logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pspice, wyliczenie wartości kondensatorów we wzmacniaczu.

xmajdan 03 Cze 2007 17:18 1296 7
REKLAMA
  • #1 3949140
    xmajdan
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    potrzebuje wyliczyć wartości kondensatorów we wzmacniaczu z rysunku. mam podane tylko fd=100Hz, prowadzący podał, ze mamy założyć C1 i C3 ze to jest 0,1fd, a C2=fd

wartości rezystorow
    R1:610kΩ
    R2: 150kΩ
    R3: 27kΩ
    R4: 620 Ω (nie kilo)
    R5: 2,5kΩ
    Rg: 8kΩ
    RL: 10kΩ
  • REKLAMA
  • #2 3949299
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    niestety, ale bez narysowania schematu zastępczego tej dwójki OE, to nic nie policzysz.
    Proponuję najpierw policzyć punkty pracy obu tranzystorów, by wyliczyć ich parametry do schematu zastępczego.
    Dostatecznym schematem zastępczym będzie schemat zastępczy tranzystora typu - T.

Teraz już wiesz co masz zrobić, więc do pracy... nie licz na to, iż zrobi to tu ktoś za Ciebie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3949415
    xmajdan
    Poziom 11  
    to juz mam zrobione i policzone, schemat umiem tylko zrobic dla DC, chodzi również o to, czy jakos w Pspice mozna odczytac jakies pomocne wartosci i zastosowac je do tego wzoru fd=1/(2*Π*Rsz*c)

nie chce aby ktos mi przyslal gotowe wyniki tylko co mam zrobic krok po kroku, wszystkiego ni eumiem, bo jestem na kierynku informatycznym nie elektronicznym.
  • REKLAMA
  • #4 3949450
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    xmajdan napisał:
    to juz mam zrobione i policzone, schemat umiem tylko zrobic dla DC,

to pokaż tu jak to wygląda.

xmajdan napisał:
    chodzi również o to, czy jakos w Pspice mozna odczytac jakies pomocne wartosci i zastosowac je do tego wzoru fd=1/(2*Π*Rsz*c)

Symulator PSpice (dla nieznającego teorii - ogłupiacz) zostaw w spokoju.
    Napisałem co masz zrobić, więc poszukaj sobie schematu zastępczego tranzystora.

xmajdan napisał:
    nie chce aby ktos mi przyslal gotowe wyniki tylko co mam zrobic krok po kroku, wszystkiego ni eumiem, bo jestem na kierynku informatycznym nie elektronicznym.

A co ja robię?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3949561
    xmajdan
    Poziom 11  
    Czy ze Pspise da rade odczytac rbe??

Czy mając tylko takie cos

da rade wyznaczyc Rwe i Rwy???
  • #6 3949585
    xmajdan
    Poziom 11  
    spise znam tylko tyle o ile, a caly moj projekt opiera sie na nim , wiec muszę to robic w Pspise!
  • #7 3949758
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    xmajdan napisał:
    Czy ze Pspise da rade odczytac rbe??

Czy mając tylko takie cos

przecież napisałem wcześniej, iż PSpice (symulator - ogłupiacz) masz zostawić w spokoju i policzyć (na pieszo) punkty pracy dla tego schematu.

xmajdan napisał:
    da rade wyznaczyc Rwe i Rwy???

Jak potrafisz, to odczytaj, ja nie potrafię. Patrz moje poprzednie posty i wyżej.

Pozdrawiam
  • #8 3949791
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    xmajdan napisał:
    spise znam tylko tyle o ile, a caly moj projekt opiera sie na nim , wiec muszę to robic w Pspise!

skoro nie chcesz poznać teorii, a chcesz bazować na narzędziu (PSpice) dla zaawansowanych (elektroników) w temacie, a "ogłupiaczu" dla początkujących, to proszę bardzo, ale beze mnie.
    PSpice, to jest narzędzie do szybkiego sprawdzenia projektu, koncepcji, ale nigdy nie może zastąpić porządnej procedury projektowania układu elektronicznego z użyciem schematu zastępczego tranzystora, schematu obwodu dla składowej zmiennej i Teorii Obwodów Elektrycznych w zastosowaniu.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyliczenia wartości kondensatorów w układzie wzmacniacza na podstawie podanego rysunku i parametrów, gdzie częstotliwość graniczna fd wynosi 100 Hz, a założenia mówią, że C1 i C3 mają być 0,1 razy fd, a C2 równe fd. Użytkownik posiada wartości rezystorów oraz schemat DC, ale potrzebuje wskazówek, jak krok po kroku obliczyć wartości kondensatorów i czy można wykorzystać symulator PSpice do odczytania pomocnych parametrów, takich jak rezystancja wejściowa tranzystora (r_be) czy rezystancje zastępcze (R_we, R_wy). Odpowiedzi podkreślają konieczność najpierw wyznaczenia punktów pracy tranzystorów i sporządzenia schematu zastępczego tranzystora typu T, co jest podstawą do dalszych obliczeń. Zwrócono uwagę, że PSpice jest narzędziem do symulacji i weryfikacji projektu, ale nie zastąpi podstawowej analizy teoretycznej i obliczeń ręcznych. Użytkownik powinien najpierw opanować teorię obwodów i schematy zastępcze, aby prawidłowo wyliczyć wartości kondensatorów, a dopiero potem ewentualnie wykorzystać PSpice do potwierdzenia wyników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA