logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć tętnienia w Pspice dla układu z kondensatorem i obciążeniem?

Cooki13 07 Kwi 2008 19:32 3576 10
REKLAMA
  • #1 5004552
    Cooki13
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witam dopiero zaczynam z zabawą z pspicem i mam mały problem jakiej funkcji użyć aby zobaczyć tętnienia ?(mam prosty układ źródło napięcia zmiennego 50Hz kondensator i obciążenie.Jak zmierzyć tętnienia w Pspice dla układu z kondensatorem i obciążeniem?
  • REKLAMA
  • #3 5004903
    Cooki13
    Poziom 21  
    Dzięki za szybką odpowiedz ustawiłem marker przy kondensatorze i ustawiłem odpowiednie dane w funkcji Transcient jednak na symulacji mam przebieg sinusoidalny bez żadnego "wygładzenia"Czy coś robie źle?
  • REKLAMA
  • #4 5004994
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Wszystko jest w porządku.
    A co rozumiesz przez "wygładzanie" ?
  • REKLAMA
  • #5 5005011
    Cooki13
    Poziom 21  
    Tzn chciałem zobaczyć tętnienia w zależności od tego jaką pojemność kondensatora użyjemy (mała pojemność duże tętnienia,duża pojemność małe)
    tak jak ta czerwona linia
    jednak widze samą sinusoide
    Moje zadanie to dobór odpowiedniej pojemności kondensatorów aby tętnienia mieściły sie w zadanym przedziale
    Poniżej załaczam plik z pspica
    Załączniki:
    • msim63A.rar (4.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 5005014
    jony
    Specjalista elektronik
    A gdzie dioda prostownicza?

Dodano po 33 [sekundy]:

Na elementach połączonych równolegle mamy te samo napięcie
  • #7 5005058
    Cooki13
    Poziom 21  
    AA no tak zapomniałem o najbardziej oczywistym:) teraz wszystko gra
    dziękuje
  • REKLAMA
  • #8 5006629
    Cooki13
    Poziom 21  
    A mam jeszcze jedno pytanie bo jestem troche zdezorientowany.Bo nie bardzo wiem co źle robie a mianowicie gdy usune kondensator przebieg za mostkiem Greatza wygląda tak jak dla prostownika jednopołówkowego mostek jest dobrze narysowany bo rysowałem go z książki.
    Załączniki:
    • msim63A.rar (11.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 5007641
    jony
    Specjalista elektronik
    A od kiedy to uziemia sie uzwojenie wtórne ?

I żeby przebieg nie był taki poszarpany ustaw "step ceiling" w transient.
    A i dołączam poprawny schemat, mam nadzieje ze zadziała
    Załączniki:
    • MOSTEK_PROSTOWNICZY.rar (1.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 5007787
    Cooki13
    Poziom 21  
    Czy mógłbyś dać printscreena całego układu?mam starą wersje 6.3 i nie chce mi jej otworzyć a wersja studencka 9.0 sypie mi sie...
  • #11 5007875
    jony
    Specjalista elektronik
    No szkoda ze nie dział. Bo chciałem ci pokazać jak wykorzystać analizę parametric

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomiaru tętnień napięcia w symulacji PSpice dla układu zawierającego źródło napięcia zmiennego 50 Hz, kondensator i obciążenie. Aby zobaczyć tętnienia, należy wykonać analizę w dziedzinie czasu (Transient). Autor początkowo uzyskał przebieg sinusoidalny bez widocznych tętnień, co wynikało z braku prostownika w układzie. Po dodaniu diody prostowniczej (mostka Graetza) symulacja poprawnie pokazała tętnienia, które zależą od pojemności kondensatora – mniejsza pojemność powoduje większe tętnienia, większa pojemność je wygładza. Wskazano również, że dla poprawnej symulacji mostka Graetza nie powinno się uziemiać uzwojenia wtórnego transformatora. Dodatkowo zasugerowano ustawienie parametru "step ceiling" w analizie transient, aby uniknąć poszarpanych przebiegów. W dyskusji pojawiła się także sugestia wykorzystania analizy parametrycznej do doboru pojemności kondensatorów. Problemy z otwarciem pliku symulacji w różnych wersjach PSpice zostały również poruszone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA