logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Maxtor 40Gb - odwrotnie podłączone zasilanie

kitor 01 Cze 2007 20:50 2051 7
  • #1 3943897
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Delikwent do Maxtor 5T040H4 (40gb, 7200rpm, 2mb). Dostałem od znajomego. Dysk działał do końca, to znaczy do momentu kiedy jakiś idiota na siłę (łamiąc przy tym plastik gniazda) podłączył odwrotnie zasilanie. Obecnie podłączenie dysku pod zasilacz daje 0 reakcji, komputer (Dell Optiplex gx150) wykrywa "unknown device", napięcia +5v miernikiem nie doszukałem się dalej, niż za tymi szarymi elementami przy gnieździe zasilania. Na punktach kontrolnych silnika tależy jest +12v. Co mogło się spalić i jaka jest szansa na naprawę? Nie ukrywam, że dysk by mi się przydał ;-)

Fotka elektroniki:
    Dysk Maxtor 40Gb - odwrotnie podłączone zasilanie
  • #2 3943979
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Jeśli zasilanie było podłączone na opak to nie naprawisz tego dysku chyba że dopadniesz do niego elektronikę.
    Niestety tak już jest dyski nie są zabezpieczone przed zamianą napięcia a powinny.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #3 3944006
    kitor
    Poziom 34  
    na forum czytałem o jakiś przepalonych diodach przy gnieździe itp.??? Mówisz, że bez elektroniki się nie obejdę?
  • #4 3944139
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Kiedy dioda się spali to i tak całe 12V pójdzie do 5V przy złym połączeniu i tak czy siak popali układy.
    Nie ma sensu, małem parę dysków i nic nie dało się uratować.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #5 3944382
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Sprobowac zawsze mozna, niech kolega poszuka diode zwierajaca +5V i GND, a nastepnie ja wylutuje (warto wstawic nowa jednakze na okres proby moze pozostac bez tejze diody)
  • #6 3944597
    adammruk
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Mi się udało - przez podmianę elektroniki - uratować Seagate 40GB. Poszła mu elektronika gdy przy podłączaniu przy włączonym komputerze zwarłem zasilanie do masy(poszła płyta główna i właśnie elektronika dysku). Po wymianie chodził jak nowy.
  • #7 3944864
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3944918
    kitor
    Poziom 34  
    Echh szkoda. Czyli poluję na elektronikę.

Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Maxtor 5T040H4 (40GB, 7200rpm, 2MB) uległ uszkodzeniu po odwrotnym podłączeniu zasilania, co spowodowało brak reakcji dysku i wykrywanie go jako "unknown device" przez komputer Dell Optiplex GX150. Pomiar napięć wykazał brak +5V za elementami przy gnieździe zasilania, natomiast na punktach kontrolnych silnika talerzy jest +12V. W dyskach tego typu brak zabezpieczeń przeciw odwrotnemu podłączeniu zasilania skutkuje uszkodzeniem elektroniki sterującej. Uszkodzeniu ulegają najczęściej diody zabezpieczające i układy logiczne na elektronice dysku. Próby naprawy polegają na lokalizacji i wymianie przepalonych diod przy gnieździe zasilania lub wymianie całej elektroniki dysku. Wymiana elektroniki z innego, sprawnego dysku tego samego modelu może przywrócić funkcjonalność. Uszkodzenie diody zabezpieczającej zwykle powoduje zwarcie +5V do masy i zadziałanie zabezpieczeń zasilacza, co w tym przypadku nie nastąpiło, więc prawdopodobnie uszkodzone są inne elementy elektroniki. Szansa na naprawę istnieje głównie przez wymianę elektroniki dysku.
REKLAMA