logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Notebook HP 530 - Gdzie znaleźć sterowniki dźwięku Conexant i sieci Broadcom?

brzo2a 04 Cze 2007 21:56 21020 16
  • #1 3954121
    brzo2a
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Witam

Zakupiłem ww. laptopa po czym mam wielki problem ze znalezieniem jakiegokolwiek sterownika do tego modelu.
    Karte graficzną jako tako znalazłem natomiast nie moge uruchomić dzwięku oraz sieciówki.
    Na stronie producenta nie ma żadnych sterów, z komputerem również nie zostały dostarczone.
    Komputer jest nowy, w kartonie była tylko płytka z regulaminem i notami prawnymi - żadnego softu...

Z tego co wyczytałem to

Dzwięk Conexant CX20468 lub Kompatybilność z SoundBlaster Pro
    Sieć 1x10/100BaseTX FastEthernet (RJ45) (to gniazdo a jaki chipset nie mam pojęcia)
    Karta sieciowa PCI Express Ethernet Broadcom (10/100 NIC)

Jedni na aukcji piszą tak inni inaczej

z komputerem są książeczki o notach prawnych - żadnych danych ani steowników.. Jeżeli ktoś ma drivery do ww. urządzeń bardzo proszę o poratowanie..

Pozdrawiam
    Bartosz
  • #3 3954398
    brzo2a
    Poziom 18  
    "Błąd instalacji sterownika: brak urządzenia obsługiwanego przez ten sterownik"

Niestety
  • Pomocny post
    #4 3954612
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Z tego co poczytałem w necie to grafa jest GMA900 (seria).
    Zaczynamy od sprawdzenia chipsetów. Służy do tego oprogramowanie dostępne na stronie: http://downloadcenter.intel.com/Product_Filter.aspx?ProductID=861 .
    Później instalujemy pobrane sterowniki chipsetów (wg. mnie najlepiej ze strony intela) dobrane stosownie do odczytanych chipsetów.
    Prawdopodobnie będzie to coś ze strony: http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=N&DwnldId=12150&lang=eng .
    Sieciówkę proszę spróbować coś ze sterowników: http://mysearch.intel.com/corporate/default.aspx?culture=en-US&q=broadcom+lan+driver .
    Dzwiękówkę trzeba spróbować jeszcze raz, przy braku rezultatów proszę spróbować zainstalować sterownik pobrany ze strony hp od modelu nx9600.
  • #5 3954646
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    brzo2a napisał:
    Na stronie producenta nie ma żadnych sterów

Dziwne rzeczy kolega opowiada. To chyba są dwie różne firmy Hewlett Packard.
    brzo2a napisał:
    z komputerem również nie zostały dostarczone.

Płyty Recovery też kolega nie dostał? Na dysku nie było wydzielonej partycji? Zainstalowany system operacyjny nie proponował nagrania płyt?
    brzo2a napisał:
    Komputer jest nowy, w kartonie była tylko płytka z regulaminem i notami prawnymi - żadnego softu...

Ciekawe! Jeżeli notebook jest sprzedawany bez systemu operacyjnego, to obowiązkowo w komplecie znajduje się CD ze sterownikami, a ostatnio również z jakąś dystrybucją systemu Linux. Jeżeli system sprzedawany jest z którąs wersją systemu Windows, to z notebookiem dostarczana jest płyta Recovery służąca przywracaniu systemu, albo obraz (w jakimś sensie) systemu znajduje się na dysku i system operacyjny proponuje nagranie płyt, a na notebooku naklejona jest naklejka z numerem seryjnym systemu. Jeżeli żadna z tych rzeczy w praypadku notebooka kolegi nie ma miejsca, oznacza to, że ktoś kolegę po prostu oszukał.
    brzo2a napisał:
    Jedni na aukcji piszą tak inni inaczej

No, jeżeli autorytetem dla kolegi są ludzie sprzedający sprzęt na aukcji a nie jego producent, to życzę sukcesów.
    brzo2a napisał:
    Jeżeli ktoś ma drivery do ww. urządzeń bardzo proszę o poratowanie..

Kolega oczywiście potrzebuje drivery do systemu RTOS?
  • #6 3955175
    brzo2a
    Poziom 18  
    Kolego jankolo Nie wiem co chciałeś pokazać swoją wypowiedzią ale odpowiem na twoje zarzuty:

1. Na stronie producenta pod podanym modelem (HP 530) sa sterowniki tylko do touchpada oraz inne które nie są ani do LAN-a ani do Dzwięku.

