logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować lub kupić radiolokator z zasięgiem do 5 km?

1457664 21 Paź 2003 12:25 4333 11
REKLAMA
  • #1 369038
    1457664
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Czy ktoś wie jak zrobić lub gdzie kupić urządzeie radiolokacyjne.
    Chodzi o to że przy pomocy odbiornika trzeba namierzyć położenie nadajnika.
    Warunki:
    Zasięg do 5 km
    Nadajnik musi być mały (najwyżej jak paczka papierosów)
  • REKLAMA
  • #2 371475
    1457664
    Poziom 11  
    Jeśli nie wiecie jak robić o może wiecie gdzie kupić takie ustrojstwo?
  • #3 371487
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Do takiego "urządzenia" bardziej pasuje pojęcie radiopelengacji, radiolokacja to inna dziedzina wiedzy.
    Takie odbiorniki są głównie konstruowane przez "krótkofalowców" do zawodów Polowanie na lisa. Być może są rownież konstrukcje fabryczne. Zaglądnij na: http://www.eter.ariadna.pl/forum/ jest tam więcej pasjonatów tej branży.
  • REKLAMA
  • #4 398393
    1457664
    Poziom 11  
    Ani tam, ani tu nikt nie chce mi odpowiedzieć
  • REKLAMA
  • #6 404399
    1457664
    Poziom 11  
    Właśnie o to chodzi.
    Ale gdzie to można kupić ?
  • #7 462986
    1457664
    Poziom 11  
    Dlaczego nikt tego nie wie.
    Przecież to nie jest chyba skomplikowane urządzenie.
  • #8 468615
    jam
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Komplet części np. w ASVT
    http://www.republika.pl/sq5ta/Html/rx/2148.htm

Reszta może zależeć od własnych inwencji i troche więcej wiedzy na temat tego, co chcesz osiągnąć, niz to podajesz w wątku.

Nie miej mi tego za złe, ale forma podania problemu bardzo przypomna mi znane opowiadania zaczynające się od "Przychodzi baba...".

Sadzę, że nie jeden nawet ze znajomych byłby Ci w stanie pomóc w sposób nawet bardzie prosty, pod warunkiem bardziej szczegółowegp rozpoznania problemu.

Pozdrawiam
  • #9 473438
    1457664
    Poziom 11  
    Po pierwsze: to urządzenie nie jest kierunkowe :(
    Po drugie: chcesz więcej szczegółów? Urządzenie ma pracować w lesie a nadajnik ma nosić pies ( chodzi właśnie o znalezienie psa) czyli nadajnik musi być mały, lekki i przenośny. Odbiornik może być większy.
    Po trzecie: najlepiej, gdyby ktoś podał link do gotowego urządzenia lub do zmontowania.
  • REKLAMA
  • #10 474314
    jam
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Możesz do tego wykorzystać prosty sprzęt treningowy do "łowów na lisa" zmieniając częstotliwość (np. na 27,12 Mhz) w oparciu o kit 2162
    http://www.edw.com.pl/ftp/

Możesz także wykonać bardziej ambitny odbiornik dostosowując częstotliwość odbioru do nadajnika.
    http://www.republika.pl/sq5ta/Html/rx/2148.htm

Schemat prostego oscylatora kwarcowego możesz ściągnąć np. tutaj:
    http://www.elektronika.barwkomp.pl/schematy/warsztat/pliki/down40.php

Więcej info na temat tego rodzaju sprzętu możesz ściągnąć ze stron krótkofalarskich z zastrzeżeniem stosowania tego sprzętu w oparciu o obowiązujące przepisy w radiokomunikacji.
  • #11 474653
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Cały problem składa się z dwu części. Pierwsza to nadajnik - może być dowolna "pluskwa" z odpowiednią mocą i częstotliwością. Z powodzeniem można użyć popularny sprzęt łączności /używany bez zezwolenia/ z pasma 430 MHz o mocy 15 mW. Ceny komletu /2 szt/ ok. 200 zł. Oczywiście trzeba go trochę przerobić. Druga część to odbiornik i odpowiednia do niego antena. Odbiornik też może być z tego urządzenia tylko należałoby do niego dostosować odpowiednią antenę. Myślę, że nawet ze starych "komórek" możnaby to zrobić. Są też oryginalne zestawy do tego celu tylko pewnie nie u nas /do kupienia/ i cena zapewne niebotyczna. Często słyszy się o tzw "obrożach radiowych", w których zamontowany jest kompletny nadajnik z anteną i zasilaniem. Używane są do śledzenia dzikich zwierząt na wolności. Zdecydowanie najtaniej byłoby wykonać taki zestaw samodzielnie jednak potrzebna jest do tego wiedza i trochę praktyki w budowie urządzeń nadawczo-odbiorczych. Aby osiągnąć cel, z pewnością nie wystarczy poczytać "Forum Elektroda", tutaj można, co najwyżej, zorientować się "po łebkach" o co w tym wszystkim chodzi?
  • #12 479041
    Radio Serwis
    Poziom 13  
    Największy problem będzie z nadajnikiem.Musi być lekki czylimała moc i krótka antena a to znaczy,żewysoka częstotliwość.Radiopelengacja amatorska to 3,5 MHz i 144 MHz.Myślę,że 430 MHz rozwiązywało by sprawę.Można zastosować kierunkową antenę o niewielkich rozmiarach.W zasadzie cały problem pelengacji leży w antenie odbiornika.Ewentualnie można mierzyć napięcie ARW ale to nie jest do końca miarodajne.W urządzeniach sportowych na wejściu stosuje się tłumiki aby namierzyć nadajnik z bliskiej odległości.Niestety nie jestem zorientowany gdzie można znaleźć schemat takiego sprzętu,ale może warto zastosować coś gotowego.Jeżeli zastosujesz np radiotelefon lpd to już jest jakieś wyjście.
    Kiedyś biegałem za lisem i mam jeszcze jakieś sprzęty, ale wtedy było to dość prymitywne i duże.Jeżeli chcesz mogę rozglądnąć się za czymś co można zastosować.Pozdrawiam Janek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy lub zakupu urządzenia do radiopelengacji z zasięgiem do 5 km, umożliwiającego namierzenie położenia małego nadajnika (wielkości paczki papierosów), który ma być noszony przez psa w lesie. Podkreślono, że właściwym terminem jest radiopelengacja, a nie radiolokacja. Urządzenia tego typu są popularne wśród krótkofalowców, stosowane m.in. w zawodach "Polowanie na lisa". Nadajnik powinien mieć niską moc i pracować na wysokiej częstotliwości, np. 430 MHz, co umożliwia zastosowanie krótkiej anteny i lekkości. Proponowano wykorzystanie gotowych zestawów lub samodzielne wykonanie nadajnika i odbiornika, np. na bazie popularnych radiotelefonów LPD lub sprzętu z pasma 430 MHz o mocy około 15 mW. Wskazano na konieczność zastosowania odpowiedniej anteny kierunkowej do odbiornika, co jest kluczowe dla skutecznej pelengacji. Podano linki do schematów i kitów, m.in. kit 2162 oraz projekty dostępne na stronach krótkofalarskich. Zwrócono uwagę na ograniczenia prawne dotyczące używania sprzętu radiowego. Wspomniano także o radiowych obrożach do śledzenia zwierząt jako przykład gotowych rozwiązań, choć ich cena i dostępność mogą być problematyczne. Największym wyzwaniem jest miniaturyzacja nadajnika przy zachowaniu odpowiedniej mocy i częstotliwości pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA