko tam te dwa "puste" (4,5) piny są już obsadzone - to jest wyjście ze wzmacniacza do magnetofonu, na nagrywanie - to cię nie obchodzi, reszte przerabiasz analogicznie do Uniwersalnego...

To że zostawiłem diny znaczy, że nie wyciągałem ich z obudowy, bo co będę miał dziury, jednynie odlutowałem wszystkie przewody, bo po co mają mi zbierać szumy dodatkowe.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem dostatecznie jasno :) W końcu kiedyś też grzebałem w elektronice pierwszy raz :D
  • REKLAMA
  • #5 4009687
    salida
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam
    Wstawić do Radmora gniazda chinch to nie sztuka.
    Po drodze zapomnieliście o prostej normie czułości.
    Czułość wejść DIN jest inna niż chinch / jedne 0,75 drugie 0,5V/.
    Później z ubawem czytam różne farmazony o konieczności wymiany elektrolitów w Radmorze / bo podobno power jest po tym większy /.

Wstawiając chiche na wejściu trzeba dorobić mały przedwzmacniacz / poprawi czułość /

Sam pomysł z chinchami jest dobry i raczej konieczny ze względu na inny sprzęt obecnie używany.
  • #6 4014102
    victorius2005
    Poziom 11  
    zgodze się, że powinien być przedwzmacniacz skoro jest inna czułość, ale w rzeczywistości nie odczułem żadnej różnicy... A swoją drogą bo nie bardzo wiem dlaczego tak jest że chinche i diny mają różną czułość? Zawsze myślałem że jeśli chodzi o styk to bez różnicy jest jaki kształt ma ten styk, byleby był dobry przepływ sygnały bez żadnych przeszkód, a reszta zależy od elementów za tym stykiem... pojaśnij mi jak możesz dlaczego tak jest.
REKLAMA