Proszę o to adres abyś mogł sprawdzić że mówię prawde:
    http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupp...Id=3375953&swLang=30&taskId=135&swEnvOID=1093

2.Płyty regovery nie dostałem, nie było wydzielonej partycji, komputer nie proponował nagrania płyty. był zainstalowany system FreeDOS

3.Nie dostałem z komputerem żadnego systemu oprucz FreeDOS na laptopie nie było partycji do systemu (wiem o co chodzi bo miałem tak z poprzednim laptopem)
    Komputer kupiłem w sklepie i dostałem na niego fakture VAT.
    Na komputerze nie ma żadnych nalepek z serialami winxp itp..
    Jest jedyna nalepka z numerem SN oraz PN

4. Jeżeli na stronie producenta miałem problem ze znaleźieniem parametrów (jest zbyt zawiła) to postanowiłem poszukać u ludzi od których laptopa kupiłem.

5.Wydawało mi sie że oczywistym jest że drivery maja być pod system XP Prof ale widzę zamiast chęcią pomocy kolega emanuje chęcią dopieczenia mojej osobie.

Kolego Marcin_1972 Zabieram sie do pracy uzywając twoich rad.
  • Pomocny post
    #7 3955285
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Zapoznaj się z "wnętrznościami" tego sprzętu - wtedy ściągniesz odpowiednie drivery.
    http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF06a/321957-321957-64295-3251176-89315-3375953.html
    Swoją drogą ciekawy zakup (i sprzedawca), bo według HP te notebooki mają preinstalowaną Vistę
  • #9 3955309
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    brzo2a napisał:
    1. Na stronie producenta pod podanym modelem (HP 530) sa sterowniki tylko do touchpada oraz inne które nie są ani do LAN-a ani do Dzwięku.

A ja widzę pod wskazanym przez kolegę adresem następujące pozycje:
    Oprogramowanie - Rozwiązania
    Sterownik - Klawiatura, mysz i urządzenia wejścia
    Sterownik - Sieć

Natomiast po zmianie języka na angielski pokaże się nam, między innymi:
    InterVideo WinDVD Player
    Synaptics Touchpad
    HP Wireless Assistant

brzo2a napisał:
    3.Nie dostałem z komputerem żadnego systemu oprucz FreeDOS na laptopie nie było partycji do systemu (wiem o co chodzi bo miałem tak z poprzednim laptopem)

To jest co najmniej dziwne. W komplecie powinna być płyta ze sterownikami. To na miejscu kolegi wyjaśniłbym w sklepie.
    brzo2a napisał:
    Na komputerze nie ma żadnych nalepek z serialami winxp itp..
    Jest jedyna nalepka z numerem SN oraz PN

Jeżeli kolega kupił laptopa z systemem FreeDOS to oczywiste jest, że nie będzie naklejki z numerami Windows.
    brzo2a napisał:
    5.Wydawało mi sie że oczywistym jest że drivery maja być pod system XP Prof

Z którego postu kolegi wynika ta oczywistość?
    brzo2a napisał:
    ale widzę zamiast chęcią pomocy kolega emanuje chęcią dopieczenia mojej osobie.

Nie mam najmniejszego zamiaru koledze "dopiekać". Próbuję od kolegi wyciągnąć INFORMACJE, aby można było udzielić efektywnej pomocy.
  • #10 3955337
    wojtasdm
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Witaj jankolo!
    Generalnie masz rację (w 99%). Niestety, faktycznie seria HP 5xx, jest bardzo dziwną serią, miałem kiedyś na stole (dla klienta) HP 500, też był goły, a w kartonie przeciąg. Wtedy nawet strona HP była dla tego modelu jeszcze bardzo uboga. Po dość długich poszukiwaniach, jeden telefon do supportu HP i wszystko grzecznie mailem przysłali. pozdrawiam!
  • #11 3955347
    brzo2a
    Poziom 18  
    Robert B Dzieki za dokładną specyfikacja długo jej szukałem.
    Sterowniki do LAN-a juz sciągam.

wojtasdm Tą strone juz znam na pamięć (podawałem ją nawet wyżej) są na niej sterowniki do WireLess-a który jest mi narazie zbędny.

jankolo Interesują mnie stery tylko do karty sieciowej przewodowej. oraz do dzwięku. Na podanej stronie jest do WLANA oraz stery do myszki? Tego naprawde nie potrzebuje.
    Zgadza sie nie pisaem że pod WINXP ale to najpopularniejszy system.

