logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać czas martwy dla silnika komutatorowego 500W z tranzystorami IRF740?

komand19 31 Maj 2007 13:28 1716 10
  • #1 3939176
    komand19
    Poziom 10  
    Witam
    Mam układ sterowania silnikiem komutatorowym uniwersalny (szybkoobrotowy, około 500W od odkurzacza) zbudowany na dwóch tranzystorach IRF740. Sterowanie odbywa się przez PWM ze sterownika. Problem z jakim sie zetknąłem to jaki dobrać czas martwy (przerwa czasowa pomiędzy wyłączeniem jednego tranzystora a załączeniem drugiego) dla tego silnika?? częstotliwość przełaczania między tranzystorami wynosi 3kHz, nie wiem w jaki sposób dobrać czas martwy.. za wszelką pomoc bardzo dziękuję
    Załączniki:
    • Jak dobrać czas martwy dla silnika komutatorowego 500W z tranzystorami IRF740? uklad.jpg (16.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3941688
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    bedzie on zalezal od drivera jaki zastosowales - jak szybko jestes w stanie rozladowac bramke mosfeta pewno wystarczy do nap ponizej 2V.
  • #3 3941875
    komand19
    Poziom 10  
    układ zrobiłem na transoptorze i dwóch tranzystorach npn BC337 i pnp BC327 bowiem na driverach układ nie działał poprawnie ( drivery IR2125 działały jak chciały tzn ra był sygnał na wyjściu a raz nie mimo iż wszystkie elementy były dobrze dobrane).
  • #4 3941889
    submariner
    Poziom 32  
    minimum podaja kilkadzesiat ns ale jesli nie msz czegos co formuje impulsy to chyba duzo wiecej , mysle ze transoptory decydowac beda o tym odstepie , prawdopodobnie sa w stanie przeniesc ok 5khz czyli ok 200us ale tranzystory moga sie grzac bo charakterystyki transoptorow nie sa zbyt strome , moze pomysl o dodatkowych przerzutnikach shmidta po transoptorach np cd4093.
  • #5 3942113
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Kombinujecie jak przysłowiowy koń pod górę - do sterowania tranzystorami mosfet produkowane są dedykowane transoptory, takie jak HCPL3120 lub TLP250. Ten drugi jest tańszy i ma mniejszą wydajność prądową, ale wystarczającą dla IRF740.
    Pamiętaj, że nie możesz użyć zwykłych diod prostowniczych, muszą to być diody "fast" lub "ultra fast". Czas martwy bezpiecznie możesz wtedy ustalić na 1us.
  • #6 3942199
    submariner
    Poziom 32  
    kombinujemy bo juz jest zrobione i to trzeba uruchomic :)
  • #7 3943230
    komand19
    Poziom 10  
    użyłem transoptora 4n35 z którego sygnał wychodzi na dwa tranzystory wzmacniające sygnał a potem przez rezystor na bramkę IRF740. Diody są szybkie (150ns).. nasz kochany promotor znawca energoelektroniki powiedział że mamy nastawic czas 10us co wydaje mi się zdecydowanie za duzym czasem martwym. no dobra załózmy że nastawie np 5us i podłączę, skąd będe wiedział czy czas ten jest poprawnie dobrany??
  • #8 3943259
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Transoptor 4N35 do tego się nie nadaje - jest za wolny. Użyj TLP250 lub HCPL3120, dedykowanych do sterowania tranzystorami MOSFET i IGBT, o czym pisałem wcześniej.
  • #9 3943291
    komand19
    Poziom 10  
    częstotliwość generatora PWM wynosi jedynie 3kHz także ten 4n35 powinien wystarczyc..

Dodano po 22 [minuty]:

mój układ wyglada tak jak w załączniku.. czy mógłbyś pokazać jak będzie wyglądać na TLP250??
    Załączniki:
    • Protel Schematic.pdf (69.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3943419
    submariner
    Poziom 32  
    ale przy takim sterowaniu po co Ci jakisz czas martwy ?
    jak nie sterujesz mostkiem to niczego nie uszkodzisz podlacz pwm i bedzie dzialac jak sie bedzie grzalo to obniz czestotliwosc 10 razy.
  • #11 3943494
    komand19
    Poziom 10  
    ale takie układy sa dwa bo są dwa tranzystory..patrz schemat na górze strony.. to jest układ sterowania do jednego tranzystora

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru czasu martwego w układzie sterowania silnikiem komutatorowym 500W z tranzystorami MOSFET IRF740, sterowanym PWM o częstotliwości 3 kHz. Czas martwy to przerwa między wyłączeniem jednego tranzystora a załączeniem drugiego, mająca zapobiec jednoczesnemu przewodzeniu i uszkodzeniu elementów. Wskazano, że dobór czasu martwego zależy od szybkości rozładowania bramki tranzystora oraz zastosowanego drivera. Autor zastosował transoptor 4N35 wraz z tranzystorami BC337 i BC327 do wzmacniania sygnału, jednak 4N35 jest zbyt wolny do sterowania MOSFET-ów przy wyższych częstotliwościach. Zalecane są dedykowane transoptory do sterowania MOSFET, takie jak HCPL3120 lub TLP250, które umożliwiają bezpieczne ustawienie czasu martwego na poziomie około 1 µs. W układzie zastosowano szybkie diody (fast, 150 ns). Pojawiły się wątpliwości co do zalecanego przez promotora czasu martwego 10 µs, który może być zbyt długi. Przy częstotliwości 3 kHz i obecnym sterowaniu czas martwy może być mniejszy, a w przypadku problemów z nagrzewaniem się tranzystorów sugerowano obniżenie częstotliwości PWM. Wskazano również, że jeśli układ nie jest mostkiem H, ryzyko uszkodzenia jest mniejsze i czas martwy może być mniej krytyczny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA