logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać decymację sygnału sinusoidalnego 10Hz przy M=4?

szlenku 30 Maj 2007 18:48 2507 1
REKLAMA
  • #1 3936762
    szlenku
    Poziom 2  
    Witam bardzo serdecznie!!!

Mam problem z pewnym zagadnieniem. Oto temat:
    "Przebieg sinusoidalny o częstotliwości 10Hz został spróbkowany sygnałem próbkującym o f=1kHz. Narysować przebieg sygnału po decymacji przez współczynnik M=4. Zadanie powtórzyć dla przebiegu prostokątnego. Decymator zbudowany jest w wersji uproszczonej i oblicza średnią z 6 ostatnich próbek. Narysować wykresy przebiegu wej i wyj (przed i po decymacji) dla sinusoidy i prostokąta, jeden pod drugim"

Mam przebieg sinusoidalny o częstotliwości 10Hz który został spróbkowany sygnałem próbkującym o częstotliwości 1kHz. Wynika z tego że mam 100 próbek. Muszę teraz te próbki wyliczyć. Sinus ma 360 stopni więc dziele przez 100 i licze próbki dla 0 dla 3,6 dla 7,2....Mam 100 próbek wejściowych dla sinusoidy. Nie mam pojęcia jak wykonać tą decymację...może ktoś mi doradzi...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3937847
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Wydaję mi się że jak masz przez 4 to rysujesz tylko co czwartą próbkę. Jej amplituda to średnia amplituda 6 wcześniejszych.
    Nie wiem, czy włącznie z tą braną czy te 6 przed nią. To już powinieneś mieć gdzieś w notatkach :-)
    Cytat:

Decymacja jest to przekształcenie sygnału cyfrowego, polegające na wzięciu co M-tej próbki, a odrzuceniu pozostałych. Oznaczając sygnał wejściowy jako sx, a sygnał wyjściowy jako sy, możemy zapisać decymację w następujący sposób:

sy(n) = sx(Mn)

Sygnał po M-krotnej decymacji jest M razy krótszy od sygnału przed decymacją. Parametr M jest nazywany współczynnikiem decymacji.
REKLAMA