logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd Floppy Disk Fail 40 na płycie Elite Group P6BXT-A+Rev 2.2E po zmianach

wosiekpl 03 Cze 2007 02:52 15109 10
REKLAMA
  • #1 3947964
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam niezbyt serdecznie
    Pisze tak dlatego ze mam problem z moim komputerem i nie wiem co dalej robic.
    Otoz kiedys dostalem komputer PIII 650 Mhz .
    Ma on plyte bazowa Elite Group P6BXT-A+Rev 2.2E +256Mb Sdram+Nvidia32Mb+Cdrom+Quantum 10.2Gb+Barracuda40Gb.
    Problem pojawil sie po tym jak go wypozyczylem siostrzencowi, aby mogl naprawic swoj komputer za pomoca mojego.
    W swoim cos namieszal i poniewaz nie mogl go uruchomic wiec nie mogl sformatowac swojego dysku.
    Tak wiec wymontowal twardziela ze swojego i wsadzil do mojego .
    Jego to AMD 1800Mhz.
    Tak swoj naprawil ze go zaniosl do serwisu zas moj teraz nie chodzi.
    Po uruchomieniu pojawia sie napis Floppy Disk Fail 40.

Na temat tego alarmu oczytalem sie sporo, ale nie jestem w stanie nic zrobic.
    Zmienilem i kabel i dyskietke na inna ale nic nie pomoglo.
    W biosie ustawilem aby uruchamial sie tylko z C, ale alarm i tak wyskakuje.
    Zrobilem reset Cmosu plyty i tez nic.
    Poniewaz na ekranie pokazuje sie napis F1, aby dalej uruchamiac komputer po jego nacisnieciu pojawia sie czarny ekran z kreska w lewym gornym ekranie i talej nic wiecej nic sie nie dzieje.
    Co mnie martwi to ze w biosie po podlaczeniu do IDE1 twardy dysk z Windowsem widzieny jest jako Primary Slave lub po podlaczeniu do IDE2 jako Secondary Slave.
    Poniewaz mam dwa dyski chce aby na Primary Master byl dysk z windowsem i na Primary Slave byl drugi dysk , zas na Secondary Master byl Cdrom.
    Tak wiec nie wiem dlaczego komputer nic nie widzi na Primary Master. Jako dysk uruchomieniowy jest Quantum i patrzac od tylu majac po prawej stronie zlacze zasilania mam ustawiony jumper na pinach z prawej strony .
    Tak w opisie podane jest ze pracuje jako Master. barakuda nie ma jumpera bo ma pracowac jako slave.I tak teraz zachowuje sie komputer. Co mozecie mi poradzic , szczegolnie chodzi mi co zrobic, aby byl widziany dysk na Primary Master.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • REKLAMA
  • #2 3948006
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Wciśnij Del i w Biosie ustaw żeby nie szukało dyskietki ani z niej nie bootowało.
  • #3 3948023
    Jasiek3
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Ustaw w Biosie Boot Up Floppy Seek na Disable błąd stacji dyskietek powinnien zniknac
  • REKLAMA
  • #4 3948072
    swaldeks
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    To co doradzają Ci poprzednicy to tylko to żeby nie sprawdzał statusu stacji dyskietek (czy działa czy nie). Błąd pewnie zniknie ale chyba nie o to Ci chodzi bo dyskietka nie będzie i tak działać. Przyczyną tego komunikatu może być: 1) uszkodzona stacja dyskietek, 2) uszkodzona lub odwrotnie podpięta taśma do dyskietki, 3) nie podpięte lub uszkodzone zasilanie stacji, 4) i wariant najgorszy uszkodzony kontroler stacji dyskietek na płycie głównej. Moja propozycja: najpierw sprawdź czy jest dobrze podłączona taśma i zasilanie, potem spróbuj z inną taśmą, następnie inna stacja dyskietek.
  • REKLAMA
  • #5 3948460
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam
    Tak jak wczesniej pisalem wymienilem i tasiemke i stacje dyskietki na inna. Teraz pozostaje mi jedynie sprawdzic ja w komputerze z ktorego pisze ten list. To co mnie bardziej martwi to ze , tak jak pisalem wczesniej IDE 1 Primary Master nie widzi twardego dysku z ktorego uruchamia sie komputer a takze to ze IDE Primary Slave chociaz jest widziany dysk to komputer sie nie uruchamia. Teraz mam zamiar oda dyski podlaczyc do mojego komputera aby je sprawdzic czy sa dobre. Jesli tak to pewnie uszkodzila sie plyta glowna tego drugiego komputera.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • #6 3950522
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam.Miałem juz ten kłopot.Walnął bios a że nie mogłem dostać to zmieniłem całą płytę.Sprawdż przedtem zworki w dyskach i ustawienia biosu.Zycze sukcesu.
  • REKLAMA
  • #8 3954757
    Cybus18
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam. Spokojnie można zaktualizować BIOS używając płyty cd (botowalnej z nagranym wczesnije Biosem). Pozdrawiam
  • #9 3960775
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam
    Powodem tego błędu był jeden z dysków twardych który chyba padł.
    Drugi na którym nie było systemu wykasowałem i wpisałem Windowsa na nowo i chodzi.
    Jeśli chodzi o bios to ściągałem wszystkie uaktualnienia i zastanawiam sie czy sie opłaca go aktualizować bo jak dobrze chodzi to może lepiej nie ruszać.
    Nie znam angielskiego ale chyba w jednej z wersji biosu pisało cos na temat pamięci i drugiej portów USB.
    Tak wiec zastanawiam sie czy programować czy ten nie.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
    Poprawiłem TJT
  • #10 3960875
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Jak dobrze chodzi to lepiej zostaw bo mozesz sobie zaszkodzic a przeciez nie o to chodzi.
  • #11 3961013
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Najczęstsza przyczyna to jak ktoś wyżej pisał do góry nogami podpięta taśma do FDD, lub gdy jest uszkodzona.
    Sprawdż ustawienia Master i Slave dla HDD

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu "Floppy Disk Fail 40" pojawiającego się na płycie głównej Elite Group P6BXT-A+Rev 2.2E po wymianie dysków twardych między dwoma komputerami. Pomimo wymiany taśmy i stacji dyskietek na inne, błąd nadal występuje. W BIOS-ie ustawiono wyłączenie poszukiwania dyskietki (Boot Up Floppy Seek na Disable), co eliminuje komunikat, ale nie rozwiązuje problemu fizycznego. Możliwe przyczyny to uszkodzona stacja dyskietek, odwrotnie podłączona taśma, brak zasilania lub uszkodzony kontroler dyskietek na płycie głównej. Dodatkowo, BIOS nie wykrywa prawidłowo dysku twardego podłączonego jako IDE 1 Primary Master, a komputer nie uruchamia się z dysku podłączonego jako IDE Primary Slave. Po sprawdzeniu dysków okazało się, że jeden z nich jest uszkodzony, a na drugim zainstalowano system Windows, co przywróciło działanie komputera. Aktualizacja BIOS-u jest możliwa z płyty CD, jednak zaleca się jej wykonanie tylko w przypadku konieczności, aby uniknąć potencjalnych problemów. Zalecane jest także sprawdzenie ustawień Master/Slave na dyskach oraz poprawne podłączenie taśmy do stacji dyskietek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA