logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić bezprzewodowe sterowanie głosowe do urządzeń?

slawek1989 21 Sie 2006 23:05 3442 12
REKLAMA
  • #1 2939257
    slawek1989
    Poziom 10  
    Witam!
    Czytałem na tym forum kiedyś taki temat co gość pisał, że można sobie zrobić takie urządzenie które bedzie bezprzewodowo włączało lub wyłączało urządzenie. No i ja chciałbym się zapytać czy się da tak zrobić żeby wyłanczac/włanczać na komendy wydawane ( słownie ). Nie wiem czy zrosumieliście o co mi chodzi ale i tak prosze o pisanie.
  • REKLAMA
  • #2 2939273
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 877
    Popraw pisownię !
  • REKLAMA
  • #3 2939328
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Da się coś takiego zrobić, skoro są np. radia samochodowe z możliwością głosowego sterowania. Problemem jest to czy jest to w zasięgu twoich umiejętności. Jeśli nie korzystałbyś z gotowego zestawu do montażu (lub gotowego opracowania), to musiałbyś sam stworzyć to od podstaw. Do tego trzeba inżyniera elektronika, a taki nie zadaje takich pytań jak twoje tylko to robi :). Więc albo urządzenie do samodzielnego montażu albo daruj sobie.
  • #4 2939378
    slawek1989
    Poziom 10  
    Nie jestem inrzynierem, ale moge kupić potrzebne elementy i poskładać, lub zapłacić komuś i mi może jakąś część zrobić. Tylko nie wiem jak ma to wyglądać i jak to ma mniejwięcej działać. Pomocy
  • #5 2939560
    Wini 230
    Poziom 23  
    Ocena: 309
    Witam.

Na stronie http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=292 jest opis i schemat przełącznika reagującego na głos.W internecie można również znależć zestawy takich różnych przełączników,zawierające płytkę drukowaną schemat i wszystkie potrzebne elementy.Wystarczy je tylko przylutować.

Pozdrawiam.
  • #6 2941827
    slawek1989
    Poziom 10  
    Wini 230 napisał:
    Witam.

Na stronie http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=292 jest opis i schemat przełącznika reagującego na głos.W internecie można również znależć zestawy takich różnych przełączników,zawierające płytkę drukowaną schemat i wszystkie potrzebne elementy.Wystarczy je tylko przylutować.

Pozdrawiam.

Czy mógłbyś mi to trochę jaśniej przedstawić??
  • REKLAMA
  • #7 2942575
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    yeeeeyy ? W czym jest problem ?! Strona po polsku i masz tam prosty schemat i opis dzialania => Czego nie rozumiesz ?
  • #8 2943033
    slawek1989
    Poziom 10  
    Mam płytkę i co mi z nej jak nie umiem jej wykorzystać. Co mam dalej robić ?
  • REKLAMA
  • #9 2943040
    kiler129
    Poziom 27  
    Wytraw ja i powlutowuj elemety :D
  • #10 2943066
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 668
    ale to urdządzenie to jedynie przełącznik, który reaguje na dźwięki, więc można mu właczyć głosńy dźwięk o częstotliwości 1KHz sinusoida i też będzie zmieniałstan na wyjściu.... a autorowi tego tematu chodzi chyba raczej o to, że jeśli powie "światło" to układ włączy przekaźnik sterujący lampą :D itd.
  • #11 2943648
    slawek1989
    Poziom 10  
    kiler129 napisał:
    Wytraw ja i powlutowuj elemety :D

Chyba mnie źle zrozumiałeś. Mi chodziło o to, że jak już będę miał to urządzenie (płytkę) to co mam dalej robić ? Przecież ta płytka sama nie będzie działać, musze pewnie coś podłączyć.
  • #12 2943713
    kiler129
    Poziom 27  
    Pod JP1 wpinasz zasilanie a pod JP2 odbbiornik; polecam przekaznik i dopiero odbiornik :wink:
    Pozatym przeczytaj co jest napisane w tym linku ! Tam jest wszystko napisane co i jak!
  • #13 2943747
    slawek1989
    Poziom 10  
    Gdzie mam zamontować przekaźnik, a gdzie odbiornik?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości wykonania bezprzewodowego sterowania głosowego do urządzeń elektronicznych, umożliwiającego włączanie i wyłączanie na komendy słowne. Podkreślono, że realizacja takiego projektu wymaga zaawansowanej wiedzy z zakresu elektroniki i inżynierii, a dla amatorów dostępne są gotowe zestawy do samodzielnego montażu zawierające płytki drukowane, schematy i elementy elektroniczne. Przykładem jest opis przełącznika reagującego na dźwięk dostępny na stronie eres.alpha.pl, który jednak działa jedynie jako prosty przełącznik reagujący na sygnał dźwiękowy o określonej częstotliwości (np. 1 kHz), a nie na rozpoznawanie konkretnych słów. Aby uzyskać funkcjonalność rozpoznawania komend głosowych, potrzebne są bardziej zaawansowane układy. Po zmontowaniu płytki konieczne jest podłączenie zasilania (pod złącze JP1) oraz odbiornika (pod JP2), a także zastosowanie przekaźnika do sterowania urządzeniem. Wskazano, że sam moduł nie działa samodzielnie bez odpowiedniego podłączenia i konfiguracji elementów peryferyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA