logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kierunek prądu w przekładniku prądowym: które wyjście, 0 czy 100A, na L?

slawciol 02 Cze 2007 14:35 4582 13
REKLAMA
  • #1 3945889
    slawciol
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Właśnie, bo coś mi się nie zgadza, wymuszając prąd na przekładniku prądowym, którego punkt zasilania jet od strony L ( dawne oznaczenia) a odbiory od strony K, w wymuszalniku mam oznaczenia wyjść 0 i drugie wyjście 100A, które ma być na L , 0 czy 100.
    ważny jest dla mnie kierunek przepływu prądu, przetwornik pokazuje MOC i prąd
  • REKLAMA
  • #2 3945947
    -Baranek-
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    ja obstawiałbym 100

z drugiej strony po wstępnym uruchomieniu lub jeśli masz wymuszalnik prądowy przepuść prąd i zobaczysz czy wszystko jest OK
    jeśli nie zmień połączenia po stronie wtórnej i jeśli to będziesz robił pod wymuszeniem nie zapomni zewrzeć rdzenia przekładnika
  • REKLAMA
  • #3 3946026
    slawciol
    Poziom 15  
    -Baranek- napisał:
    ja obstawiałbym 100

z drugiej strony po wstępnym uruchomieniu lub jeśli masz wymuszalnik prądowy przepuść prąd i zobaczysz czy wszystko jest OK
    jeśli nie zmień połączenia po stronie wtórnej i jeśli to będziesz robił pod wymuszeniem nie zapomni zewrzeć rdzenia przekładnika

100 miałem od strony właśnie zasilania, 0 od strony odbiorow
    i moc pokazało mi w minusie, prąd prawidłowy.
    Juz jestem głupi, prąd płynie od strony zasilania do odbioru czy od odbiorów w kierunku zasilania..
  • #4 3946429
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Standardowo wykonany wymuszalnik pracuje tak, że prąd wypływa z zacisku oznaczonego "0" lub "*" a wpływa do zacisku oznaczonego wartością prądu (tutaj "100").
    A więc, jeżeli masz wejście na zacisku L przekładnika a wyjście z K, to musisz podłączyć zacisk "0" wymuszalnika do zacisku L przekładnika.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #5 3946473
    slawciol
    Poziom 15  
    jiwaniuk napisał:
    Standardowo wykonany wymuszalnik pracuje tak, że prąd wypływa z zacisku oznaczonego "0" lub "*" a wpływa do zacisku oznaczonego wartością prądu (tutaj "100").
    A więc, jeżeli masz wejście na zacisku L przekładnika a wyjście z K, to musisz podłączyć zacisk "0" wymuszalnika do zacisku L przekładnika.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek

Hmmm, a wydawało mi sie że odwrotnie.
  • #6 3947180
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Witam
    Przekładnik prądowy służy do "przetworzenia wielkości "prądu>Np. maksymalnemu prądowi 100 A na stronie pierwotnej będzie odpowiadało 5 A na stronie wtórnej. Jeżeli w uzwojeniu pierwotnym wymusimy prąd o określonym kierunku to w tym samym kierunku popłynie prąd w uzwojeniu wtórnym. Zmiana kierunku wymuszenia wywoła odwrotny kierunek w uzwojeniu wtórnym. Kierunek prądu zależy od układu połączeń.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #7 3948237
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    A właśnie że w odwrotnym. Jeśli w uzwojeniu pierwotnym prąd płynie od L do K to w UZWOJENIU wtórnym płynie od k do l. Czyli w OBWODZIE pomiarowym od l do k.
    HeSz dostajesz 3+ :)
  • REKLAMA
  • #8 3948278
    slawciol
    Poziom 15  
    stomat napisał:
    A właśnie że w odwrotnym. Jeśli w uzwojeniu pierwotnym prąd płynie od L do K to w UZWOJENIU wtórnym płynie od k do l. Czyli w OBWODZIE pomiarowym od l do k.
    HeSz dostajesz 3+ :)

Dlatego uziemiony jest l po wtórnym
  • #9 3951522
    -Baranek-
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    slawciol a moc mierzysz przez kwadrat prądu czy z napięciem?
    rozumiem ze jest to zintegrowany miernik a nie 2 różne mierniki
  • #10 3952033
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    Witam.Poniewaz dość dawno kończyłem szkołę , to sobie "tylko przypominam" ,że obwód magnetyczny odwraca fazę. Być może masz problem z prądem z przekładnika ,a np. napięciem bez niego.
  • #11 3952112
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Stomat - "przyczepisz się do przecinków"
    Napisałem, że zmiana kierunku wymuszenia w uzwojeniu pierwotnym spowodyje zmianę kierunku przepływu prądu z uzwojeniu wtórnym i tyle.
    Pozdrawiam!

Dodano po 3 [minuty]:

W połaczeniach ważne jest, by wszystkie przekładniki były połączone jednakowo. To decyduje o poprawności działania zarówno układów pomiarowych jak i zabezpieczeń.
  • #12 3952440
    slawciol
    Poziom 15  
    Wymuszalnik to to urządzenie SVERKER 760.
    Układ jest taki
    6kv 2 przekładniki 300/5 zasilanie od strony L przekładnika, k wtórnego uziemione, z wtórnego jest prowadzony prąd do 2 kolejnych przekładników 5/1 wtórne tez uziemione k. Z tego jest pomiar poprzez analizator P10 w układzie Arona.
  • #13 3956290
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    HeSz, ale w wątku nie chodzi o ogólną zasadę działania przekładnika którą byłeś łaskaw opisać ale o kierunek przepływu pradu w obwodzie pomiarowym. A napisałeś przecież wyraźnie "w tym samym kierunku popłynie prąd w uzwojeniu wtórnym" a to nieprawda. Poczułem chęć sprostowania tego błędu i tylko tyle.
    I jeszcze coś. Nie jest ważne który zacisk uzwojenia wtórnego będzie uziemiony. Oczywiście powinno być jednakowo na wszystkich fazach.
  • #14 3959419
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Stomat - przyznaję rację i przepraszam za zbyt gwałtowną reakcję. To chyba wina wieku.
    Do moderatora - bez punktów za ten post

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kierunku przepływu prądu w przekładniku prądowym oraz prawidłowego podłączenia zacisków wymuszalnika prądowego względem strony pierwotnej (L) i wtórnej (K) przekładnika. Standardowo prąd w wymuszalniku wypływa z zacisku oznaczonego "0" lub "*" i wpływa do zacisku o wartości prądu (np. "100A"). W związku z tym zacisk "0" wymuszalnika powinien być podłączony do strony L przekładnika, a zacisk "100A" do strony K. W obwodzie wtórnym kierunek prądu jest odwrotny do pierwotnego, co wynika z zasady działania przekładnika i obwodu magnetycznego, który odwraca fazę. Uziemienie zacisku K po stronie wtórnej jest standardową praktyką. Ważne jest, aby wszystkie przekładniki w układzie były połączone jednakowo, co zapewnia poprawność pomiarów i działania zabezpieczeń. W omawianym układzie wykorzystano wymuszalnik prądowy SVERKER 760 oraz przekładniki 300/5 kV, a pomiar mocy i prądu realizowany jest przez analizator P10 w układzie Arona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA