logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd weryfikacji przy programowaniu pamięci 24c32 do EUROSCAN

irek81 31 Maj 2007 20:44 3930 6
REKLAMA
  • #1 3940590
    irek81
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Witam!

W zasadzie to powinienem umieścić ten temat w dziale dla początkujących, ale tu chodzi o programowanie 24c32. Mam z tym problem.
    Urządzenie do, do którego będę potrzebował 24c32 to oczywiście EUROSCAN. Wsady ściągnąłem z forum - te, które były zamieszczone w pliku uniscan_final.
    Zrobiłem programator JDM. Używam programu ic prog 1.04.
    Po załadowaniu pliku 24ß32.bin gdzie checksum wynosi F902.
    Program ALL i potem następuje weryfikacja. I na końcu weryfikacji pojawia się komunikat:
    Verify failed at address 001h

Kiedy daję read all zczytuje mi co innnego.To co zczytało zamieściłem poniżej w pliku irek24c32.rar

Proszę o pomoc. Może mam zły plik wsadowy?
    Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam
    Irek
    Załączniki:
    • irek24c32.rar (303 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3940774
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    To co odczytałeś to nie jest plik .hex (konkretniej to w formacie Intel Hex), tylko binarny (.bin).
    Może problem leży w tym, że próbujesz zaprogramować plikiem.hex, a powinien być .bin, albo na odwrót?
    Skąd ta suma kontrolna w pliku .bin? Tam ich nie ma. Sumy kontrolne mają pliki .hex (i kilka innych).
    Zidentyfikuj najpierw plik, którego używasz do zaprogramowania. Otwórz w edytorze tekstu, .hex jest zwykłym plikiem tekstowym z kupą liczb szesnastkowych, .bin objawi się w postaci "sieczki".
    To co odczytałeś wygląda podejrzanie. Za często powtarzają się półbajty o wartości (szesnastkowej) 5 i A. może to jakieś przesłuchy z linii zegarowej do linii danych. Nie za długie kable?
    Udało Ci się zaprogramować inne układy tym programatorem?
  • REKLAMA
  • #3 3941002
    irek81
    Poziom 13  
    Hm.. A oto mój programator zrobiony na jednorazową potrzebę zaprogramowania 24c32. To moja pierwsza próba programowania tym programatorem
    Wykonanie - on tekturka Czy wygląda aż Tak strasznie? ;)

I jeszcze plik "o rozszerzeniu bin" który otwieram w icprog:

Irek
    Załączniki:
    • 24ß32.rar (146 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Błąd weryfikacji przy programowaniu pamięci 24c32 do EUROSCAN S4020707.JPG (47.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Błąd weryfikacji przy programowaniu pamięci 24c32 do EUROSCAN S4020706.JPG (50.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3941070
    irek81
    Poziom 13  
    a oto schemat wg. którego zrobiłem programator

To samo dzieje się w programie pip02 (dos) - verify:filed a jak odczytam to wyskakują jakieś bzdury
    Załączniki:
    • jdm_002.pdf (31.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3941673
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Czy programator strasznie wygląda to nie powiem, bo sam gorzej wyglądające rzeczy składałem ;].
    Nie podoba mi się natomiast w tym programatorze zasilanie z portu. Z tego co kojarzę, to ten programator jednym działa a innym nie.
    Proponowałbym cośtakiego:
    http://www.lancos.com/prog.html
    Ze strony do pobrania jest oprogramowanie, schemat interfejsu I²C na samym dole jest. Zasilanie mozna pociągnąć na przykład z wnętrza komputera (zasilanie urządzeń IDE / stacji dysków).
  • #6 3943010
    irek81
    Poziom 13  
    Dzięki shg!
    Zaraz zabieram się do montowania tego układu. Potem opiszę jak mi poszło.

Pozdrawiam
    Irek

Dodano po 5 [godziny] 40 [minuty]:

Udało się. Programator zmontowałem na tektórce (Probe - test ok). Musiałem zewrzeć JUMP2. Proces zapisu zakończono powodzeniem, proces weryfikacji też, więc wygląda na to że jest git. Proces odczytu też się powiódł.

Shg jeszcze raz dziękuję! Wisze Ci browarca.

Pozdrawiam
    Irek

P.S> Został mi jeszcze ATTINY2313 do zaprogramowania i fuse bity do ustawienia w zgodności z AT90S2313 - trzymajcie kciuki
  • #7 3945924
    irek81
    Poziom 13  
    Melduję, że próba zaprogramowania ATTINY2313 zakończyła się powodzeniem. Ale trochę się nakombinowałem. Otóż na szybko zmontowałem ten programatorek
    http://www.elektroda.net/mikrokontrolery/easy_porgraavr.html

Pinu nr 20 nie łączyłem do LPT tylko do +5v (jak podłączyłem do lpt to nie chciało działać). Dodatkowo do pinu nr 10 ATTINY2313 podłączyłem minus zasilania.
    Użyłem programu ISP PROGRAMMER
    Poniżej podaję jak ustawiłem piny w setup-ie, potem
    program sam wykrył ATTINY2313. Proces zapisu i weryfikacji OK!
    Ustawiłem fuse bity na zgodność z AT90s2313 (znalazłem materiały na stronie atmela: replacing AT90s2313 with ATTINY2313) i mać być.

A pisze po to bo komuś może się przydać, a ten programator jest bardzo prosty i można go sobie na szybko zmontować i fajnie (przynajmniej u mnie) działa.

Pozdrawiam wszystkich
    Irek81
    Załączniki:
    • Błąd weryfikacji przy programowaniu pamięci 24c32 do EUROSCAN Isp setup.JPG (28.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył błędu weryfikacji podczas programowania pamięci EEPROM 24c32 do urządzenia EUROSCAN za pomocą programatora JDM i oprogramowania IC Prog 1.04. Użytkownik próbował zaprogramować plik wsadowy 24c32.bin, jednak weryfikacja kończyła się komunikatem "Verify failed at address 001h", a odczytane dane były nieprawidłowe. Wskazano, że możliwą przyczyną jest nieprawidłowy format pliku (binarny vs. Intel Hex) lub problemy z połączeniami i jakością sygnału (np. zbyt długie kable, zakłócenia na liniach zegara i danych). Zasugerowano zmianę programatora na bardziej stabilny, zasilany zewnętrznie, np. według schematu dostępnego na stronie lancos.com, gdzie zasilanie można pobrać z wnętrza komputera. Po zmontowaniu nowego programatora na tekturce i poprawnym zwarciu JUMP2, proces zapisu, weryfikacji i odczytu przebiegł pomyślnie. Dodatkowo opisano sukces w programowaniu mikrokontrolera ATTINY2313 za pomocą prostego programatora ISP, z poprawnym ustawieniem pinów i fuse bitów zgodnych z AT90S2313, co potwierdziło skuteczność prostych, samodzielnie wykonanych interfejsów programujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA