logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wirus MBLAST mógł uszkodzić płytę główną lub procesor? Jak to sprawdzić?

AlienVoice 20 Paź 2003 23:21 4974 8
REKLAMA
  • #1 368592
    AlienVoice
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam!
    Załapałem MBLASTA i poprostu odłączyłem kabel sieciowy aby się system nie łączył z internetem bo wtedy mi się wyłączał (coś tam RPC...).
    Na drugi dzień chciałem zainstalować łatkę XP i usunąć robaka i wtedy komp już nie chciał się uruchomić. Poprostu pokazywała się plansza z WindowsXP i pasek stanu stawał zawsze w tym samym miejscu. Więc myślę sobie: format c i po sprawie, ale jak wczytywał się system z CDinstall to stawał zawsze na bibliotekach debugera jądra. Spróbowałem więc z Win98 ale wogóle nie chciał się uruchomić komputer z obsługą CDROM( migał tylko kursor w lewym górnym rogu). Więc rozkręciłem kompa a tu ZONK !!! wentylator się nie kręci a radiator cały gorący. Okazało się że wentylator się zawiesił. Teraz już pracuje dobrze ale dalej nie potrafię nic zainstalować. Poprostu próbowałem na wszystkie sposoby (bez CDROM'u, przekładałem taśmy ATA itd.)
    Czy może być to wina procesora ? Jak to sprawdzić ? Czy wina biosu ? HDD 40GB jest już sformatowany i pusty.
    Procesor 1,7GHz P4
  • REKLAMA
  • #2 368633
    com_boy
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Niewiem czy to mozliwe ze wlazl do plyty, ja raz flashowalem mamie kompa moze przez wirus moze nie napewno dziala stabilnie po flash bios
  • #3 368652
    AlienVoice
    Poziom 11  
    hmmm
    flash biosu raczej nie wchodzi w rachubę chyba że zaniosę kość do zaprogramowania ale czy to napewno bios ?
  • REKLAMA
  • #4 368657
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Wirusy potrafią zamazać BIOS ,ale nie słyszałem o zainfekowaniu BIOS-u ,choć na logikę wydaje sie to realne.Słyszałem natomiast ,że zdarzają się wirusy w BIOS-ach które infekują BIOS na etapie tworzenia wskutek używania przez producenta zainfekowanych programów.Dotyczyć to miało również kart graficznych ,CDROM-ów ,dysków i innych urzadzeń z BIOS-em.
  • REKLAMA
  • #5 368680
    AlienVoice
    Poziom 11  
    a może procek się nadpalił chociaż w biosie widze go poprawnie ?
  • #6 368692
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    To też możliwe.Zauważyłem ,że jak są problemy z cache L1 lub L2 to instalator WIN tego nie przejdzie.Jak w BIOS-ie jest opcja wyłączenia cache to można spróbować to zrobić.Instalacja trwa obrzydliwie długo ,ale można się zorientować czy tu pies pogrzebany.A w tych procesorach obydwa poziomy cache są zintegrowane.Może to własnie jest nadpalone?
  • REKLAMA
  • #7 368704
    AlienVoice
    Poziom 11  
    dzięki, spróbuję wyłączyć cache jeżeli to będzie to, no to chyba czeka mnie kupno nowego procka.
  • #8 368880
    AlienVoice
    Poziom 11  
    niestety ale to nie to, albo i nawet lepiej :-)
    czy ktoś już miał taką usterkę ???
  • #9 390023
    Sylwester
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    jeśli miałeś zainstalowanego XP-eka to samo formatowanie nie pomoże - zacznij najpierw od skasowania istniejących partycji i utwórz je ponownie (znanym programikiem f-disk) , dysk twardy oczywiście jest "widziany" w biosie <?>. Po utworzeniu partycji nie zapomnij sformatować od nowa utworzonych dysków logicznych ;)
    Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złapał wirusa MBLAST, co spowodowało problemy z uruchomieniem systemu Windows XP oraz instalacją systemów z CD-ROM. Po odłączeniu kabla sieciowego i próbie instalacji łatki XP komputer zawieszał się na ekranie startowym, a instalacja z płyty CD zatrzymywała się na bibliotekach debugera jądra. Próby uruchomienia systemu z Windows 98 również nie powiodły się, a wentylator procesora przestał działać, co mogło prowadzić do przegrzania. W dyskusji poruszono możliwość uszkodzenia procesora, problemów z pamięcią cache L1/L2 procesora oraz potencjalnej infekcji BIOS-u przez wirusa, choć zainfekowanie BIOS-u jest rzadkie i mało prawdopodobne. Sugerowano wyłączenie cache w BIOS-ie w celu diagnozy problemu z procesorem. Zalecano także ponowne tworzenie partycji i formatowanie dysku twardego za pomocą narzędzia FDISK, aby wykluczyć problemy z dyskiem. Wentylator procesora mógł się zawiesić mechanicznie, co powodowało przegrzewanie radiatora. Ostatecznie problem z instalacją systemu nie został jednoznacznie rozwiązany, ale wskazano na możliwe uszkodzenia sprzętowe procesora lub problemy z BIOS-em oraz konieczność ponownego przygotowania dysku twardego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA