logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Focus 2000 1.8 TDI - pedał gazu przestaje działać, mruga kontrolka świec

Kevin1231 31 Maj 2007 20:34 17001 13
REKLAMA
  • #1 3940559
    Kevin1231
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Posiadam Focusa 2000 r. 1.8 TDI i mam problem z pedałem gazu, a mianowicie raz działa, a raz nie działa. Kiedy przestaje działać zaczyna mrugać kontrolka od grzania świec. Więc nie wiem czy brać się od razu za wymmianę pedułu czy może jeszcze spróbować coś innego. Proszę o podpowiedź jeśli ktoś miał podobny przypadek.
    Pozdrawiam Robert
  • REKLAMA
  • #2 3940740
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    A moze by przeprowadzic diagnostyke? Tam zobaczysz czy idzie sygnal zwrotny do sterownika
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3943429
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Albo poprostu w wartosciach aktualnych lookasz czy sterownik widzi zmieniajacy sie sygnal

Dodano po 4 [sekundy]:

Albo poprostu w wartosciach aktualnych lookasz czy sterownik widzi zmieniajacy sie sygnal
  • REKLAMA
  • #6 6714100
    bielas1978
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    czy mozesz podeslac zdjecia jak ten pedal w srodku wyglada?

czy stary da sie jakos naprawic?

ile kosztowal Cie nowy??

mam ten sam problem:(
  • #8 6806219
    mirek19
    Poziom 1  
    Jestem użytkownikiem Focusa 1,8 D 2000 r. Mam podobne problemy i nie wiem, co jest tego przyczyną - nasi mechanicy też nie bardzo potrafią mi pomóc. Panie Robercie proszę Pana o pomoc. Chciałbym się z Panem skontaktować. Serdecznie proszę, aby odezwał sie Pan do mnie-oto mój numer tel. : 661980119. Z góry serdecznie dziekuję. Mirek.
  • REKLAMA
  • #9 8506796
    traper1
    Poziom 1  
    Jeżeli ktoś ma problem z pedałem gazu a w dodatku mruga kontrolka podgrzewania świecy to nic innego tylko brać się za wymianę, tego nie da się naprawić można tylko wymienić potencjometr bez pedału
  • #10 10140719
    mareks7
    Poziom 10  
    Witam,
    tylko moje pytanie czy można wymienić sam czujnik bez wymiany całego pedału gazu? byłoby to wiele tańsze i jeśli tak to gdzie można taki dostać. Googluje i nie mogę takowego namierzyć.
    pozdrawiam marek

Ford Focus Kombi 1.8 TDi 90 KM rok prod 1999 wersja GHIA
  • #12 10140999
    mareks7
    Poziom 10  
    Dzięki za szybką odpowiedź. a myślałem że się da jakiś czujnik bez całego ustrojstwa, no nic trzeba będzie poszukać coś na używanych Focusach.
    pozdrawiam marek
  • #13 10524711
    gadochag
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam
    Jestem użytkownikiem Focusa 1,8 D 2000 r. Mam podobne problemy i nie wiem, co jest tego przyczyną. Focusa kupiłem dwa lata temu latem nie było z nim najmniejszego problemu. Problem pokazał się z przyjściem zimy, kilka razy zapaliła mi się kontrolka świec żarowych obroty spadły i silnik po chwili zgasł. Zapalił ponownie bez problemów. Czasami po odpaleniu rano pochodził na wolnych obrotach i sam zgasł. Pojechałem do mechanika podłączył Foczkę pod komputer wykryto błędy sterownik pompy i czujnik położenia wału. Błędy zostały skasowane, sytuacja z kontrolką świec żarowych powtórzyła się chyba trzy razy. Minęła zima silnik pracuje super spalanie ok. 5.2 do 5.4 na trasie. Przyszła zima 2012 wilgoć, mrozy sytuacja wróciła. Panowie proszę o podpowiedź co może być przyczyną. Czy to pedał gazu?
    Robert.

Podsumowanie tematu

✨ W Fordzie Focusie 2000 1.8 TDI pojawia się problem z pedałem gazu, który działa nieregularnie, a jednocześnie miga kontrolka świec żarowych. Diagnostyka komputerowa wskazuje na uszkodzenie pedału gazu, który jest w rzeczywistości potencjometrem mierzącym położenie pedału. Uszkodzenie polega na przetarciu ścieżki wewnątrz pedału, co uniemożliwia prawidłowe przesyłanie sygnału do sterownika silnika. Naprawa potencjometru nie jest możliwa, dlatego zalecana jest wymiana całego pedału gazu. Używane pedały można nabyć w cenie około 100 zł. Próby wymiany samego czujnika bez pedału są nieskuteczne, gdyż czujnik położenia pedału jest integralną częścią całego elementu. Problem nasila się szczególnie w okresie zimowym, gdy pojawia się wilgoć i niskie temperatury, co może powodować błędy w sterowniku i gaśnięcie silnika. Po wymianie pedału gazu problem ustępuje, a kontrolka świec przestaje migać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA