logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV odbiera stację radiową na kanale TV po wymianie płytki antenowej SWA-5 na SWA-7

DD13BB 31 Maj 2007 16:15 2201 11
REKLAMA
  • #1 3939723
    DD13BB
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Co może być przyczyną tego, że ni stąd ni zowąd, telewizor zaczął nagle odbierać na jednym z kanałów pewną stację radiową (z oczywistych przyczyn nie będę podawał jakiej). Czy przyczyną może być zmiana płytki w antenie z SWA-5 na SWA-7?

Nie powiem - jest to denerwujące: obraz dociera do mnie normalnie (nazwy telewizji też nie będę podawał), lecz zamiast słyszeć co ludzie mówią i co się na świecie dzieje, słyszę stację radiową....

---------------------------
    :idea:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3940008
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    :) Programy TV z anteny, więc na pewno na właściwych kanałach (od 6 wzwyż). Czyli albo nadajnik radiowy piracki, albo (prawie na pewno) feler płytki.
  • #4 3940146
    DD13BB
    Poziom 16  
    Jezak: nie chodzi o to, że jestem tajemniczy, ale o to by nie robić komuś reklamy. Jeśli chcesz, bym odkrył przed tobą całą "nagą prawdę", to to czynię. Kanał 6 - mam na nim zaprogramowaną (nie wiem czy słyszałeś o takiej telewizji ;-))TV Rzeszów. Obraz nadaje w porządku, a zamiast słyszeć kogo znowu na świecie pobili ;-), to słyszę (nie wiem czy słyszałeś o takim radiu ;-)) - radio ZET. Jeśli ci to wystarczy, to pochwal się swą wiedzą na ten temat....

----------------
    pozdro
  • #5 3940196
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Podaj jaki masz typ TV?, może masz Philipsa z radiem?
  • #6 3940219
    Rendek
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Ja jak zakładałem kiedyś anteny szerokopasmowe, miałem różne dziwne przypadki. Skończyłem z nimi i montuje zestaw anten Yagi, odpowiednią zwrotnicę, dokładne informacje znajdziesz na stronach dipola. W Twoim przypadku, jak podpowiadał Ci kolega, wina leży w płytce, tą co założyłeś ma większe wzmocnienie i z tąd te efekty.
  • #7 3940264
    DD13BB
    Poziom 16  
    To nie jest TV z radiem. Będę tajemniczy wobec modelu TV ;-). Jeśli to wina płytki to powiem może tak: zakładałem już ze 6 płytek. Albo to się zepsuła, albo nie odbierało wszystkich programów, albo tak jak tutaj - odbiera radio. To w końcu jaką mam założyć, aby uzyskać optymalny efekt? Albo może kupić ten zestaw o którym wspomniał Rendek? Co radzicie myśliciele?
  • REKLAMA
  • #8 3940282
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Tajemniczość nie jest wskazana.:| Czy inny TV na tej antenie też gada radiem?
  • #9 3940894
    Rendek
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Nie wiem gdzie mieszkasz i z jakich nadajników odbierasz programy, rozejrzy się po sąsiadach, może zobaczysz jakieś zestawy anten, trochę pomyślunku i do czynu.
  • REKLAMA
  • #10 3941026
    avj
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Myślę, że kluczowe będzie pytanie, czy TV ma fabryczny tor fonii, czy fonia była przestrajana (np. TV przywieziony z Niemiec)?
  • #11 3941517
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Słuszna uwaga kolego avj. Przy niewłaściwie przestrojanej fonii lubi zbierać różne śmieci.

Dodano po 3 [minuty]:

Napisz czy w twoim TV tor fonii jest fabryczny czy była przestrajana. Podaj również model i markę TV gdyż na chwilę obecną temat jest niezgodny z regulaminem (w regulaminie napisano: "podaj markę i model urządzenia w temacie") pozatym podanie modelu i marki pomoże w zdiagnozowaniu przyczyny usterki
  • #12 3952846
    DD13BB
    Poziom 16  
    Problem zażegnany. Fachowiec wszystkiemu poradzi ;-)

A i oczywiście płytka zmieniona, anteny ustawione, sog`i poszły.... ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie płytki antenowej z modelu SWA-5 na SWA-7 telewizor zaczął odbierać na jednym z kanałów stację radiową zamiast normalnego dźwięku telewizyjnego. Problem może wynikać z wadliwej lub zbyt silnej płytki antenowej SWA-7, która ma większe wzmocnienie i powoduje odbiór sygnałów radiowych na kanale telewizyjnym. Możliwe jest również, że telewizor ma nieprawidłowo przestrojony tor fonii, co skutkuje odbiorem niepożądanych sygnałów. Zalecane jest sprawdzenie, czy inne telewizory podłączone do tej samej anteny również odbierają radio na kanale TV oraz weryfikacja typu i modelu telewizora, aby wykluczyć fabryczne lub zmienione ustawienia fonii. Alternatywnie, zamiast szerokopasmowej płytki antenowej, można zastosować zestaw anten Yagi z odpowiednią zwrotnicą dla lepszego i bardziej selektywnego odbioru. Ostatecznie problem został rozwiązany przez fachowca, który wymienił płytkę i poprawnie ustawił antenę, eliminując odbiór stacji radiowej na kanale telewizyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA