logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu-Siemens D1627-C23 + Celek D 2,53 zawiesza się!

ozy2001 02 Cze 2007 11:29 2161 2
REKLAMA
  • #1 3945336
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Witam.
    Mam problem z w/w sprzętem. Poskładałem to do kupy i niestety nie działa. Po włączeniu POWER –
    • Jak jest włożona karta AGP, to widzę ładny graficzny obraz POST, który niestety nie znika – po prostu się zawiesza.
    • Jak jest włożona karta PCI – widzę POST tekstowy – rozpoznaje procesor (prawidłowo), ilość zainstalowanej pamięci – czasem rozpozna dysk twardy.

W obu przypadkach nie daję rady wejść do BIOS-u.

Przeprowadziłem następujące testy –
    @ sprawdziłem procek na innej płycie – OK.
    @ sprawdziłem pamięć memtestem – OK.
    @ sprawdziłem karty graficzne – OK.
    @ zasilacz sprawny – sprawdzony miernikiem, na wszelki wypadek podmieniałem też na inny zasilacz – OK.
    @ bateryjka – OK.

Płytę uruchamiałem (w różnych kolejnościach)
    Bez ramu – piszczy.
    Bez grafiki – piszczy.
    Bez proca – piszczy.

Gdy wszystko jest podłączone razem – nie piszczy, wstaje tylko wiesza się po chwili. Testy przeprowadzane były bez podłączonego flopa, dysku i niepotrzebnych przewodów, wtyczka ATX 12V wpięta ;)

Reset BIOS – wyjmowałem baterię, z odłączonym zasilaniem od zasilacza – około 30 min, a potem całą noc.

Reszta istotnego konfiga:

@ RAM GOODRAM 256 MB / 400 Mhz.
    @ zasilacz różne -co najmniej 400W

Płyta kupiona na Allegro - http://www.allegro.pl/item198771109_fsc_d1627_i865pe_800_533mhz_sata_prescott_cel_d.html

Proszę o jakieś sugestię, walczę z tym już drugi dzień i powoli zaczyna mnie krew zalewać. Jak do poniedziałku nie uruchomię, to odsyłam.

Dodano po 5 [godziny] 23 [minuty]:

Piszę pod postem, gdyż samemu rozwiązałem problem. Lekarstwem okazał sie update BIOS'a - do wersji, która wspiera celki "D"

Teraz mam problem z instalacją windowsa XP. Wkładam płytkę z windą, w biosie ustawiam start na CD. W ogóle nie mieli mi płytki. Przechodzi na Boot z HDD i wywala info, żeby naprawić system.

Tylko jak... Jutro spróbuję z instalki z w98 i potem zaktualizuję się do wXP.
  • REKLAMA
  • #2 3948569
    matroks
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Płyty Fujitsu-Siemens oznaczane Dxxxx mają niestety rzadko wydawane update'y do biosa i pochodzą z gotowych zastawów o nazwach Celsius, Primergy itp, które sprzedawane były w ścisłych konfiguracjach.

Przechodziłem problemy po zmianie konfiguracji takiego zestawu Celsius R470, ale ponieważ nie mam czasu na zabawy w doszukiwanie się przyczyny po prostu zmieniłem płytę na "typową".

Pozdrawiam
  • #3 3955218
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Płyta nie jest zła - jedyny problem, to była aktualizacja BIOS'u do wersji, która wspiera Celerona D.

Problem z instalacją windowsa - też sobie poradziłem. o dziwo... mój napęd DVD nie był w stanie odpalić płytki z windowsem. Po podmianie na zwykłą nagrywarkę CD wszystko ruszyło.

Z racji tego, że płyta jest na kostkach intela - jak zawsze mam problem ze sterownikami. Została dzwiękówka ale jestem na dobrej drodze. Temat zamykam, bo w sumie główny problem został rozwiązany, gdyby ktoś miał problem z podobną płytą - proszę o kontakt na PW.
REKLAMA