logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak użyć liczników 7490, 7492, 7493 do sterowania sygnałem czasowym?

elaguna 01 Cze 2007 10:32 1257 3
REKLAMA
  • #1 3941989
    elaguna
    Poziom 11  
    Jestem bardzo poczatkujacy w tworzeniu ukladow dlatego potrzebuje Panstwa pomocy i prosze o wyrozumialosc.

Szukam urzadzenia ktore realizowalo by:

1. Dla sygnalu poczatkowego, wejsciowego rownego "1" zacznie wysylac przez jakis czas "1" (myslalem o liczniku ktory przez ten czas by liczyl ale nie znam sie na tym i nie wiem czy taki licznik istnieje)

2. Po uplywie zadanego czasu urzadzenie ma wysylac caly czas "0" ("1" na wejsciu jest caly czas).

3. Dopoki jest "1" na wejsciu to wyjscie ma "0", jezeli jednak teraz zmieni sie wejscie na "0", urzadzenie powinno znowu zaczac wysylac przez jakis czas, albo caly czas, jedynke (na wyjsciu).

Czy po odpowiednim podlaczeniu (jakim?) nadaje sie do tego licznik 7490 lub 7492, 7493 ??

Potrzebne mi to do projektu (zalaczam nizej, ma byc polaczone z LEE, PCE, SE, EE) ale nie mam pomyslu jak to zrobic.

Bardzo prosze o jakis pomysl, przyklad.

Z gory dziekuje.

Jak użyć liczników 7490, 7492, 7493 do sterowania sygnałem czasowym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3942515
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Zależy o jakich czasach mowa. Można wykorzystać np. timer 555 albo zrobić coś cyfrowego wykorzystując np. parę CD4060 i CD4040. Pierwszy z nich ma wbudowany generator i dzielnik. Drugi układ to tylko dzielnik. wystarczy dołożyć jakiś dipswitch za pomocą którego ustawi się czas i po kłopocie. A najprostrzym rozwiązaniem byłoby użycie mikrokontrolera. Jakiś jednowierszowy wyświetlacz do ustawiania czasu, itd...

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3942694
    elaguna
    Poziom 11  
    Witam,

Potrzebuje chyba dosc krotkie czasy (rzedu ns). "Timer" ten jest mi potrzebny do ustawienie 'ramki czasowej' podczas przepisywania pamieci SRAM 256 x 4 bit do EEPROM i pozniej spowrotem. Nie wiem dokladnie jaki czas jest na to potrzebny, ale narazie nie musze miec konkretnie ustawionego czasu. Jedynie by to pasowalo:)
    Moglbys, jezli masz, wstawic jakis rysunek jak CD4060... powinny byc popodlaczane zeby dzialo tak jak pisalem w poprzednio? Nie wiem jak ustawic dipschwich:(

Dzieki wielkie.
  • Pomocny post
    #4 3947025
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4230
    Jeśli ma wysyłać '1' zarówno po zmianie na wejściu '0'->'1', jak i po '1'->'0', to chyba najprościej
    będzie użyć dwóch przerzutników monostabilnych (są dwa w 74123), i bramki (a może uda się
    tak połączyć te przerzutniki, że i bez bramki uzyskasz to, co trzeba? ale raczej z bramką NOR).
REKLAMA