logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzic uszkodzenie czujnika tensometrycznego

adamtomasz 01 Cze 2007 10:32 8466 9
  • #1 3941990
    adamtomasz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam mam pytanie tensometr o parametrach;20t czulosc 2mV/V co oznaczaja te dane jak to rozumiec? przy 20t jakie napiecie bedzie na wyjsciu?Prosze jeszcze o porade jaki dokonac pomiar; mV czy mA i gdzie to podpiac.Posiada 7 przewodow +/- ekran i pozostaly jeszcze cztery- ktore z nich +/-pomiar,czy +/-sygnal? Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 3954493
    lukasz_l
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Parametr o który Kolega pyta to czułość tensometru podawana w mV/V. Jak mi sie dobrze wydaje(na 100% pewny nie jestem, zapytam się i jak co to dopisze) to jest taka zależność: przy nominalnym obciążeniu, na 1V zasilania mamy odpowiednią ilość mV na wyjściu czujnika.
    Np: dla czujnika zasilanego napięciem 10V DC o nominalnym obciążeniu 1500kg i czułości 2mV/V mamy napięcie wyjściowe 20mV. To 20mV to napięcie przy 1500kg. Co do pomiaru, to trzeba czujnik zasilić odpowiednim napięciem i z odpowiednich przewodów odczytać napięcie wyjściowe. Powinien Kolega poszukać noty katalogowej danego czujnika tensometrycznego. W załączniku załączam przykładową notę aplikacyjną czujnika tensometrycznego, gdzie podane są jego parametry i sposób podłączenia sygnałów.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • CTL.pdf (569.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3959485
    lukasz_l
    Poziom 11  
    Zapytałem się o zależność i jest taka jak opisałem wcześniej.
  • #4 4027398
    1robert
    Poziom 19  
    Ocena: 113
    Witam koledzy..

mam tensometr z maszyny budowlanej - służy do określenia załadowania. tensometr jest uszkodzony - czy da się coś takiego naprawić?? nowy jest bardzo drogi, stary się rozleciał w środku - da się to po składać - jest tam rząd kabelków z czymś jakby na końcu i jeden taki się odkleił od zabrudzeń - czujnik nic nie wskazuje

pozdrawiam
  • #5 4108985
    lukasz_l
    Poziom 11  
    Witam. Z tego co się orientuję to sam tensometr jest monoblokiem i to nie podlega naprawie :( ( takie bynajmniej widziałem). Może Kolega posiada cały układ do pomiaru załadowania. Ciężko jest napisać coś więcej. Może jakieś fotki ??
    Pozdrawiam.
  • #6 4109251
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    Takich rzeczy się nie naprawia!! to tak jak byś chciał naprawić np. wyłącznik różnicowo- prądowy.
  • #7 4112518
    1robert
    Poziom 19  
    wiem że trudno takie rzeczy naprawić, ale nie jedno takie "nie da się" już mi się w życiu udało..
    Nowy czujnik kosztuje 1 000 euro i dla mnie to dużo...
    sróbuje zrobić jakieś fotki.. może coś to pomoże.
    dzięki za odpowiedź
  • #8 4112618
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    dla mnie to konkretna bzdura, jesli maszyna kogoś uszkodzi to bedziesz miał prokuratora na głowie. ja bym sie za zamiennikiem rozejżał. podejżewam ze chodi o jakiś rodzaj dźwigu budowlanego a do obsługi konserwacji i napraw trzeba mieć zezwolenie od Urzędu dozoru technicznego. Masz takie??Wydaje mi sie ze nie, bo jak byś miał to byś wiedział co sie robi z uszkodzonymi tensometrami. Zostaw to i daj innym zarobić. A jak "naprawisz" to co wpiszesz w książce napraw??? "wyrzeźbiłem tensometr"???:D podpiszesz sie pod tym??skąd bedziesz wiedział że ten tensometr ma prawidłowe wskazania??a nawet jak naprawisz to o ile odwleczesz kupno nowego??tydzień miesiąc??bez powodu sie nie rozsypał, musiał być zużyty
    podkreślam, jeszcze raz: zepsuty tensometr = śmieć
  • #9 4114989
    1robert
    Poziom 19  
    Marcino2000 doskonale rozumiem co masz na myśli... ale niestety nie wszyscy myślą tak jak ty i ja zresztą też... jak by maszyna był moja to bym raczej kupił tensometr.

ta maszyna to ładowarka teleskopowa. Tyle że u mnie sprawa się ma tak że ja staram się przy niej po naprawiać co się da bo założenie jest takie (nie moje zresztą) żeby naprawić co się da ale do pewnej kwoty.
    Reasumując - maszyna będzie musiała pracować bez czujnika jak mi się go nie uda naprawić-bo tak pracowała u poprzedniego właścicela.
    Nie pochwalam tego rozwiązania ale taki jest układ :(

czujnik jest na tylnej osi i wykrywa kiedy obciążenie jest tak duże że tylna oś zaczyna się odprężać (odciążać).

jak nie da się tego naprawić to będzie trzeba zrobić coś tańszego - np wskaźnik ciśnienia na głównym cylindrze.

pozdrawiam
  • #10 4134359
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    1000 euro to dużo, jak kogoś maszyna zabije - ja pierdziele -już jesteśmy tańsi od czegokolwiek!Nie chce mi się tego dalej czytać !!!

Podsumowanie tematu

✨ Tensometr o parametrach 20t i czułości 2mV/V oznacza, że przy nominalnym obciążeniu 20 ton i zasilaniu 1V na wyjściu pojawi się sygnał o wartości 2mV. Przykładowo, przy zasilaniu 10V i obciążeniu nominalnym, napięcie wyjściowe wyniesie 20mV. Pomiar wykonuje się poprzez zasilenie tensometru odpowiednim napięciem i odczytanie sygnału z właściwych przewodów. Typowy tensometr posiada 7 przewodów: plus, minus, ekran oraz cztery przewody sygnałowe, które należy odpowiednio podłączyć zgodnie z dokumentacją techniczną. Uszkodzenie tensometru, zwłaszcza mechaniczne lub wewnętrzne, jest zazwyczaj nieodwracalne, gdyż tensometr jest monoblokiem i nie podlega naprawie. Koszt nowego czujnika może być wysoki (około 1000 euro). W przypadku uszkodzenia często zaleca się zakup zamiennika lub alternatywne rozwiązania pomiarowe, np. wskaźnik ciśnienia na cylindrze hydraulicznym. Naprawa uszkodzonego tensometru jest ryzykowna i może być niezgodna z przepisami Urzędu Dozoru Technicznego, zwłaszcza w maszynach budowlanych, gdzie bezpieczeństwo jest priorytetem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA