logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik na głos. Na czym to zbudować? Gotowy projekt?

servgsm 03 Cze 2007 15:29 1392 5
REKLAMA
  • #1 3949196
    servgsm
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Witam!
    Ostatnio przeglądałem sterowniki do urządzeń na podczerwień ale pomyślałem że po co mam budować pilota... skoro prędzej czy później go zgubię ;) Tak więc myślałem nad stworzeniem sterownika do 4 urządzeń na zasadzie załącz/wyłącz sterowany głosem czyli np zaprogramuje że powiem światło... to zapali się lampa. Powiem jeszcze raz "światło" to lampa zgaśnie :) Tylko nie wiem na czym takie cudo zbudować. Tak więc zwracam się do kolegów z prośbą o pomoc. Jeżeli ktoś by mógł mnie nakierować na jakiś gotowy projekt (o ile takowy istnieje) ew tak jak mówiłem... na czym to zbudować? :)

Czekam na propozycje i pozdrawiam! :)
  • REKLAMA
  • #2 3949504
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    zrobić się wszystko da, lecz koszt takiego projektu to kilkaset zlotych. O wiele tansze to wlasczniki reagujace na klasniecie. A jeszcze lepiej to pilot na IR.
    PZDR
  • REKLAMA
  • #3 3950261
    servgsm
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    z kosztami się liczę... a taki np na klaśnięcie to cóż to za układ? :)
    a pilot... jak wspominałem... zgubi się ;)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 3950317
    mnich13
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Szczerze to by było fajne wchodzę do pokoju i mówię utevo lux z tego co wiem to nie jest takie trudne wykorzystywało sie do tego telefon komórkowy.
  • REKLAMA
  • #5 3950331
    adam_16_
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    servgsm napisał:
    z kosztami się liczę... a taki np na klaśnięcie to cóż to za układ? :)
    a pilot... jak wspominałem... zgubi się ;)

Pozdrawiam!

http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT721.pdf
    dorzucasz przekaźnik i możesz sterować urządzeniami na 230V.
  • #6 3951422
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    Widzialem takie rozwiazania i w zaleznosci od zlozonosci / selektywnosci rozpoznawania dzwiekow mozna rozwazyc 3 konstrukcje:
    1) najprostrza, reaguje nie na cale slowa ale na poszczegolne akcenty w slowach, wybierasz kilka slow o dosc roznej budowie fonetycznej i budujesz filtry pasmowoprzepustowe na te dzwieki, np. swiatlo reagujesz na "s". Zestaw takich filtrow uzupelnionych mala logika i przekaznikami rozwiazuje sprawe.
    2) podobnie jak w punktcie 1 ale na mikrokontrolerze, rozpoznajesz czesatotliwosci.
    Oba uklady maja wade bo podczas sluchania muzyki moga reagowac na spiew itp.
    3) uklad na mikrokontrolerze ale rozpoznajacy slowa, problem z algorytmem, uproszczona wersja zdejmuje z dzwieku (slowa) obwiednie i ja zapamietuje ale musisz dodac algorytm porownywania.
    Pozdrawiam
REKLAMA