logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[C++, Bascom] Jak zapisać dane z C++ do EEPROM Atmega8 przez RS232?

fojta 01 Cze 2007 22:20 2154 3
REKLAMA
  • #1 3944246
    fojta
    Poziom 11  
    Witam.

Mam pytanie i prośbę o pomoc zarazem.

Mam w zamyśle "stworzyć/odszukać" w Borlad C++ pulpit, w którym uzupełniało by się tabele albo poprostu pola edit. np.:

Nr. Wartość (0-255)
    001 - 123
    002 - 035
    003 - 224
    ---
    ---
    ---

Następnie tak uzupełnioną tabele po kliknięciu w button poprzez RS232 chciałbym umieścic w pamieci eeprom mojej atmegi8, z zachowaniem kolejnosci. czyli coś w rodzaju że 123 pod adresem 1, 035 pod adresem 2 itd.

Dodam że mam stworzoną komunikacja pomiedzy uC a PC i potrafie przesyłac znaki i odbierać.

Program w uC pisze w bascomie i do pamieci eeprom potrafię się odwołać.

W jaki sposób byście to zrealizowali, bądź czy spotkaliście się z czymś podobnym ? Może jakis algorytm kolejnosc postepowania polecicie.
  • REKLAMA
  • #2 3959364
    andrzejek23
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Ja zrobiłem cosik podobnego. Wartości z wszystkich pól Edit wrzucam do Memo1. Powstałą w ten sposób paczkę z danymi mogę zapisać do pliku lub wysłać przez USB (bajt po bajcie). Działa fajnie :)
  • REKLAMA
  • #3 3978016
    Fobos319
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    witam
    popierwsze zapoznaj sie z dokladna zasada dzialania rs232 i komendami do niego a na pewno wpadniesz na pomysł jak to zapisywac jak nie to daj znac :0
  • #4 3981191
    fojta
    Poziom 11  
    Wysyłanie znaków ASCII np"A" :

Cytat:

char Buffer_O[cbOutQueue];
    char Buffer_I[cbInQueue];
    ...
    ...
    LPCTSTR pomiar1 = "A";
    ...
    ...
    strcpy(Buffer_O, pomiar1);
    Write_Comm(hCommDev, Buffer_O, strlen(Buffer_O));
    Sleep(100);
    FlushFileBuffers(hCommDev);

działa bez problemu.

Ale niebardzo mi się udaje (tzn wogóle sie nie udaje :) ) wysłać liczbę, którą wklepie sobie z klawiatury w pole Edit1

Fobos319 ja nie będe dawał znać :) ja będe błagał hehe
    Z szukaniem rozwiązań nie idzie mi nigdy za dobrze :/ raczej jestem typem, który lubi rozkminiać przykładowe programy

pozdrawiam :!:
REKLAMA