logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JDM programowanie. 24C08 i 24C02. Błąd weryfikacji.

arteko 26 Lis 2006 10:27 3811 5
REKLAMA
  • #1 3264436
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Witam, nie mogę sobie poradzić z zaprogramowaniem 24C08 i 24C02. Jest błąd weryfikacji. Chyba brak jest komunikacji ze scalakiem (robię na krótko bez kabla), bo przy zczytywaniu mam same 0, ale jeśli nie ma JDM-a w porcie to też przy zczytywaniu pojawią się zera. Przy zapisie mam błąd weryfikacji, bo wcale nie zapisze do scalaka. W XP zaznaczyłem com1 , windows API i Inwersja Data Out, bo wtedy mam tylko błąd weryfikacji, natomiast w ME również sprawdzilem różne ustawienia i w najlepszym układzie mam błąd feryfikacji. Przerobiłem mojego JDM-a z allegro: http://www.allegro.pl/item139530856__programator_jdm_profesionalnie_wykonany.html na ten:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic125314.html
    ale mam to samo.

W jaki sposob mogę zdjagnozować błąd?, który w/g mnie polega na braku komunikacji ze scalakami 24Cxx
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3264468
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    pojawia ci się komunikat hardware error??
    jakie masz napięcie na 24c02??? ponizej 3V???-u zasilania
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3264480
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Spróbuj zasilać pamięć z zewnetrznego zasilacza
  • REKLAMA
  • #4 3264489
    Michał99
    Poziom 33  
    Ocena: 344
    Mam u siebie inwersje wyłączoną , z XP to jest tak im więcej aktualizacji systemu to pojawiaja sie problemy, czasami program sie wyłącza i tak samo jest z willemem ,wczesniej tego nie było.
  • REKLAMA
  • #5 3264985
    arteko
    Poziom 24  
    Rzeczywiście źle zasilany scalak, chociaz zrobiłem w/g tego co podano na elektrodzie (link podałaem). Odwrotna biegunowość ale dioda zabezpieczyła i nie puściła odwrotnego napięcia na scalak. Aby uzyskać prawidłową polaryzacje trzeba zamienić pin 3 i pin 5 na comie w JDM.
    Uzyskałem wtedy w nowym kompie z XP 3,3V, a w starym z ME wychodzi 12V ake jest dioda stab.5V i tyle dostaje scalak.
    Nadal nie programuje, nie ma innych błędów tylko błąd weryfikacji przy programowaniu, bo nic nie wpisze, a przy zczytywaniu żadnego błędu tylko moim zdaniem nie ma komunikacji ze scalakiem poniewaz nawet bez płytki JDM do bufara zczytywane są same zera. Ponadto wydaje mi się, że jeden scalak mam z wpisami więc nie może zczytać samych zer!!

Używam ICprog 1.04. Co to znaczy z willemem.
    Zmienię tak jak było (allegro) i pomierzę napięcia. Może mam nietypowe płyty głowne?? Ale softy do tunka się wgrywają przez coma!!
  • #6 3269737
    arteko
    Poziom 24  
    Sprawa jest prosta po prostu płytka z allegro do kitu. Pożyczyłem JDM-a od kumpla ( na dwóch tranzystorach z ledami) i zaprogramowałem scalaki bez problemu. Myślę że przede wszystkim trzeba uważać czy gniazdko w JDM-e jest typu żeńskiego czy męskiego bo wtedy piny są o 180 stopni odwrócone. W moim JDM-e jest typu żeńskiego, można bezpośrednio wpiąć w coma, ale nie działa. Schemat na elektrodzie natomiast dotyczy zapewnne gniazda męskiego. Ot tyle.
    Znalazłem uszkodzenie, zwarcie miedzy ścieżką a pinem, niedbale wytrawiona płytka, ścieżka przebiega za blisko pinów.
REKLAMA