logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośnik do czujnika ruchu 12V?

Fajurka 01 Cze 2007 21:09 2180 9
REKLAMA
  • #1 3943975
    Fajurka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam czujnik ruchu, ale oprócz tego że jest zasilana 12V, nie wiem do czego służą dwa pozostałe wejścia/wyjścia. Chciałbym do tej czujki podłączyć głośnik a by mnie informował o ruchu a nie wiem jak to zrobić. Z góry dziękuje.

Popraw foto, są bardzo złej jakości (przycisk "zmień")!
    [_P_]
    Załączniki:
    • Jak podłączyć głośnik do czujnika ruchu 12V? Zdjęcie(5).jpg (92.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć głośnik do czujnika ruchu 12V? Zdjęcie(4).jpg (56.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3944040
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    NC- czujka normalnie zwarta.
    TAMP- linia antysabotażowa (rozwarcie wyzwala natychmiastowy alarm)
  • REKLAMA
  • #3 3944110
    Fajurka
    Poziom 12  
    Ciekawe jak zmienię jakość zdjęcia robionego telefonem. A jak podpiąć coś co by mnie alarmowało.
  • #4 3944272
    andrzej34
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam, tak naprawdę czujka to "oczy" całego systemu alarmowego, to musi być zasilone, czymś włączane w stan czuwania i wyłączane, jest trochę zachodu, musisz coś więcej napisać gdzie to chcesz założyć itp.
    http://www.satel.pl/
    Pozdrówki.
  • #5 3944306
    Fajurka
    Poziom 12  
    Chcę to założyć w wejściu to pokoju, tak aby jak ktoś wchodzi do mojego pokoju wiedział o tym, najlepiej dźwiękiem, taki gadżet dla zabawy. wielkiej instalacji alarmowej nie chce robić. chciałbym wiedzieć jak ustawić tą czujkę i jak podłączyć jakieś urządzenie które by dawało krótki dźwięk. Pozdrawia.
  • #6 3944311
    Mirek1000
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Nie wysterujesz bezpośrednio czujką głośnika. NC jest to wyprowadzony styk przekaźnika znajdującego się w czujce. Kiedy czujka nie widzi ruchu,dwa pola na łączówce oznaczone jako NC są zwarte. Kiedy czujka zadziała pola te są rozwierane. Pola oznaczone jako Tamper są zwierane z chwilą zatrzaśnięcia obudowy czujki i rozwierane z chwilą jej otworzenia.Styk NC możesz wykorzystać pośrednio do załączania lub wyłączania napięcia uruchamiającego syrenkę alarmową.
  • REKLAMA
  • #7 3944341
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 3944365
    Fajurka
    Poziom 12  
    Aha, rozumiem że TAMP jest to dodatkowe zabezpieczenie w celu jak ktoś by chciał sie dobrać do czujki, więc to mogę ominąć. Natomiast NC mogę wysterować jakieś urządzenie, tylko jak te pole jest rozwarte na NC to jak mogę to wykorzystać tam są dwa styki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3944629
    Mirek1000
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Zrób to tak jak na rysunku.
    Załączniki:
    • Zrób to tak.doc (21.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3944645
    Fajurka
    Poziom 12  
    Dzięki kolego o to właśnie mi chodziło! Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia głośnika do czujnika ruchu zasilanego napięciem 12V, gdzie użytkownik nie zna funkcji dwóch dodatkowych wyjść/wejść. Wyjaśniono, że styk NC (normalnie zwarty) to wyjście przekaźnikowe, które w stanie spoczynku jest zwarte, a po wykryciu ruchu rozwiera się, co można wykorzystać do sterowania urządzeniem zewnętrznym, np. syrenką lub głośnikiem. Linia TAMP to linia antysabotażowa, która wyzwala alarm przy otwarciu obudowy czujki i może być pominięta w prostych zastosowaniach. Aby uzyskać krótkie załączenie sygnału dźwiękowego (np. 2 sekundy), konieczne jest zastosowanie dodatkowego przekaźnika z odpowiednim stykiem, ponieważ czujka nie może bezpośrednio sterować głośnikiem. Podłączanie odbywa się poprzez wykorzystanie styku NC do sterowania przekaźnikiem, który z kolei zasila głośnik. Dyskusja zawierała także sugestię odwiedzenia strony producenta Satel w celu uzyskania dodatkowych informacji. Autor potwierdził, że otrzymał potrzebne wskazówki i podziękował za pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA