logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdefiniować parametr kondensatora C1 w analizie parametrycznej PSpice?

pablos23 26 Paź 2007 15:25 4987 4
REKLAMA
  • #1 4416813
    pablos23
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam.

Mam problem z analizą parametryczną w PSpice. Chciałbym obserwować jak zmienia się napięcie wyjściowe w zależności od wartości kondensatora w przetwornicy DC/DC/.Wpisałem wartość początkową, krok i wartość końcową. Jako nazwę parametru globalnego podałem nazwę kondensatora. Wyświetla mi się informacja o niezdefiniowanym parametrze C1.
    Dzięki za każdą poradę.
  • REKLAMA
  • #2 4417091
    sadamb
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Dla elementu ktorego robicz parametric wpisz zamiast wartosci konkretnej {Cval}. W analysis setup wybierz parametric-> global -> wpisz w Name Cval i jak sie ma zmieniac sobie wybierz. Pozniej znajdz takie cos jak PARAM w bibliotece i wpisz w name1 Cval, a value1 wpisz wartosc domyslna elementu. I powinno dzialac.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 4417325
    pablos23
    Poziom 15  
    Dzięki za pomoc.
    Zrobiłem dokładnie tak jak powiedziałeś, ale analiza dalej nie działa. " Brakująca wartość" - taki mam komunikat. Zaraz nad tym pomyślę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4417422
    sadamb
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    No moim zdaniem nie do konca zrobiles jak napisalem, tak masz wpiac {Cval} -> istotne sa te klamry bez nich wywala "missing value"
    Pozdro
  • #5 4417780
    pablos23
    Poziom 15  
    Wielkie dzięki.
    Działa tak jak powinno:)
REKLAMA