logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaski w Altus 300 przy 2/3 mocy na SHARP SX-8800H - co może być przyczyną?

bobeczek86 30 Maj 2007 14:35 2384 18
REKLAMA
  • #1 3935928
    bobeczek86
    Poziom 2  
    Od kilku tyg jestesm (jak narazie szczęśliwym) posiadaczem koncówki mocy SHARP. Wszystko gralo pięknie ładnie na kolumnie robionej z szajsowatym głośnikiem 25cm za 65zł mogłem podkręcić prawie na full i wszystko jeszcze wmiare czysto gralo... (kolumna 4ohm chociaż niby nie wolno - ale grało) teraz kilka dni temu dokonałem zakupu Altus 300 i mam taki problem ze przy 2/3 mocy (mniej niz na starej kolumnie) zaczyna trzaskac w kolumnach (prawdopodobnie w basach) ale nie chce sprawdzac czy to nie we wszystkich bo troche jak narazie to mi szkoda uszkodzic głosniki... no i tak sie zastanawiam czy to głosniki basowe? (myslem ze troche wiecej bedzie mozna z nich wyciągnąć) czy moze w wzmacniaczu dozucic kondensatory filtrujące? (oczywiscie ja mam tylko ogolne pojecie o budowach wzmacniaczów wiec proszę się za bardzo nie śmiac ;)
    wiec w czym moze byc problem czy nie ma moze wogole problemu??
    za wszystkie odpowiedzi dzięki ;)
  • REKLAMA
  • #2 3936175
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Trzaskać - cewki walą o nabiegunnik. Całkiem możliwe. Ten sharpik dysponuje w porywach mocą blisko 300W na kanał co jest dosć "zabójcze" dla gdn'ków.
  • REKLAMA
  • #3 3936725
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Niestety tak jak kol. ALTON mówi, głośnik walą o nabiegunnik. Trzeba uważać z głośnością, albo kupić wzmacniacz o lepszej kontroli (i nieco niższej mocy-i tak bedzie głośno)
  • #4 4053429
    mefiu2580
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    A te altusy to nowe kupiles? Jesli uzywane to moze gdn-y byly regenerowane i cewka jest zbyt nisko opuszczona.
  • REKLAMA
  • #5 4054681
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    Czy oby na pewno on ma 2x300 W na kanał ! ? coś mi się wydaje że nie ma tyle, ale osobiście nie mogę powiedzieć konkretnie czy ma czy nie bo nie posiadałem tego klocka w domu. Jeśli rzeczywiście on ma tyle (w co wątpię) to winna leży gdzieś w altusach napisz nam czy to oryginały czy były robione itd.
  • REKLAMA
  • #6 4054852
    korki89
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam
    Ten sharp ma 2x320 wat przy większych zniekształceniach i 2x200 przy mniejszych zniekształceniach. dokładnieniepamiętamile wynosi THD mam tą końcówkęw domu. Jest dość mocna a jakpisałeś 2/3 mocy to jest sporo więnajpierw sprawdz głośniki.
  • #7 4054897
    Zamerstary
    Poziom 26  
    Ocena: 62
    Altusy 300 potrzebują dużo wacików ale bez przesady! W/g mnie to nadmiar mocy. Ale dziwi mnie fakt, że "szajsowaty głośnik za 65zł" grał prawie na full :/
  • #8 4055213
    K
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Mam taki sam sprzęt i powiem że w moim przypadku strzelanie w głośnikach wystepuje bardzo rzadko i zależy od rodzaju utworu. Przewaznie zaczyna mi strzelac jak na wskaźniku pokazuje ponad 200 a jest to już prawie cała głośnośc bo dalej to tylko zniekształcenia są większe i nic wiencej.

pozdrawiam.
  • #9 4258451
    4droot
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja moje Altusy przetestuje dzisiaj na koń. mocy 2x500W (estradowa). Oczywiście nie będzie za daleko odkręcona ale nie mogę załatwić nic mniejszego. Jak będzie po wszystkim to napiszę co się z nimi działo ;) Jestem ciekaw jak wypadnie kontrola basowych.
    Pozdrawiam wszystkich audio-świrów :P
  • #10 4262046
    shamanix
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Dziwie sie ile niektorzy puszczaja watow przez Altusy... Przeciez one maja 150 znam. a sam gdn 100W, nie przesadzajcie, wiem ze Tonsil ogolnie wytrzymały;) Moje Altusy300 chodza na sharpie 7700, jakies 120-130 W przy 8R, jak dla mnie to rozrywająca moc w mieszkaniu;)
  • #11 4284621
    4droot
    Poziom 12  
    shamanix napisał:
    Dziwie sie ile niektorzy puszczaja watow przez Altusy... Przeciez one maja 150 znam. a sam gdn 100W, nie przesadzajcie, wiem ze Tonsil ogolnie wytrzymały;) Moje Altusy300 chodza na sharpie 7700, jakies 120-130 W przy 8R, jak dla mnie to rozrywająca moc w mieszkaniu;)

A powiedz mi co 'reprezentuje' ten sharp?? Jakie wrażenia po odsłuchu?? Jakość dźwięku w porównaniu z innymi wzmakami/końcówkami?
  • #12 4286096
    Iro1986
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam ja miałem podobny problem z sharpem i wiem że to wina końcówki w moim przypadku jakieś trzaski się wydobywały z kolumn tak często sie dzieje przy zadużym sygnale podawanym do sharpa one sa bardzo wadliwe tanie i słabedlatego moja 7700 leży i nawet nie mam zamiaru jej uruchamiac.Tak już to jest z sharpami.
  • #13 4288523
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Jeżeli do szajsu za 65zł wpakowałeś tyle mocy mógł grać na fulla ale jego efektywność mogła być na poziomie 86dB a impedancja mogła wynosić 4ohm mają one krótsze cewki i może nie biła o nabiegunniki. Co do Altusa to często się właśnie zdarzają tego typu rzeczy ale dopiero wtedy jak wzmacniacz traci kontrolę nad głośnikiem czyli jak wyżej kolega napisał końcówka jest taka sobie.
  • #14 4309765
    4droot
    Poziom 12  
    Witam ponownie!
    I nastał ten dzień :P Podłączyłem te Altusy pod końcówkę (estradową) 2x500W. Nie radze nikomu powtarzać tego wyczynu w domu!!! Grozi potłuczeniem wszystkich kryształów !! Ale bas jest przeokrutny. Jednak tego pionka "brakuje" ażeby osiągnąć takie efekty (ale w domu w zupełności wystarcza). Kontrola basu jest niesamowita! Pozdro
  • #15 4309874
    czaroslaww
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    taa altus hi-end... kontrola przewyzsza najlepszy sub kef'a glebia basu zawstydza paradigma, a czystoscia dzwieku rozwalily by avalony ;]
  • #16 4310195
    4droot
    Poziom 12  
    czaroslaww napisał:
    taa altus hi-end... kontrola przewyzsza najlepszy sub kef'a glebia basu zawstydza paradigma, a czystoscia dzwieku rozwalily by avalony ;]

Chyba sie nie zrozumieliśmy.. Nikt nie powiedział że to jakieś zajeb.. kolumny ale test był zrobiony żeby wyciągnąć pewne wnioski. Także bez podniety proszę.
  • #17 4310497
    marcinmaz2
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja mialem podobny problem ... Lecz niebyl to wynalazek marki Sharp lecz jakis inny niepamietam :] Dokładnie ten sam problem na jednej kolumnie idzie miodzio Wali czystym soczystym basem przy ogromnej glosnosci i zero charczenia.... a przy Mildtonach 80 połowa gałki i co niewiedzialem czym uszy zatykac... Rozwiazaniem okazał sie przedwzmacniacz :] zupełnie inna kontrola :D teraz mildtonki chodza na 2/5 gałki i tak jak wyzej glosny soczysty basik :]
  • #18 4311343
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    4droot- Napisz jeszcze ile im wpakowałeś mocy jak daleko posunąłeś potencjometr volume i skąd miałeś sygnał wejściowy komp cd? i jaki przed wzmacniacz bo ja w niedalekiej przyszłości planuje te kolumny plus końcówka 2X300
  • #19 4314462
    4droot
    Poziom 12  
    Sygnał we z kompa. Podłączenie bi-amping: końcówka do basowych, moja integra - środek i wysokie. Odkręcone było 140W dla samych basowych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada końcówkę mocy SHARP SX-8800H i kolumny Altus 300. Przy około 2/3 mocy wzmacniacza pojawiają się trzaski, prawdopodobnie w sekcji basowej kolumn. Problem może wynikać z uderzania cewek głośnikowych o nabiegunniki, co jest typowe przy dużej mocy i słabszej kontroli wzmacniacza nad głośnikami. SHARP SX-8800H dysponuje mocą około 2x200-320W, co może być zbyt dużą wartością dla głośników Altus 300, które mają znamionową moc około 150W, a same głośniki basowe około 100W. Trzaski mogą też wynikać z ewentualnego uszkodzenia lub regeneracji głośników w Altusach, np. zbyt nisko opuszczonej cewki. Użytkownicy sugerują ostrożność z poziomem głośności, ewentualne zastosowanie wzmacniacza o lepszej kontroli lub rozważenie bi-ampingu, gdzie końcówka zasila tylko basy, a resztę integracja. Dodanie kondensatorów filtrujących do wzmacniacza nie jest jednoznacznie rekomendowane. Testy z mocniejszą końcówką estradową 2x500W pokazały, że Altusy mają bardzo dobrą kontrolę basu, ale przy zbyt dużej mocy ryzyko uszkodzenia jest wysokie. Ogólnie problem trzasków przy dużej mocy wynika z przekroczenia możliwości głośników i utraty kontroli wzmacniacza nad membraną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA