Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

atmega+eeprom+bascom+zapis do eeprom z pliku txt

copernick 04 Mar 2011 12:13 3615 4
  • #1 04 Mar 2011 12:13
    copernick
    Poziom 9  

    Witam
    Chciałbym przez rs232 zapisywać zmienne z pliku txt do zewnętrznej pamięci eeprom np. 24Cxx z których będzie korzystał mikrokontroler atmega128.
    Od czego zacząć? Czy to będzie bardziej rozwiązanie polegające na programie w mikrokontrolerze zasysającym dane z txt i wczytującym je do eeproma czy zrezygnować z drogi mikrokontrolera i programować eeprom z poziomu pc?
    I druga sprawa, jak zassać zawartość eeprom do pliku txt po rs232?

    0 4
  • Pomocny post
    #2 04 Mar 2011 13:43
    wicy
    Poziom 22  

    copernick napisał:
    Witam
    Chciałbym przez rs232 zapisywać zmienne z pliku txt do zewnętrznej pamięci eeprom np. 24Cxx z których będzie korzystał mikrokontroler atmega128.
    Od czego zacząć? Czy to będzie bardziej rozwiązanie polegające na programie w mikrokontrolerze zasysającym dane z txt i wczytującym je do eeproma czy zrezygnować z drogi mikrokontrolera i programować eeprom z poziomu pc?
    I druga sprawa, jak zassać zawartość eeprom do pliku txt po rs232?

    1) Program na PC w dowolnym języku, czytający plik txt i przesyłający dane po RS do układu
    2) Przejściówka RS232 PC -> RS232 TTL (np. max232) lub USB->RS232 (oparta np. na FTDI)
    3) Odbiór danych z PC przez USART ATMega128
    4) Zapis odebranych danych przez ATMega via I2C do pamięci 24CXX

    A jeśli chodzi o samo programowanie eeprom, polecam poczytać np. to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...5936&highlight=uniwersalny+programator+eeprom

    0
  • #3 16 Mar 2011 15:37
    copernick
    Poziom 9  

    Zakałdam, że droga komunikacji będzie eeprom<-atmega<-PC(plik txt).
    Nie mogę doszukać się w bascomie procedury czytania pliku txt na dysku twardym PC.Czy istnieje w ogóle taka możliwość?

    0
  • #4 16 Mar 2011 15:53
    wicy
    Poziom 22  

    W jakim Bascom? Jakiego pliku na PC?? Bascom to język programowania procesora, a jedyne co procesor potrafi to skomunikować się z PC. Po stronie PC musi stać drugi program i to wcale nie napisany w Bascom (Delphi, C, VB, itp.). Jeden program odpowiada za odczyt pliku i wysyłkę danych (ten na PC), drugi (ten w AVR) za przyjęcie danych i ich zapis w eeprom.

    0
  • #5 17 Mar 2011 00:33
    Dr. Kuj
    Poziom 13  

    Jak chcesz to moge Ci pomóc w napisaniu aplikacji na PC. Obecnie pisze sporo terminali PC (port COM) <-> uC w C++ Builderze 6.

    0
  Szukaj w 5mln produktów