Juz dzwoniłem do sklepu po sprawdzeniu mojej informacji obiecali coś w tej sprawie zrobić jeszcze dzisiaj.
    Zgadza sie wojtasdm Juz na samym początku miałem problem z zainstalowaniem windy (dysk sata) brak sterów.
    Swoją drogą jak można wypuszczać do sprzedaży model który nie ma pewłnego wsparcia technicznego na stronie producenta!
  • #13 3955496
    brzo2a
    Poziom 18  
    Więc:
    Pobrałem wszelkie sterowniki z podanej strony zainstalowałem (dzwięk sie wykrył wszysto ładnie) Ale mimo wszystko nie chodzi. (urządzenie wciaż nie ma sterownika) mimo że podczas instalacji instalator wykrył urządzenie i niby zainstalował poprawnie. Sieć to samo.

Dzwoniłem do HP miła Pani stwierdziła że skoro kupiłem komputer z FreeDosem to mam sobie radzić sam.
  • Pomocny post
    #14 3955505
    wojtasdm
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    A czytałeś co piszą w tym poście na forum do którego linka również Ci posłałem?

"If you haven't installed chipset software,it would be best to install it first of all.You will need MS's UAA driver installed before installing the audio driver."

1. Najpierw chipset.
    2. Potem to: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDo...n&cc=us&dlc=en&product=3370350&os=228&lang=en

i dopiero stery audio Connexanta i cała reszta.
  • #15 3955545
    brzo2a
    Poziom 18  
    Wstyd sie przyznać ale ominąłem to, już sciągam i robie.

Natomiast Sieć działa uzyłem takiego pliku

LAN_ALLOS_11.2_PV_TL3_132319_FULL.EXE

W nim są wszystkie możliwe sterowniki więc sie udało, Jeszcze dzwięk i będzie Dzieki za pomoc

Dodano 19:33: Zainstalowałem Chipset potem to co jest wyżej post w linku a na koncu conexanta i nie dziala
    Jedyna zmiana to taka ze po wlaczeniu windy pokazuje znaleziono nowy sprzęt (Hig definition sound ble ble..) i ze chce sterownik... podaje mu te sciagniete i nie chodzi (wyskakuje ze nie powiodla sie instalacja)

Potrzeba mi odzielny plik sterownik do tego conexanta (a nie instalator jak na stronie hp.) Jeden plik.
  • Pomocny post
    #16 3957850
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Każdy z tych "instalatorów" ze strony HP możesz zwyczajnie rozpakować np. Winrarem, bo to są archiwa .sfx a wtedy dostaniesz to co chcesz :)
    http://search.hp.com/query.html?qt=CX20468&co...ww.hp.com%2Ferror.html&submit.x=8&submit.y=11
  • #17 3958954
    brzo2a
    Poziom 18  
    Rozpakowałem jednak i to nie pomogło tymi sterownikami ze strony podanej wyzej nie udało mi sie zainstalować ani modemu ani dzwieku..

Problem rozwiązała najprostsza rzecz:
    Windows Update, podczas instalacji sprzetu zapytal czy moze sie polaczyc z update aby pobrac sterownik wczesniej klikalem "nie" i wpisywalem go sam..
    Za ostatnim podejsciem (przed re-instalka windy) zrobilem "tak" połączyło sie pobrało i chodzi :)

Dzieki wielkie za zaangażowanie w mój problem
    Temat uważam za zamknięty
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył znalezienia i instalacji sterowników do dźwięku Conexant CX20468 oraz karty sieciowej Broadcom w laptopie HP 530, który był nowy, bez dołączonych płyt ze sterownikami i z systemem FreeDOS. Oficjalna strona HP oferowała jedynie sterowniki do touchpada i niektórych innych urządzeń, ale brakowało sterowników do dźwięku i LAN. Próby instalacji sterowników ze strony HP kończyły się błędami lub brakiem wykrycia urządzenia. Zalecano najpierw zainstalować sterowniki chipsetu (np. ze strony Intela) oraz sterownik UAA Microsoft, a następnie sterowniki audio Conexant i Broadcom LAN. Ostatecznie problem z dźwiękiem rozwiązała aktualizacja sterowników przez Windows Update, która automatycznie pobrała właściwe sterowniki podczas wykrywania nowego sprzętu. W przypadku sieci przewodowej pomogło użycie pakietu sterowników LAN_ALLOS_11.2_PV_TL3_132319_FULL.EXE zawierającego różne sterowniki Broadcom. Dyskusja podkreśliła brak wsparcia producenta dla systemu FreeDOS i Windows XP na tym modelu oraz konieczność samodzielnego pozyskania sterowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA